Nyt syödään valkosipulia 

20001102 HS Ruokatorstai MAKUASIOITA
PIIRROS: CHRISTEL RÖNNS

PARIISI. Professori Lenore Arab Pohjois-Carolinan yliopistosta nostaa valkosipulin kansainvälisin tutkimuksin arvoon arvaamattomaan: sen säännöllinen nauttiminen raakana tai keitettynä vähentää mahasyövän riskiä puolella. Paksu- tai peräsuolen syöpäriskiä se pienentää peräti kahdella kolmanneksella.

Yhdysvalloissa valkosipulista onkin tullut trendituote. Siellä järjestetään kymmeniä valkosipulifestivaaleja.

Arab vain täydentää antiikin tietämystä. Pyramidit pantiin pystyyn rakentajilleen syötetyn valkosipulin voimalla. Faaraot saivat valkosipuha sarkofagiinsa, sillä se torjui pahat henget ja auttoi matkantekoa tuonpuoleiseen.

Lääketieteen isä Hippokrates ylisti valkosipulin terveellisyyttä, ja roomalaiset jakoivat sitä legioonalaisille vahvistukseksi ja suojaksi sairauksilta. Valkosipulin antiseptiset ominaisuudet ymmärrettiin varhain. Lääkärit ja munkit, jotka olivat paljon kosketuksissa sairaisiin, söivät ahkerasti valkosipulia.

Ruton raivotessa Marseillessa 1726 vangittiin neljä ruumiinryöstäjää, joihin tauti ei pystynyt; Miehet luvattiin vapauttaa sillä ehdolla, että he paljastavat immuniteettinsa salaisuuden. Heidän reseptiään kokeiltiin varmuuden vuoksi haudankaivajiin ja muihin riskiryhmiin ennen kuin lupaus täytettiin.

Ulkoisesti ja sisäisesti käytettävä rohto oli yksinkertaisesti valkosipulilla kyllästettyä viinietikkaa, joka on sittemmin tunnettu "neljän varkaan erikkana. Sopii kokeilla, se tepsii.

Henrik IV kastettiin Jurançonin viinillä, ja hänen huuliinsa hierottiin valkosipulia. Aikuisena hän rouskutti joka aamu valkosipulin kynnen pysyäkseen terveenä ja pitääkseen yllä legendaarista mieskuntoaan. Hänen henkensä haisikin sitten niin, että erään aikalaisen sanoin "hän olisi voinut tainnuttaa härän 20 jalan päästä .

Kuninkaan rakastajattaret olivat lukuisten lähikosketusten tuloksista päätellen kestävämpää lajia tai itsekin valkosipulin käyttäjiä. Alexandre Dumas sanoo valkosipulin käyttäjistä Suuressa keittiösanakirjassaan: "Valkosipulin hajun tuntee jokainen paitsi sitä syönyt. joka ihmettelee, miksi muut kääntävät hänelle selkänsä. 

Voimakas haju johtuu valkosipulin sisältämistä rikkipitoisista aminohapoista ja etenkin herkästi haihtuvasta alliiniöljystä. Se kulkeutuu veren mukana keuhkoihin ja hajoaa ilman vaikutuksesta pahanhajuiseksi allisiiniksi. Homeros puhui valkosipulista löyhkäävänä ruusuna, ja Horatiukselle se oli myrkkyliljoista myrkyllisin. Hajun takia hienosto on aina karttanut valkosipulia kuin ruttoa - mustan surman raivotessakin. 

Valkosipulin terapeuttiset ominaisuudet ovat kuitenkin niin kiistattomat, että viimeistenkin nirppanokkien on syytä tarkistaa suhtautumisensa. Vaikosipuli hoitaa hyönteisten pistot. puhdistaa suoliston ja helpottaa ruoansulatusta, ehkäisee nuhaa, alentaa verenpainetta, vähentää huonoa kolesterolia, kohottaa potenssia - ja nyt siis ehkäisee syöpää.

Pimeän vuodenajan ateriat sopii aloittaa esimerkiksi vaikosipulistaan kuulun pohjois- ranskalaisen Arleux'n kylän kynsilaukkakeitolla:

Kynsilaukkakeitto 

  • Raasta 125 grammaa porkkanoita, 
  • kuori ja paloittele 350 grammaa perunoita ja 
  • mukillinen valkosipulinkynsiä. 
  • Lisää 2 litraa vettä ja kiehauta kypsäksi. 
  • Surauta soseeksi, 
  • lisää suola ja pippuri sekä 
  • voita, kermaa tai juustoraastetta.
Päälle sopii ryypätä punaviiniä, jonka antioksidantit ja resveratrol tyrmäävät loputkin taudit.
    Jukka Mannerkorpi

Asko Korpela 20001105 (20001105) o Asko.Korpela@kolumbus.fi o AJK kotisivu