Ajk kotisivu flagBritain-en.gif flagRUSS001.gif

Lev Balashov

Globalismi, anti-globalismi, avaruustiede

1. Moderni ihmiskunta tarvitsee paitsi kansallisia ja historiallisia alueita, myös alueita maailman mittakaavassa. Tästä syntyy globalismi, jolla saadaan aikaan yleinen järjestys ihmiskunnan elämään.

Samalla syntyy myös päinvastainen, globalisaation vastainen antiglobalistinen pyrkimys. Periaatteessa köydenveto globalisaation ja globalisaation vastustajien välillä on normaalia "heiluriliikettä", maailmanlaajuisen dynaamisen tasapainon kannattajien ja vastustajien välillä, järjestyksen ja epäjärjestyksen, keskihakuisen ja keskipakoisen voiman välillä. (Nyt muuten olemme todistamassa heiluriliikettä globalisaation vastaiseen suuntaan).

2. Pyrkimys globalismiin on syntynyt globaalisista ongelmista, useista maapallolla tapahtuvista globaaleista prosesseista. Globalisaatiota on sekin että on syntynyt ylikansallisia yhteisöjä, jotka toimivat useimmissa maissa, ja on perustettu maailman laajuiset rahoitus-, tavara-, ja palvelumarkkinat ja tuloksena tästä kehittynyt ylikansllinen informaatiojärjestelmä, internet ja syntynyt ihmiskunnan itsetuhon uhka ydinsodan seurauksena ja joitakin ympäristöongelmia, luonteeltaan maailmanlaajuisia.

Toisaalta, globalisaation vastustajat vastustavat standardointia ja elämän yhtenäistämistä maapallolla, jota edellyttää taloudellinen kehitys eräissä maissa, etenkin Yhdysvalloissa.

3. Globalisaatio on luonnollinen historiallinen prosessi, tätä seikkaa ei voi epäillä. Miksi siis on riita globalisaation kannattajien ja vastustajien välillä? Kysymys on siitä, että globalisaation kannattajat globalistit yrittävät valjastaa tämän prosessin, hallita sen avulla kuten tekevät yhtenäistämisen avulla Amerikka ja Länsi.

Globalisaation vastustajat osaksi taistelevat pro-amerikkalaisten globalistien rinnalla, osaksi käyttäytyvät kuten J.-J. Rousseau iskulauseineen "takaisin luontoon!", osaksi esiintyvät kuten konservatiivinen papisto, joka yleensä pyrkii hidastamaan edistystä.

4. Omasta näkökulmastani katsoen tarvitaan sekä prosessin kiihdyttäjiä, sen hidastajia että sen ohjaajia kuten autossa kaasua, jarrua ja ohjauspyörää.

————————————————————————————————————————

5. Nyt kosmologiasta. Maa on raskaana cosmismista. Globalismi, globaalit ongelmat - on suoraan sanottuna, kapea-alaista, katsottuna hieman yleisemmästä näkökulmasta, kosmismin näkökulmasta, maailmankaikkeuden näkökulmasta. Loppujen lopuksi on täysin selvää, että ihmiskunnan tulevaisuus on avaruudessa, avaruuden otossa käyttöön, elämän ulottamisessa maapallon ulkopuolelle.
6. Globaalit ongelmat poistuvat itsestään, kun ihmiset rakentavat siirtokuntia avaruuteen (Kuuhun, Marsiin, jne). Pikemminkin ne menettävät merkityksensä ja muuttuvat muiksi ongelmiksi (elämän levittämiseen avaruudessa, ihmiselämän diversifiointiin).
7. On muistettava, että suuri venäläinen tiedemies K. E. Tsiolkovsky näki ihmiskunnan tulevaisuuden sen levittäytymisessä maapallolla. Hän nimitti maata ihmiskunnan kehdoksi. Tämä hänen toteamuksensa - poikkeuksellinen sen filosofisessa merkityksessä ja syvyydessä, etenkin ottaen huomioon pessimistiset keskustelut kauheasta ympäristöuhasta, rajallisista resursseista, tuhoisten katastrofien maailmassa ja mahdollisesta ihmiskunnan tuhosta. Hänen tunnetuimpia sanontojaan on: "Ihmiskunta ei jää ikuisesti maan päälle, vaan etsiessään valoa ja tilaa, aluksi arasti tunkeutuu yli ilmakehän, ja sitten valloittaa kaiken tilan auringon ympärillä."
8. Ihmiset toistaiseksi useimmiten eivät ymmärrä koko lähtöä avaruuteen. Tsiolkovsky tämä arvon hyvin ymmärsi ja meidän filosofien tulee selittää ihmisille, miten tärkeää avaruustutkimus on, että se laajentaa merkittävästi näköaloja tieteen ja teknologian, talouden ja sosiaalinen kehityksen näköaloja, koko elämän etenemistä.
9. Koko globalistien ja globalisaation vastustajien taistelu tuntuu avaruustutkimukseen verrattuna yksinkertaisesti oravanpyörässä ravaamiselta.
10. Muuten, äskettäin brittiläinen teoreettinen fyysikko Stephen Hawkins kehoitti jälleen maan asukkaita siirtymään muille planeetoille. Tutkijat ennustavat siirtymisprosessin alkavan 30 vuoden kuluttua. Hänen mukaansa ihmiset alkavat aktiivisesti hyödyntää kuuta. Olen täysin samaa mieltä hänen kanssaan.
11. Nyt, kuten tiedämme, siirtokuntien organisointi Kuuhun on tekeillä. USA, Kiina ja Venäjä kehittävät projekteja tällaisia ​​ohjelmia. Meidän, venäläisten, täytyy nopeuttaa kuun ohjelman kehitystä ja toteutusta. Sitten myöhemmin se korvaa kustannuksensa.

Olen valmis jakamaan omasta eläkkeestäni joka kuukausi tuhat ruplaa kuuohjelmaan, kunhan se liikkuu harppauksin. Luulen, että miljoonat kansalaiset tekisivät saman.

26 kesäkuu 2017 filosofisen yhdistyksen globalistiikan seminaarissa, Moskovassa.

© Copyright: Лев Балашов, 2017
Свидетельство о публикации №217062701956
Список читателей / Версия для печати / Разместить анонс / Заявить о нарушении
Другие произведения автора Лев Балашов
Рецензии
Написать рецензию

Глобализация — естественно-исторический процесс и этот факт не подлежит сомнению. А почему этот факт не подлежит сомнеиню? Доказать то можете?
Денис Мартыненко 27.06.2017 23:10 • Заявить о нарушении + добавить замечания

Что глобализация - естественно-исторический процесс, доказывается не парой фокуснических фраз, а длительным наблюдением и исследованием. Кто это делает - увидит, а кто не не наблюдает и и не исследует - не увидит. Ясно?

Лев Балашов 27.06.2017 23:23 Заявить о нарушении
Я понял, приму это на веру, что же остается, раз я не изучал этот вопрос Денис Мартыненко 27.06.2017 23:45 Заявить о нарушении Правильный ответ! На веру только не надо принимать. У Вас же есть образование, глаза и уши... Лев Балашов 28.06.2017 00:03 Заявить о нарушении + добавить замечания Написать рецензию Написать личное сообщение Другие произведения автора Лев Балашов Авторы Произведения Рецензии Поиск Вход для авторов Регистрация О портале Стихи.ру Проза.ру Портал Проза.ру предоставляет авторам возможность свободной публикации своих литературных произведений в сети Интернет на основании пользовательского договора. Все авторские права на произведения принадлежат авторам и охраняются законом. Перепечатка произведений возможна только с согласия его автора, к которому вы можете обратиться на его авторской странице. Ответственность за тексты произведений авторы несут самостоятельно на основании правил публикации и российского законодательства. Вы также можете посмотреть более подробную информацию о портале и связаться с администрацией. Ежедневная аудитория портала Проза.ру – порядка 100 тысяч посетителей, которые в общей сумме просматривают более полумиллиона страниц по данным счетчика посещаемости, который расположен справа от этого текста. В каждой графе указано по две цифры: количество просмотров и количество посетителей.

© Copyright: Lev Balashov, 2017 Todistus julkaisu №217062701956
© Kaikki oikeudet kuuluvat tekijöille, 2000-2017 Development ja tuki: kirjallisuuden seura alaisuudessa Venäjän liiton kirjailijaliiton 18+

Asko Korpela:
Globalismi: kadun miehen näkökulma

1. Tämä professori Balashovin artikkeli iskee suoraan minun sophologiani ytimeen eli jokapäiväisiin maailmankatsomuksellisiin ajatuksiini. Kyllästyneenä erimielisyyksiin ja valtiollisen tason maailmanlaajuisiin spekulaatioihin, olen tietoisesti päättänyt rajoittaa tarkastelukulmani pienen miehen tasolle, varsinkin omiin kokemuksiini 80 vuotisen elämäni aikana. Olen myös tyttärieni vaatimuksesta kirjoittanut 300 sivuiset muistelmat. Nimenomaan kirjoittaessani oman alani, eli talouden ja talouspolitiikan asioista, minun oli pakko valita, ja rajoittaa näkökulmaa, niin erilaista ​​on jokapäiväinen keskustelu tällä alalla. Ja tämä rajoitus ruohonjuuritasolle ei edes riitä, vaan on vielä ollut otettava utopistin kaapu hartioille. Tästä suuresti rajoitetusta näkökulmasta näen globalisaation. On tärkeää, että minun rajoitukseni ei ollenkaan estä keskustelua globalisaatiosta. Mielestäni se sitä suorastaan päinvastoin edellyttää.
2. Globalisaatio on nimenomaan meidän maailmamme asia radikaalisti parantuneen tietotekniikkan ja kommunikaation ansiosta. Ja globalisaatiota ei ole vain se mikä täyttää silmämme ja korvamme ruudulla olohuoneen nurkassa, vaan sitä on myös aamiaispöydässä, eli henkilökohtaisesti ja päivittäin ilman rajoja. Me emme voi elää ilman globalisaatiota!
3. Tästä näkökulmasta, julkinen, valtioiden, maailmanlaajuinen vastakkainasettelua tuntuu vastenmieliseltä ja suorastaan järkyttäviältä. Puheet turvatakuista aseisiin, rautaaan järjen asemesta tuntuvat eufemismeilta, suorastaan valheilta, erityisesti suurvaltojen taholta, joiden olemassaoloa kukaan ei voi vakavasti uhata.
4. Omat henkilökohtaiset globalismin kokemukseni. Olen asunut ulkomailla 10 kuukautta Yhdysvalloissa, 5 Saksassa, 3 Isossa-Britanniassa, 2 Ranskassa ja Ruotsissa sekä yhtensä pari kuukautta Venäjällä ja viikkoja useissa muissa maissa. Ja mikä on minun tästä saamani kokemus globalismista? Sekä erilaista ​​että samaa kaikkialla. Tärkeintä on lähimmäisenrakkaus mielenkiintoisine kansallisine mausteineen ja vivahteineen.
5. Amerikan kokemukset 1973-74: todellakin lähimmäisenrakkauden yhteiskunta. Elämä perustuu pääosin vapaaehtoiseen hyväntekeväisyyteen. Siitä meillä on runsaat todisteet sielläoloajaltamme. Miksi on näin? Uskon, että tärkein syy on perinne ja se, että koko väestö on pelkkiä maahanmuuttajia ja on alusta pitäen tottunut sekä antamaan että vastaanottamaan naapuriapua. Ei yksinkertaisesti ollut järjestetty mitään materiaalista tai julkisen palvelun infrastruktuuria. Itsenäisyysjulistuksen aikaan väestön määrä oli 3 miljoonaa, nyt se on 300 miljoonaa. Todellakin maahanmuuttajia valtakunta. Ei ihme, että saimme naapureilta kaikenlaista ​​apua, sekä aineellista että henkistä. Oli olemassa host family järjestelmä, perhe, joka avosylin otti meidät vastaan. Se on siellä tapa. Viikonloppu amerikkalaisessa perheessä. Tämä on meidän perheemme kokemus 4 ja 6 vuotiaiden tyttärien kanssa.
6. Kokemukset Saksassa olivat erilaiset. Olen asunut siellä opiskelijana 22 ja 24 vuoden ikäisenä, aluksi työskennellyt harjoittelijana pankissa. Saksalaisella järjestelmällisyydellä opiskelin kahden viikon jaksoissa kesän aikana kaikki pankkitoiminnot. Joka aamu, kättely kaikkien 30 kollegan kanssa, kohteliasta keskustelua työtoverien kesken ja illalla taas sama kättelykierros. Mutta oli myös huvimatka laivalla Hampurista Elbe joella Helgolandiin, missä runsas ateria makkaroineen ja oluineen. Ei ollut tämäkään kokemus ilman henkilökohtaisia kontakteja. Perheen, jossa asuin, emännän tapasin vuosien kuluttua kotona Helsingissä. Ja erään työtoverin kanssa olin kirjeenvaihdossa useita vuosia ja kävin hänen kotonaan matkalla Hampurin kautta.
7. Aivan toiset kokemukset olivat kesästä Englannissa. Sielläkin olin kesäharjoittelijana. Pitkään jälkeenpäin pidin sitä miellyttävimpänä työpaikkana. Alkoi kun kun minut esiteltiin kaupallisen yrityksen toimitusjohtajalle. Kielitaitoni oli vielä heikko, en ollut tottunut puhumaan. Enpä juuri ymmärtänyt, mitä sanottiin, mutta kuitenkin kaksi sanaa: full pay - täysi palkka. Myöhemmin tämä oli syy erään kolleegan vihamieliseen suhtautumiseen, hän oli ammattiyhdistyksen jäsen, minä en. Mutta muuten vallistsi vapaa, jopa iloinen ja läheinen ilmapiiri. Joka aamu, mainitsemani ylijohtaja tuli töihin editseni kun seisoin tiskin takana. Hän tervehti minua kättään heilauttaen ja sanoen "Sco!" sen hän muisti nimestäni "Asko". Kävin muutaman kerran myös viikonloppuna perheessä, jossa oli ikäisiäni nuoria. Perhepiirin oloinen ilmapiiri vallitsi myös asuntolassa, jossa asui parikymmentä opiskelijaa. Sitä piti leskirouva talossa, joka näytti satulinnalta kauniin puiston reunassa Liverpoolin kaupungissa. Ei mitään kontakteja jälkeenpäin lukuun ottamatta yhtä, joka sitten esitteli minut nykyiselle vaimolleni.
8. Englannin jälkeen taas Saksa 1961, tällä kertaa Freie Universität Berlin samana vuonna, kun Berliinin muuri pystytettiin. Se oli vain opiskelijan elämää, mutta Saksan tapaan, hyvässä järjestyksessä ja ohjelman mukaan. Elämää synkensi silloin kylmän sodan varjo. Jätin Berliiniin kaksi viikkoa ennen kuin muuri pystytettiin ja matkustin Geneveen. Siellä osallistuin kaksiviikkoiseen Geneven Yliopiston ranskankieliseen Cours des Institutions Internationales kurssiin. Toden totta, kansainvälinen ilmapiiri, 50 opiskelijaa, jotka edustivat 20 eri maata. Useiden kanssa yhteydenpito jatkui jälkeenpäin. Sama ylioppilaselämän kokemus Ranskasta vuonna 1962, kun 2 kuukautta olin Grenoblessa kuuluisalla Ranskan valtion stipendillä. Ei mitään yhteyksiä paikallisen väestöön eikä jälkeenpäin. Mutta kylläkin sielläoloaikana muiden opiskelijoiden kanssa ja mielenkiintoinen matka Välimeren rannikon kaupunkeihin. Mutta toisaalla lähes 50-vuotiset läheiset ystävyyssuhteet Pariisissa asuvan ranskalainen perhen kanssa.
9. On jatkuvia yhteyksiä Puolan, Unkarin, Hollannin, Ruotsin ja Viron kansalaisiin ja lyhytaikaisia Italiaan, Norjaan, Latviaan, Tanskaan. Motivaatio tällaiseen globaaliin yhteydenpitoon kumpuaa kiinnostuksesta kieliin, mutta myös päinvastoin kieliharrastus juontaa juurensa yhteyksistä ihmisiin.
10. Henkilökohtaiset kokemukset Venäjän kanssa ovat intensiivisyytensä takia rikkaimmat kaikista, vaikka viikkoa pitempää aikaa en kerrallaan ole koskaan asunut Venäjällä. Vaikka yhteys henkilöihin on syntynyt työsuhteiden kautta, se on aina kääntynyt henkilökohtaiseksi ja usein ulottunut myös lähipiirin. Ensimmäisen kerran olin turistiviisumilla Moskovassa 1970. Mutta silloinkin takana oli tuttavuus. Vuonna 1967-68 meillä oli ystävänä ja perheenjäsenenä, Robert, stipendiaatti työpaikassani Helsingin kauppakorkeakoulussa. Hänet sijoitettiin kauppakorkeakouluun siksi, että siellä oli venäjää puhuva kollega, se olin minä. Itse asiassa nyt kun asiaa ajattelen, minulla ei ollut aavistustakaan mitä hän todella teki. Kuitenkaan ei samaa mitä minä.
11. Tavallisesti sanon, että Venäjän ystävät eivät koskaan puhuneet politiikkaa. Tämä ei ole totta. Robert puhui jatkuvasti politiikkaa perheasioiden ohella. Joten opin sen ansiosta jopa marxilaisuuden pääkohdat, mistä oli selvää etua tulevaisuudessa tulkitessani korkeakoulun virallisia vieraita. Työsuhteet erikseen, mutta henkilökohtaiset suhteet eivät koskaan poliittisia, vain perhe-elämää. Vähintään neljän perheen kanssa on ollut laajat suhteet, mutta voidaan sanoa, että ei vain laaja vaan myös syvä yhteys molemminpuolisine vierailuineen ja kotiyöpymisineen, suurenmoista vieraanvaraisuutta Moskovassa, jota vain venäläinen perinne edellyttää. Matkoja ympäri maata sekä siellä että täällä, Tula, Zagorsk, Borodino ... koko eteläisessä Suomessa, erityisesti kotipuolessa ja mökillä Nilsiässä. Voi, mitä mieluisia muistoja! Mutta sitten kaikki loppui.
12. Samalla kun uusi järjestys tuli Venäjälle minun kontaktini lakkasivat. Korkeakoulujen väliset viralliset yhteydet katkesivat, kaksi tärkeää ystävää kuoli, kaksi muuta muutti pois. Erään perheen kanssa pidetään edelleen yhteyttä, tätä on jatkunut yhtäjaksoisesti lähes 50 vuotta. Mutta on syntynyt kaksi uutta, ei vähemmän suoraa. Eläkkeelle siirtyessäni vuosituhannen vaihteessa aloitin jotain uutta: aloin harrastaa filosofiaa. Näin tutustuin kirjaan Sofologia ja sen tekijään ja kävin Moskovassa. Käänsin kirjan ja kävin kolme kertaa tapaamassa sen tekijää Moskovassa. Joka kerta aitoa venäläistä vieraanvaraisuutta ja ystävyyttä. Näihin tapaamisiin liittyen osallistuin kahdelle parhaalle Venäjän matkalle. Toinen niistä laivalla Moskovasta Pietariin, 1300 km jokia ja kanavia pitkin pysähtyen historiallisten muistomerkkien ja paikkojen äärellä. Ja toinen yhtä mielenkiintoinen Kultainen kierros Venäjän vanhimmissa kaupungeissa.
13. Ja nyt viimeksi, tutustuminen toiseen professoriin Pietarissa, myös hänen kirjansa olen kääntänyt. Tällä kirjalla on suuri arvo taloudellisten suhteiden kannalta: Yrittäjyyden historia ja filosofia Venäjällä. Tämä kirja on tärkeä kauppasuhteiden syventämisessä. Kiehtova kirja, ei ilman kaunokirjallisia arvoja. Tämä professori osoittautui suureksi Suomen ystäväksi ja oli monta kertaa käynyt Suomessa, muitta mutkitta käväisi myös kirjansa julkistamistielaisuudessa ja osoittautui loistavaksi seuramieheksi tilaisuuden keskushahmoksi syksyllä 2016.
14. Tässä on minun henkilökohtainen tarinani ja näkymä globalisaatioon tiukasti pienen ihmisen näkökulmasta, joka viime kädessä on ratkaiseva.
Täysin mahdotonta ajatella turvallisuustakuita pyssyn piipulla sihdaten.

Asko Korpela 20170703 (20170702) o Ajk kotisivu o Balashov o WebMaster