Kirjaluettelo ja aikataulu 

2001   Oiva Ketonen: Ihmisenä olemisesta, 189 s   
0218
I
II
III
IV
Avartuva tietoisuuden maailma
Ihmiskuva 
Elintasosta elämänlaatuun 
Humanistinen elämänasenne 
Dialogi opintomenetelmänä
 • Lähetä keskustelualustuksesi vasemmassa sarakkeessa mainittuun päivään mennessä vieressä luetelluista kirjan luvuista liitettäväksi opintosivuille opintopiiriläisten palautetta varten. 
 • Anna samalla tavoin palautetta muiden alustuksista.
 •  
  AJK- filsofian kirjat 
  AJK-Filo
  Kirjalista
  Profiili
  Lähtökohta
  HY-Filo
  HY-Kesk1
  HY-Kesk2
  HY-Essee
  Keskustelu
  HY-kurssi
  AJK kotisivu
  0304
  V
  VI
  VII
  Tulevaisuudesta tietäminen
  Mielenterveys käsitteenä
  Sairaus ja sen syy 
  0318
  VIII
  IX
  X
  Sairaus, taakka ja mahdollisuus
  Mielisairaan kolme vaihtoehtoa
  Muutoksen aikaansaamisesta 
      Eino Kaila: Syvähenkinen elämä, 3. p, 284 s (viikkorytmi: sivut 7-33, 35-50, 51-64, 65-76, 77-89, 90-105, 107-136, 2 vk 137-194, 3-4 vk 195-283) 
  Holger Thesleff: Platon, 480 s (luvut 1-2, 3-6, 7-8, 9-11, 12, 13-14)? 
  Mel Thompson: Teach Yourself Philosophy, 228 s (10 lukua, viikkorytmi: luku viikossa) 
  - Ei sisälly Annen lukulistaan; pedagogisuudessaan häikäisevä teos!
      Näitä kaikkia tuntuu olevan saatavissa Helsingin seudun kirjastoissa, mutta ei lainkaan kirjakaupoissa. o Plussa-kirjastokirjakaupat (AJK)  o Keskustelu o Mitkä näistä? 

  Keskustelu kirjaluettelosta ja aikataulusta

  Mikä näistä miellyttäisi?

  Minkä tai mitkä näistä teoksista toivoisit lopulliselle lukulistalle?
  Näpäytä rasti ruutuun. Alla voit asettaa preferenssijärjestykseen ja perustella.
  1. Svante Nordin: Filosofian historia 
  2. Nietzsche: tuotannosta teos 
  3. Schopenhauer: tuotannosta teos  
  4. Kierkegaard: tuotannosta teos  
  5. Platon: Faidon tai Timaios 
  6. Pirkko Hämäläinen: Platonin hyvän elämän estetiikka 
  7. Juhani Hämäläinen: Platonin harmonisen mielen etiikka 
  8. Holger Thesleff: Platon 
  9. Eino Kaila: Syvähenkistä elämää 
  10. George Henrik von Wright: Ihminen kulttuurin murroksessa 
  11. Oiva Ketonen: Ihmisenä olemisesta 
  12. Giorgio Colli: Filosofian synty 
  13. Kari E. Turunen ja Esko Paakkola: Miten ihminen tietää 
  14. Timo Airaksinen: tuotannosta teos 
  Kolmen kärki mielestäsi?
  1.    2.   3. 

  Perusteluita. (Vai miellyttäisikö joku muu?)


  Kirjoita tähän nimesi:

  ..ja sähköpostiosoitteesi:


  Anne Ronkaan kirjaehdotus

   Subject: VS: Jessillä välähti!
       Date: Thu, 1 Feb 2001 18:18:38 +0200
       From: "Anne Rongas" <anne.rongas@pp.inet.fi>
           To: "Asko Korpela" <>

  Hei Asko,

  tässä minun suositukseni siitä, mitä teoksia esimerkiksi voisitte alkaa käsitellä filosofian verkkokeskustelukerhossa.

  Svante Nordinin Filosofian historia sopii omaan käsikirjastoon historiallisen kokonaisuuden hahmottamista varten. Sen kahlaaminen ei minusta ole mielekästä verkkokeskustelun avulla. Ennemmin suosittelisin, että valitsette jonkin pienen ja ymmärrettävän klassikon tai klassikosta tehdyn tutkielman. Tässä soveliaita esimerkkejä:

  Nietzschen tuotannosta mikä tahansa teos. Nietzsche on ärsyttävä ja ajatuksia kiihottava ja siinä mielessä sopii keskustelun lähteeksi. Hänen tyylinsä on julistava ja monikerroksisuudessaan sopii niin aloittelevalle filosofille kuin edistyneemmällekin.

  Schopenhauer ja Kierkegaard ovat myös sellaisia klassikoita, joiden tuotannosta voin suositella mitä tahansa teosta.

  Antiikin klassikoista Platon on soveliain. Esimerkiksi teokset Faidon tai Timaios soveltuisivat keskustelupohjaksi. Platonin teosten ohella voisi tutustua esimerkiksi Pirkko Hämäläisen teokseen Platonin hyvän elämän estetiikka, Juhani HämäläisenPlatonin harmonisen mielen etiikka ja joka tapauksessa tärkeimpään suomenkieliseen kommentaariteokseen eli Holger Thesleffin teokseen Platon.

  Kotimaisista filosofeista suosittelen Eino Kailan Syvähenkistä elämää, joka on Platonin teosten tapaan dialogin muotoon kirjoitettu. Toinen hyvin suositeltava on George Henrik von Wright, hänen pohdiskeleva tuotantonsa, esim. teos Ihminen kulttuurin murroksessa. Oiva Ketonen on myöskin hyvä kotimainen filosofi, esim. hänen teoksensa Ihmisenä olemisesta.

  Hyvin mielenkiintoinen mutta myös vaativa pieni teos, joka vie filosofian syntyjuurille, aikaan ennen Ateenalaisia suuria filosofeja, on Giorgio Collin Filosofian synty.

  Kari E. Turusen koko tuotanto on sellaista, mikä soveltuu keskustelu-pohdiskelun innoittamiseen. Hyvä voisi olla hänen ja Esko Paakkolan teos Miten ihminen tietää - johdatus tiedon ja tieteen käsitteisiin. Myös Timo Airaksisen tuotannosta löytyy lukuisia kiinnostavia teoksia.

  Hakuja voi tehdä yleiskirjastoja paremmin Helsingin yliopiston Helka-tietokannasta:

  http://wwls.lib.helsinki.fi/

  Kaikki nämä filosofit ja teokset ovat sellaisia, että ne voivat hyödyttää niin tutkintotavoitteista opiskelijaa kuin omaksi ilokseen ja yleissivistykseksi opiskelevaa elämän ihmettelijää.

  Itse en voi valitettavasti luvata osallistuvani verkkokeskusteluun. Mutta mielelläni kyllä avustan pulmatilanteissa eteenpäin, esimerkiksi tiedon lähteille tai käsitteiden selvittelyyn. Onnea keskusteluryhmälle.

  Terveisin Anne

  anne.rongas@pp.inet.fi puh. 040 5181 229 puh. & fax (05) 3579 247
   

  Keskustelua Anne Ronkaan kirjalistasta 

  Jessika Penttinen

  Jessi  Selailin tässä juuri kirjalistaa, jonka filosofian opettajani antoi meille yo-kokeisiin valmistautuville. Tässä ja Anne Ronkaan listassa on paljon mielenkiintoisia ehdotuksia. Meidän pitäisi ensin ehkä miettiä, minkä tyyppistä teosta haemme ts. mihin filosofian osa-alueeseen suuntaisimme katseemme? 

  Mielestäni olisi siksi ehkä mielenkiintoista lukea jotain käytännöllisemmältä puolelta, eli estetiikkaa/taidefilosofiaa tai suuresti karttamaani etiikkaa? Toisaalta teos voisi olla joku  koko kulttuuriamme yleisesti sivuava. Esim. tässä yo-listassa on (näköjään Anne Ronkaankin suosittelemia ajattelijoista) tällaisia kuin Oiva Ketosen Eurooppalaisen ihmisen maailmankatsomus, von Wrightin Humanismi elämänasenteena ja saman Tiede ja ihmisjärki -suunnistusyritys. Platoniakin  olisi mielenkiintoista lukea, antiikki ajanjaksona kun on jotenkin salaperäisen kiehtova. Schopenhauer ja Kierkegaardkin ovat loistavia vaihtoehtoja. Itseasiassa olen ihan avoin kaikille ehdotuksille! 

  Filosofian historian kattavat teokset tosin eivät jaksaisi ihan niin paljon innostaa, koska tuo pääsykoekirja on juuri sellainen.

  Nietzscheltä yritin tässä taanoin lukea yhtä kirjaa, olikohan sen nimi Epäjumalien hämärä. Se oli niin korkealentoista, että herätti minussa lähinnä vain huvittuneisuutta. (Niinkin paljon, etten vielä ole pystynyt lukemana kirjaa loppuun asti.) Ajatukset olivat kyllä kieroja ja osuviakin (ironisesti?), mutta argumentaatio oli aika heikkoa eikä jaksanut ainakaan minua vakuuttaa. (Sokrates oli ruma -> rumuus on rodullisen rappion merkki -> rodullinen rappio on sairautta -> järki on sairaus... tai jotenkin niin, ehkä hieman karrikoitu esimerkki)

  Kuten esseeni lähdeluettelosta näkee, olen lukenut tuon Giorgio Collin Filosofian synnyn. Tein siitä joskus koulussa esseen. Se oli kyllä upea teos, joskin jouduin lukemaan sen kahteen otteeseen enkä silti voinut olla varma, olinko ymmärtänyt sen oikein. Se on ehdottomasti lukemisen arvoinen, mutta itse paneutuisin nyt mieluummin johonkin, jota en ole ennestään lukenut.
   

  AJK  Kiitos viestistä. Tässähän kävi toisin kuin itse kuvittelin. Luulin, että joutuu summamutikassa jonkun sieppaamaan, kun ei ole esitietoja. Mutta Anne osasi laittaa mielestäni aivan mahdottoman kiehtovan listan. Ihan tekisi mieli käydä läpi kokonaan. Onneksi sinä sopivasti kavennat ja helpotat valintaa: 
  • ... jotakin käytännöllisempää, 
  • ...sellaista, jota et ole ennen lukenut. 
  Kun en juuri muista tiedä, yritän nostaa tässä muutaman Annen esittämän muita houkuttelevammaksi. 
 • Holger Thesleffin Platon
 • Eino Kailan Syvähenkistä elämää
 • George Henrik von Wright, esim. Ihminen kulttuurin murroksessa
 • Oiva Ketonen Ihmisenä olemisesta

 • Nämä ovat siinä keskellä peräkkäin. Russellissa pääsin etiikan, sosiaalietiikan makuun. Opettajasi kommentti sittenkin enemmän houkuttelee kuin sysää Russellia kauemmaksi. Sekin siis kiinnostaisi, mutta ehkä vieläkin enemmän tämä ihmisenä oleminen. Olen kauan sitten lukenut Kailan Persoonallisuuden ja pitänyt siitä kovasti. Kansantaloustieteen opettajani 40 vuoden takaa oli muistaakseni Kailan ystävä ja hänelle tuntui muodostuneen melkein pakkomielteeksi Kailan syvähenkinen elämä. Sekin siis kiinostaisi. Olen ymmärtänyt, että Platon on dialogin isä, joten siitä syystäkin kiinnostaisi. von Wright oli kirjoittanut mielestäni erittäin tyylikkään elämänkerta-artikkelin äskettäin lukemani Malcomin Wittgenstein muisteluun. Kirjalistastani huomaan, että olen lukenut myös vWn Logik, filosofi och språk 35 vuotta sitten, mutta antanut siitä vain yhden tähden (kolmesta mahdollisesta). 
  Jessi  Tässä muuten kommentti, jonka opettajamme oli kirjoittanut Russelin teoksesta Länsimaisen filosofian historia 1-2 (lienee tilaamasi opus?): "Loistelias ja ärsyttäväkin klassikko, jossa filosofian historiaan tartutaan filosofin ottein ja oiotaan siellä missä pystytään. Sormi pystyssä kirjoitettu opus, jossa monet kiehtovat ajattelijat latistetaan trivialiteeteiksi ja eräänlaisiksi epäajattelijoiksi & runoilijoiksi. Parhaimmillaan silti erittäin hienoa, sillä toisin kuin useimmat filosofianhistoriat, teos sisältää paljon filosofista pohdintaa raportoinnin sijaan." 
  AJK  Sitten pitäisi laatia aikataulu: viikkorytmi, kaksiviikkoinen, kuukausi? Etukäteen kannattaa varmaan myös yrittää asettaa annoksen suuruus. Keskusteluahan voi syntyä vain jos jokainen osallistuja on lukenut. Kilpi-lukupiirissä on luettu 50 sivua viikossa. Se on tuntunut aika sopivalta. Ei ole 50 ihan mitätön annos pitkän päälle viikosta viikkoon.Filosofiassa 50 voi olla liian suuri, on ehkä vaikeampaa tekstiä. Vaikka vaikeata meidän kyllä täytyy välttää. Kyllä helppokin voi olla mielenkiintoista. Sellaista oli se Russell, jonka mukaan esseeni kirjoitin. 
   

  Annikki Pyykönen 

  Nikki  Kiitos viesteistä!

  Olen todella onnekas saadessani aktiivisia ihmisiä ympärilleni tässäkin harrasteessa - en tunne paikallisia alan harrastajia. 
  Sain kirjastosta Ketosen, Kailan ja Thesleffin (10+8+7) teokset ja silmäiltyäni niitä toivoisin lukevani ne tässä järjestyksessä??? Ketonen ja Kaila kai ovat "helpomman" tuntuisia, koska vierastan kaikkien alojen terminologiaa - ei niinkään ymmärtämisvaikeuden kuin näennäisien "asiantuntijan" esityksen vuoksi. Harrastekirjallisuus pitää mielestäni olla helppotajuista ja innostavaa, koska olen tosiaan alkeissa tämän alueen osaamisessa.

  Viisikymmentä sivua viikossa voisi olla tosiaan hyvä vauhti - ei unohtaisi lukemaansa.

  Toivon monipuolista ja runsasta osallistujajoukkoa!

  Nikki

  AJK  Kiitos kovasti valintaa selvästi helpottavasta viestistä. Haluan vielä kuulla sisarentytär Annen mielipiteen listasta ja aikataulusta, mutta itse olen täysin näiden sinun ehdotusteni kannalla. Jessi antoi tavallaan avoimen valtakirjan, mutta silloinkin olivat nämä [ehdottamasi kirjat] esillä, joten hänkin varmaan suhtautuu näihin suopeasti. Lähetänpä tämän hänellekin tiedoksi. Sinulla ei varmaan ole mitään sitä vastaan, että olen liittänyt viestisi Lukulistan keskusteluun?

  Anna Lehtovaara 

  Anna  Ihan kiva ajatus jatkaa keskustelua AJK:n kotisivulla. Tulen mukaan, jos ehdin työkiireiltäni. Platon kiinnostaisi siksi, että olen aloittelija filosfian piirissä ja Platon lienee eräänlainen "peruskivi", johon on syytä perehtyä - ja johon aion perehtyä. Viikko on minulle liian lyhyt jakso - kaksi viikkoa tuntuisi paremmalta.

  terveisin Anna 

  AJK  Kiitos viestistä. 
  Kiitos myös lupauksesta olla mukana. Tässä jo tuli mieleen, että meitä on ehkä vain kolme, vaikka kyllä silläkin tavoin pärjäisi. Kurkistelijoitahan laskurista päätellen on kyllä paljon, ehkä heidän joukossaan lukijoitakin, mikä on tietenkin vain hyvä asia.

  Kahden viikon aikaväli saattaa tosiaan olla parempi. Mitähän mieltä ovat muut? 
   

  Asko Korpela 20010211 (20010201) o o AJK kotisivu o AJK-Filo