Kuolleet

Carl-August von Willebrand

Suomalais-saksalaisten suhteiden kehittäjä

Lehtori Carl-August von Willebrand kuoli 20. maaliskuuta Helsingissä sydänleikkaukseen. Hän oli syntynyt Erfurtissa 20. elokuuta 1923.

Suomalaisen insinöörin ja saksalaisen äidin poika vietti varhaislapsuutensa Suomessa ja kävi sittemmin koulua Erfurtissa ja Berliinissä. Ylioppilastutkinnon jälkeen hän aloitti Würzburgissa lääketieteen opiskelun, mutta palasi Suomeen 1942 osallistuakseen jatkosotaan.

Työuransa von Willebrand teki saksan kielen opettajana, ensin Helsingin yliopistossa 1945-1953 ja sitten eläkeikäänsä asti Helsingin kauppakorkeakoulussa, jossa työskenteli lisäksi kielistudioesimiehenä. von Willebrand toimi saksanopettajana myös Heidelbergin yliopiston kääntäjäin laitoksella ja työskenteli muun muassa 1979-1980 Erlangenin yliopistossa.

Keskeisen elämäntyönsä hän teki suomalais-saksalaisten suhteiden kehittäjänä. Tämä ura alkoi jo 1948, kun hän järjesti saksalaisten kirjojen näyttelyn. Vuosina 1951-1954 hän järjesti yliopistolla studiokonsertteja saksalaisten yleisradioyhtiöiden äänitteillä.

Vuodesta 1961 vuoteen 1995 hän osallistui aktiivisesti suomalais-saksalaisten yhdistysten toimintaan, ensin sihteerinä ja myöhemmin Helsingin yhdistyksen toiminnanjohtajana ja sittemmin yhdistysten liiton puheenjohtajana.

Maailmankirjallisuus ja runous kuuluivat valokuvauksen ja musiikin ohella von Willebrandin rakkaimpiin harrastuksiin. Hän käänsi saksaksi muun muassa Max Jakobsonia, Lauri Viitaa ja Veijo Merta. Hän saksansi myös oopperoiden librettoja. muun muassa Aarre Merikannon Juhan.

Hänelle myönnettiin Suomen Valkoisen Ruusun ritarimerkki, Suomen armeijan hopeinen ansiomerkki ja Saksan Liittotasavallan 1. luokan ansiomerkki.

von Willebrand eli ystävien kesken Callo harrasti kieliä ja matkusteli jo nuorena monissa Euroopan maissa. Yksi kiintymyksen kohteista oli Ruovesi, Jäminginselän rantamaisema, missä hän vietti kesät neljän vuosikymmenen ajan.

ASKO KORPELA
Kirjoittaja on von WIllebrandin oppilas ja
työtoveri Helsingin kauppakorkeakoulussa.