VN - AJK 
Filosofia on puppua?

AJK  Voisikohan sinutkin houkutella filosofiaa opiskelemaan? Katso tätä 

http://www.hkkk.fi/~korpela/harraste/filo/Filosofia.htm
 

VN  Erinomaista, että avustat netin avulla muidenkin filosofian opiskelua. Omasta puolestani olen hylännyt filosofian jo sanotaan että vuosikymmeniä sitten. Sain aikoinaan tarpeekseni jo approbaturista. Muistan tosin, että oli hauskaa keskustella professori Reijo Wileniuksen kanssa, mutta turhilta spekulaatioilta nekin alkoivat tuntua. Kaadoin filosofian oikeastaan saman likasangon mukana viemäriin kuin kasvatustieteen. Jälkimmäisessä roikuin mukana cum lauden verran ja vähän ylikin. Niissä on niin hirveästi semmoista lässyn lässyn käsitepuppua, jolle tulin allergiseksi. Saivarrellaan sanoista eikä todellisuudesta.
AJK  Tämä on makeasti sanottu. Voi hyvinkin pitää paikkansa. Totesinhan kurssikirjaa lukiessani, etten ymmärtänyt kuin pienen osan. Mutta sitten innostuin muiden puheenvuoroista. Niistä selvisi moni asia. Taitaa olla niin, että tämä asian käsittelytapa on tärkeämpi kuin itse asia. Ehkä innostuisin myös luonnontieteellisestä dialogista tai taidetta koskevasta.
VN  Tyttäriini olen näköjään tartuttanut samaa inhoa. Katri kertoi taannoin kasvatustieteen approbaturin opinnoista. Hän sanoi, että kyllä siitä tutkielmasta hyvän arvosanan saa tietämättä mistään mitään, kunhan viljelee tekstissä samaa puppufraseologiaa, joka tentaattoreilla on nykyisin muodissa. Nykymuotihan on niin sanottu kontruktivismi. Ja niin kävi. Hänkin sai hyvän arvosanan vetämällä tarinaa hihasta.

Fyysikko Alan Sokalahan teki taannoin dramaattisen tempun. Hän kirjoitti pirusillaan "tieteellisen" artikkelin postmodernismin filosofiasta. Se läpäisi tunnetun kansainvälisen "tiede"lehden, vaikka oli kokonaan hämäämis- ja testausmielessä kirjoitettua lööperiä, joka perustui siihen, että käytettiin muodinmukaista fraseologiaa. Eipä onnistuisi hämäys toisin päin eli että humanistit pettäisivät fyysikkoja fyysikkojen omalla saralla.
 

AJK  Tämä viimeinen lause on paras. Näin varmaan on. Tältä pohjalta kierrän kaukaa estetiikan ja teologian ja..., mutta voi olla että monitulkintaisuudessa myös piilee niiden viehätys.

Lähetä palautetta! 


Kirjoita tähän tai lähetä tavallinen sähköpostiviesti o korpela@hkkk.fi

Kirjoita tähänn nimesi:

..ja sähköpostiosoitteesi:


tai  viesti.

Asko Korpela 20010202 (20010202) o korpela@hkkk.fi o AJK kotisivu o AJK-Filo