Zucchini a scapece 

Mintun ja valkosipulin makuiset aurinkokuivatut kesäkurpitsat o 6 annosta

Tätä ruokalajia voi tarjota sellaisenaan kasvisateriana tai salaatin tapaan hyvän leivän kera.
 

Ainekset 

  • 9 suurta kesäkurpitsaa, joiden päät on poistettu
  • 1½ dl oliiviöljyä
  • suuri kourallinen tuoreita mintun lehtiä karkeasti silputtuna 
  • 3 valkosipulinkynttä kuorittuna ja silputtuna 
  • 6 rkl laadukasta valkoviinietikkaa 
  • 4 rkl kylmäpuristettua oliiviöljyä
  • merisuolaa
Memo1

Tee näin 

  1. Leikkaa kesäkurpitsat pituussuunnassa ohuiksi viipaleiksi. Levittele viipaleet puulaudalle, peitä pyyhkeellä ja anna kuivua auringossa noin 3 tuntia. Vaihtoehtoisesti voit kuivata viipaleita leivinpaperin päällä uunissa 140 C lämmössä noin tunnin eli kunnes ne ovt täysin kuivia mutta eivät ruskistuneita.
  2. Kuumenna oliiviöljy suuressa paistinpannussa ja paista kuivatut kesäkurpitsaviipaleet kullanruskeiksi, tarvittaessa useammassa erässä. Viipaleita ei tarvitse käännellä. Valuta viipaleet talouspaperin päällä.
  3. Siirrä kesäkurpitsaviipaleet astiaan ja ripottele päälle minttu- ja valkosipulisilppu, viinietikka, oliiviöljy ja suolaa. Peitä astia ja anna kurpitsaviipaleiden maustua kylmässä paikassa noin 4 tuntia tai mikäli mahdollista, yön yli. 
Lähde: Ursula Ferrigno: Italian kasviskeittiön parhaita, Tammi, s 108

Tällainen ruoanvalmistustapa, jota kutsutaan nimellä scapece, on tyypillinen Napolin seudulle.
Sitä käytetään paitsi kasvisten, myös kalojen, kuten sardiinien, valmistuksessa.
Samalla menetelmällä voi valmistaa myös munakoisoa ja suikaloitua paprikaa.

Asko Korpela 20020821 (20020821) o Asko.Korpela@kolumbus.fi o AJK kotisivu