Pyykönen Annikki 
4. Humanistinen elämänasenne

Ketosen kuvaus historiallisesta humanismista on mielestäni aika suppea? 
Meille onkin tärkeintä nykyhetki! Itselleni kolahti lausepätkä: siihen luetaan yleensä ihmisen tutkiminen kulttuuriolentona…todella laajaa skaalaa! 

Voisin jopa pitää omaa elämänasennettani humanistisena: nautin miltei kaikesta musiikista jossa ei lauleta, luen kirjallisuutta sarjakuvista runoihin - ja kaikkea siltä väliltä. Erityinen mielenkiinnonkohde on ihmisen elekieli ja lausemerkitykset, joita sanotaan irrallisina "huomautuksina". 
 

Ihmisen henkisyys 

Monipuolinen kurkistus historian syövereihin!
Edelleen ajankohtainen henkisyyden ja hengellisyyden sekoittuminen ihmisen mielessä. Jumala on jossakin muodossa ihmiselle välttämätön? 
Viittaus lempifilosofiini I. Kantiin herätti uteliaisuuden.

Voisiko ajatus Jumalasta kuvana olla yleismaailmallinen? 
 

Keskustelu antiikin aikana 

Kurkistus historiaan, josta emme ole oppineet mitään, kuten Ketonen luvun lopussa kiteyttää: Itse edistyksen idea, jonka sen puolesta puhuva ihmisryhmä tulkitsee kunakin aikana omalla tavallaan, voi loppujen lopuksi olla kaikkein vahvin väkivallan väline. Tätä me seuraamme yhä uutisista! 
 

Ihmisen jakaminen intressien kesken 

  • Riemastuttavin löytö oli henkinen teknistyminen. 
  • Helppo olla samaa mieltä! 

Teknistyminen 

Psyykkisten pohdintojen kaihtaminen ihmiskunnan pelkuruutena kohdata omat heikkoutensa ja ottaa vastuu itsestään on korutonta totuutta. 

Osa meistä voi olla koneiden orjia, mutta ei asiaa voi mielestäni yleistää. Olen käynyt ns. kirjoituskoneen kaikki kehitysvaiheet työssäni läpi ja fyysisesti ja henkisesti nämä nykyiset laitteet ovat ihmistä palvelevia, enkä koe menettäneeni mitään olennaista. Tekniikka antaa aikaa ja mahdollisuuden määrätä itse omat elämäntavat, mikäli niin haluamme. 

Voisiko teknistyminen suoda meille enemmän mahdollisuuksia olla humanisteja?
 

Palautetta 

Lähetä palautetta! 


Kirjoita otsikko palautteelle tähän

Kirjoita palauteteksti tähän

Kirjoita nimesi tähän

..ja sähköpostiosoitteesi tähän

Tämän palauteviestin saa Annikki Pyykönen ja kopion Asko KorpelaAsko Korpela 20010313 (20010313) o o AJK kotisivu o AjkFilo