Hapanvelli 

Hapanvelli-2 o Palautetta o Ruokasivu

Ei mahda mitään: tämä on kotiseututekijän ansiosta mielestäni maailman paras ruoka!
 

Ainekset 

  • 3 litaa vettä 
  • 6 dl liotettuja herneitä 
  • 8 dl löysää 

  • hapanleipätaikinan juurta
  • 2½-3 litraa perunan lohkoja 
  • suolaa, voita 

Tee näin 

  1. Lisää veteen liotetut herneet ja keitä pehmeiksi. 
  2. Lisää perunanlohkot ja kypsennä. 
  3. Kun perunat ovat lähes kypsiä, lisää taikinanjuuri. 
  4. Anna kiehua noin tunti alhaisella lämmöllä.
  5. Sekoita välillä, sillä keitos tarttuu helposti pohjaan. 
  6. Keitto on valmista, kun päälle muodostuu nahka.
  7. Lisää suola ja voita maun mukaan.
  8. Jos keitto vaikuttaa liian paksulta, lisää varovasti vettä; tämä ei ole mitään vesivelliä, vaan sakeudeltaan puuron ja vellin puolivälissä.

Jos ei ole hapanleivän juurta käytettävissä, hapata se seuraavasti: 

  1. Sekoita noin litraan haaleata vettä ensin nokare hiivaa sitten ruisjauhoista sakeahko velli. 
  2. Käytä korkearaunaista astiaa, sillä sisältö saattaa ensin kuohua. 
  3. Peitä pyyheliinalla. Anna muhia huoneen lämmössä 2 päivää. 

'Tämän Virolahden perinneruuan reseptin kirjoitti paperille omasta kokemuksestaan sisaresi Raija Jokela'
(Miehikkälässä 19990216). o Hapanvellin lyhyt oppimäärä, A Käki, Kaakonkulma 20070704

Palautetta

Kiitokset hapanvelliohjeesta!

Onnistui se hapanvellin teko ei-virolahtelaiseltakin internetistä löytämäni ohjeen avulla. Kiitokset siitä! Maistui ihan oikealta ja näkyi menevän sutjakkaasti savolaismieheltäkin alas.

 En ole siis virolahtelainen, mutta täytyy tunnustaa, että sukujuuria löytyy sieltä sekä Koskelan että Kurkelan suvuista. Äitini tosin muutti Luumäelle jo 12-vuotiaana. En muista hänen koskaan valmistaneen hapanvelliä, mutta tätini sen sijaan  teki sitä joitakin kertoja. En tullut kysyneeksi ohjetta hänen eläessään, mutta onneksi internetistä löytyi apu.

 Terveisin M H Lahdesta. (20020325)


ko Korpela 20020325 (19990217) o Asko.Korpela@kolumbus.fi o AJK kotisivu