199601-Kiina: Matkapäiväkirja Free counter and web stats

KULTTUURIMATKA KIINAAN
Matti Palermaan ja Marjatta Leppäsen johdolla
Shanghai - Peking 4.1. - 12.1.1996


Yhteiskuva Kielletyn kaupungin Taivaallisen puhtauden palatsin edessä
1. rivi vas: Gitta Niemioja, Anneli Sachau, Anja Lammervo, Aune Kallio, Matti Palermaa, Marjatta Leppänen, Salli Korpela
2. rivi vas: Maila Majuri, Irja Sinervä, Maija Nemlander, Maila Laakso, Aira Varpaaniemi
3. rivi vas: Yong Jing, Tauno Ruosteinen, Ossi Kallio, Asko Korpela, Eino Ruosteinen, Erkki Majuri
 

to 960104 Helsinki 

19.15 lähtö Helsingistä suoralla lennolla Pekingiin. Airbus Jumbojet.  En muistaakseni koskaan ollut ennen matkustanut näin suurella lentokoneella: 9 rinnan ja ties kuinka monta peräkkäin.  Yö jäi lyhyeksi, enkä saanut silmällistäkään unta.  Salli näytti ainakin torkkuvan, hänen vienoa kuorsaustaan en kylläkään kuullut.
 

pe 960105 Beijing-Shanghai 

09:10 Saapuminen Beijingin lentokentälle.
Seurueeseen liittyi Yong Jing, ’valtakunnallinen’ oppaamme Kiinassa.  Matti alkoi pessimistisen peloittelunsa: Kiinassa on kaikki toisin, mikään ei välttämättä pelaa.  Toivottavasti ennen iltaa olemme perillä.  Tähän tapaan hän maalasi pirua seinälle koko matkan ajan.  Toisin kuitenkin kävi: varmaan kaikki olemme tarvittaessa valmiit todistamaan, että Kiinassa kaikki toimii sekuntikellon tarkkuudella, ainoastaan paluulento Helsinkiin myöhästyi, saimmepahan olla vähän kaupan päälle Kiinassa.

12:00-13:45  Jatkolento Shanghaihin, Airbus Jumbojet, samanlainen kuin Helsingistä Pekingiin.  Odotin, että jaettaisiinko ruoka ja puikot, mutta ei: kiinalaisetkin joutuivat syömään haarukalla (ellei sitten ollut omat puikot mukana ’saappaanvarressa’, kuten ennen isännillä puulusikka).

15 Majoittuminen Jinjiang Tower Hotelliin, 1 lk (AJK-luokitus 2, olisi ehkä saanut 1, jos olisi oikein yrittänyt).  Teknisesti viimeisen päälle mietitty hotellihuone, ehkä paras, missä koskaan olemme olleet: kylpyhuone viimeisen päälle; teleskooppipeili, huoneen sähkövirta kytkeytyi vasta, kun avain asetettiin koloonsa: ei unohdu valot, ei avain, viihtyisä huone ym... mutta vuoteet metrin päässä toisistaan.  Onko tämänyt sitä kiinalaista perhepolitiikkaa?
Hotellihuoneen ikkunasta oli hyvät näkymät kaupungin yli. Taustalla näkyi aivan viime aikoina melkein kokonaan matalahkon asutuksen kattojen yläpuolelle rakennettu kehätie, joka ratkaisevasti helpottaa sisäistä liikennettä.  Aivan jalkojen juuressa oli myös tyypillinen kiinalaiskortteli, joka on ikään kuin sullottu täyteen taloja.  Talojen välissä on vain erittäin kapea kuja eli hutong, joka on niin kapea, ettei sitä pitkin millään liikennevälineellä pystytä liikkumaan.

17:30 Päivällinen.  Sen jälkeen pikatutustuminen läheiseen kauppakatuun.
 

la 960106 Shanghai 

Kiinalainen vanha kaupunki
 Kävelimme pitkin kujia, mutta ne eivät niin ahtaita olleetkaan kuin miltä hotellihuoneen ikkunasta näytti.  Siellä oli kiinalaista elämää: ihmisiä kulki edestakaisin, jalan ja polkupyörillä, hämmästyttävän suuria lasteja tavaraa kuljetettiin peräkärryissä, oli katukeittiöitä, joissa munia keitettiin teessä ja monenmoisilla täytteillä varustettuja pullan näköisiä jiaozi-nyyttejä vedessä.  Matkaan sisältyneen täysylöspidon takia ei ollut tarvetta maistaa, mutta koska kaikki on keitettyä tai paistettua, ei mitään vaaraa ole.  Näin sanotaan oppaissa.

Yu Yuan puutarha 
 Mandariinipuutarha on tyypillinen Ming-dynastian aikaisen arkkitehtuurin luomus.  Se on 400 vuotta vanha ja siihen kuuluu yli 30 hallia ja paviljonkia.  Puutarha jakautuu 6 osaan, joita erottaa toisistaan valkea tiiliseinä, jonka harja muodostaa aaltoilevan lohikäärmeen harjan. Puistoon kuuluu myös lampia ja siltoja, jotka mutkittelevat pahojen henkien pudottamiseksi jäljiltä, pisin on yhdeksän mutkan silta.  Myös paviljonkien ja hallien kattojen käyrä muoto palvelee samaa tarkoitusta: pahojen henkien karkoittamista.  Puistoa kuvaavissa postikorteissa on sellaisia aiheita kuin: Kaksi lohikäärmettä pelaa palloa, Ilon torni, Erikoinen jadejärkäle, Elinvoimaisuuden torni.
Torilta ostettiin Villelle siipiään räpyttelevät linnut, jotka lensivät kumimoottorilla melko pitkälle.  Matti osti upean peruukin ja joulupunkinparran.  Jäljestäpäin harmitti hirveästi, etten minä tullut ostaneeksi lastenlasten iloksi: Ville on jo ja lisää on tulossa.
 

Kävely Bundilla 

eli Yangtshe joen rannalla.  Upeita rakennuksia, laivaliikennettä joella, kaupustelijoita. Kiinalaiset kerääntyivät pällistelemään meitä, me koetimme olla pällistelemättä takaisin, mutta kyllä siinä olonsa vähän kummalliseksi tunsi. Oliko se tosiaan ’iso nenä’ vai vaalea tukka, vai mikä meissä muka niin kiinnosti?  Lounas Bundin päässä olevassa ravintolassa.

Shanghain museo 
Juuri äskettäin avattu, niin hieno museo, että jo se yksin olisi melkein ollut matkan arvoinen.  Pronssivaluteoksia ajanlaskumme alusta.  Kiinalaisen porsliinin historia.  Nousu kukoistukseen Ming-dynastian (1368-1644) aikana.  Upeita maljakoita. Videolla on näyte kokoelmista.  Museo on niin uusi, ettei siitä ole yleisissä matkaesitteissä vielä tietoja.
 

19:30 Akrobatia 

tavattoman hienossa teatterissa, rakennuksessa, joka on rakennettu jalkojen päälle.  Korkeassa rakennuksessa oli myös hotelli.  Akrobatia perustui taitoon ei uhkarohkeuteen.  Harmitti hirveästi, etten osannutkaan vaihtaa kasettia kameraan (kuvasin ensimmäistä kertaa).  Niin on meillä vain alle viisi minuuttia esityksen alusta.  Pois jäivät esim. ne kaksi (ehkä sisarusta), joiden selkäranka näytti olevan käärmeenkin selkärankaa notkeampi.  Onneksi Yongin videolla on näistäkin luonnonoikuista kuvia.  Oikein hirvitti, että mitenkä sitä tuollaisen kanssa pärjäisi, jos eukoksi sattuisi. 
 

su 960107 Shanghai 

Lasten Palatsi

Seurasimme englannin opiskelua: konekirjoitusluokka, 5-7 vuotiaat (noin 15 lasta) 300 merkkiä minuutissa (=9000 / 30 min), eivät ymmärtäneet kirjoittamaansa tekstiä, mutta kirjoittivat paperista kymmen-sormijärjestelmällä.
Viisi lasta harjoittelemassa perinteisellä kiinalaisella kaksikielisellä soittimiella.  Opettaja säesti pianolla, vanhemmat istuivat kunkin takana ja seurasivat, ehkä itse osasivat soittaa, korjasivat lapsen asentoa.  Lapset olivat opetelleet soittoa 1½ vuotta.  Hienosti soittivat, tosin yksi pikkupoika vaikutti siltä kuin se olisi ollut hänelle vastenmielistä.
 

Jade Buddhan temppeli

 Buddhalaisuus, Taolaisuus ja Konfutselaisuus ovat kolme tärkeintä uskontoa.  Sama ihminen voi tunnustaa niitä kaikkia.  Ihminen joutuu maailmaan kärsimään, kunnes on peräkkäisten uudelleensyntymisten jälkeen niin kehittynyt, ettei enää tarvitse tulla maailmaan kärsimään, hän vapautuu uudelleensyntymisen pakosta.
 

Otavan Iso fokus: (lyhennellen ja mukaillen) 

Kungfutse 

(Mestari Kung. lat. Confucius) (551-479 eKr). oikeastaan Tshung Ni, kiinalainen filosofi, ensimmäinen ja historian kannalta tärkein Kiinan muinaisista ajattelijoista. Hänen kehittämässään filosofiassa oli keskeisellä sijalla  en, ihmisrakkaus tai myötäeläminen; lisäksi hän tähdensi vanhempain- ja ylempäinkunnioituksen, oikeamielisyyden eli ’taivaan tahdon’ noudattamisen ja vanhojen tapojen ja seremoniain tärkeyttä hallitsijan ja koko kansan moraalin kohentamisessa ja valtakunnan eheyttämisessä. Oppi muodosti vuosisatojen ajan Kiinan virallisen siveysopin, joka korvasi valtionuskonnon vuoteen 1911 joutuen välillä kamppailemaan buddhalaisuuden ja taolaisuuden kanssa. Kungfutsen oppi säilyi periaatteiltaan melko alkuperäisenä ja Kungfutsea alettiin jo varhain palvoa; hänen kunniakseen rakennettiin temppeleitä ja alttareita. Kungfutselaisiin seremonioihin kuului lisäksi esi-isien palvonta. Vuoden 1911 vallankumouksen jälkeen Kungfutsen opin vaikutus alkoi voimakkaasti vähetä. Kungfutselaisuuden periaatteet sisältyvät Kolmeentoista kanoniseen kirjaan. Näistä tärkein lähdeteos on Lun yü (Kungfutsen keskusteluja, suomenn. 1958).
 

Taolaisuus 

kiinalainen filosofia ja elämänkatsomus, joka on muodostunut myös uskonnoksi. Perustajana pidetään yleensä ajattelija Lao-tsea, joka oli Kungfutsen vanhempi aikalainen (n.  600-517 eKr) ja jolla oli tämän kanssa eräitä yhteisiä piirteitä. Taon oppien pääosa sisältyy kirjaan Tao-te-ching (1950 suom. nimellä Salaisuuksien tie), joka lienee kuitenkin useita vuosisatoja Lao-tsen aikaa myöhäisempi. Tao merkitsee kaiken olevaisen perustaa. Taolaisen ihanne on elää eristettynä ja liittoutumatta sekä hankkia henkistä voimaa mietiskelyillä ja hengitysharjoituksilla.  Taon  kansanomaiset muodot käsittävät uskonnollisia menoja, joiden perustana on usko monenlaisiin henkiin ja voimiin. Taon piirissä syntyi 2. vuosisadalta lähtien ns. rauhanliike sekä erilaisia ’herätysliikkeitä’, joissa ’suuri rauha’ merkitsi yksilöllistä ja sosiaalista pelastusta synnistä ja sairauksista. Taolla on myös ollut organisoitu papisto ylipapin johdolla katolisen kirkon tapaan. Taon etiikka on altruistista: pahaankin on vastattava hyvällä, koska itsekkyys on taon, maailmanjärjestyksen, vastaista.
 

Buddhalaisuus 

syntyi noin 2500 vuotta sitten. Se on alunperin intialainen uskonto, jonka penrusnäkemys ihmisestä ja maailmasta tulee hindulaisuudesta. Se eroaa muista suurista uskonnoista lähinä siten, etteivät jumalat eivätkä kuvitelmat ylimaallisesta elämänpiiristä ole siinä tärkeitä. Sen sijaan siinä pyritään järkevällä elämäntavalla pääsemään vapaaksi jälleensyntymisestä sekä saavuttamaan kärsimyksen lakkaaminen, nirvana (vihan, himon ja harhaluulojen sammuminen). Tämä tila voidaan saavuttaa jo ennen ruumiillista kuolemaa. Suurille ihmisjoukoille, jotka nykyisessä elämässään eivät olleet tähän kypsiä, opetti Buddha viisi eettistä käskyä: älä tapa, älä varasta, älä valehtele, älä tee aviorikosta, älä juo päihdyttäviä juomia.

Perustaja 

Siddhartha Gaulama (560-480 eKr) polveutui pohjoisintialaisesta ruhtinas-suvusta. Harjoittaessaan askeesia ja hengellistä etsintää hän seitsemäntenä vuonna koki ’sisäisen valaisun’ (bodhi) mietiskellessään viikunapuun alla. Näin hänestä tuli buddha (valaistunut). Lopun elämäänsä hän käytti lukuisten oppilaittensa opettamiseen. 
Buddhalaisuus eilen ja tänään 
Kotimaassaan Intiassa buddhalaisuus eli rinnan hindulaisuuden kanssa useita vuosisatoja. Buddhalaisuus tuli Kiinaan 1. vuosisadalla ja levisi sieltä Koreaan ja Japaniin. Se onkin ensimmäinen lähetysuskonto. 500-1uvulla se levisi Taka-Intiaan, missä se yhä vallitsee, sekä Itä-Intian saaristoon, mistä islam sen syrjäytti 1400-luvulla. Tiibetiin se tuli 600-1uvulla, missä se sai kansallisen muodon, laamalaisuuden. 
Kiinassa taolaisuus vaikutti buddhalaisuuteen, ja siellä se yhdessä kungfutselaisuuden kanssa muovautui sekauskonnoksi, joka levisi myös Vietnamiin. Japanissa buddhalaisuus on elänyt yhdessä aikaisemman valtionuskonnon, shinton kanssa. Japanin buddhalaisista lahkoista lännessä tunnetuin on zen. 
Tällä vuosisadalla on munkiston ja kansan kasvatukseen alettu kiinnittää huomiota. Kirjallisuutta ja lehtiä julkaistaan, osaksi myös kansalle jaettavaksi. Buddhalaisia yhdistyksiä on perustettu aina buddhalaista maailmanliittoa myöten. Sosiaalista toimintaa on ryhdytty elvyttämään, onpa eräin paikoin suuresti kristillistä jumalanpalvelusta muistuttavia menoja lauluineen ja saarnoineen. Buddhalaisuus on muodostunut monissa valtioissa tärkeäksi poliittiseksi tekijäksi.
 

Jade-tehdas ja ravintola: 33 Chao-bao rd

Lounas Jade-tehtaan yhteydessä olevassa turistiravintolassa, nimeltä Mongolia Bar-B-Q.  Kaikki aterian ainekset: salaatit, vihannekset, lihat millin siivuina, kastikkeet nimineen ja ruokailuvälineet oli asetettu hyvin käytännöllisellä tavalla esille, siten että asiakas sai itse koota mieleisensä aterian.  ’Pääruoka’ koottiin kulhoon: vihannekset, liha ja kastike ja vietiin kokille, joka paahtoi sen noin metrin halkaisijaltaan olevalla kuumalla levyllä.  Varmaan hyvin tarkkaan 2 minuuttia.  Näkemisen ja kuvaamisen arvoinen oli kokin suoritus: lautanen kumottiin levylle yhdellä kädenliikkeellä kylvömiehen heittomenetelmällä.  Sen jälkeen sitä käänneltiin ja siirreltiin melkein metrin pituisella kapeahkolla suoralla puulastalla.  Lopuksi kokki otti kulhon vasempaan käteen ja yhdellä lastan pyyhkäisyllä ohjasi koko komeuden kulhoon ilman että ainuttakaan murenta olisi jäänyt levylle tai pudonnut lattialle.  Pahaksi onneksi kameran akku tyhjeni juuri ratkaisevalla hetkellä, enkä saanut kokin mestarinäytteen huippukohtaa videolle vangituksi.  Että harmittaa! 
Eräs parhaista aterioista siitä yksinkertaisesta syystä, että tulin lorauttaneeksi aika tujauksen valkosipulikastiketta ja soijaa ruuan höysteeksi.

Tutustuminen Jade-tehtaaseen. Jade on kivennäinen, timanttia pehmeämpi, terästä kovempi, joten työstäminen vaatii aikaa ja kärsivällisyyttä.  Mutta lopputulos on hyvin kaunis, vihertävän läpikuultava.  Myymälä oli täpö täynnä mitä taidokkaimpia koriste- ja  käyttöesineitä.  Meidän haaviimme tarttui vain yksi sammakko.
 

ma 960108 Shanghai-Peking (Beijing) 

11:45 Lento Pekingiin
 

11:45 Lento SHANGHAI-PEKING

Majoittuminen: GREAT WALL SHERATON, loistoluokka 
AJK-luokitus: 1A+, erittäin harvinaista; muuten kyllä häviää Jinjiangille Shanghaissa.

Majoituttuamme kävimme ’Lufthansan’ tavaratalossa tutustumassa hintoihin.  Siellä oli melko kallista.  Matti esitteli kiinalaisen lääketieteen ja rohdot omaan jäljittelemättömään ’Kabuki’  tyyliinsä.  Minua eivät voiteet kiinnostaneet, kiipesin talon viidenteen kerrokseen ja katselin tavaroita.  Paljon luksus tavaroita: maljakoita, taidekäsityötä ym.  Löytyi kalsaritkin, mutta jäivät ostamatta, koska hinta-laatusuhde jäi epäselväksi.  Ruokatavaraosastolta ostimme juotavaa ja keksejä.
 

ti 960109 Beijing, retki Kiinan muurille 

Cloisonné tehdas 

Kävimme tutustumassa cloisonné (cloison = aitaus, ransk.) töiden valmistukseen.  Erikoinen prosessi: kuparista muotoillaan astia, sen pinnalle liimataan ohuesta kuparilevystä koristeeksi ’aitauksia’, jotka täytetään emalin näköisellä värikkäällä aineella kolmena kerroksena.  Lopuksi kaikki hiotaan tasaiseksi.  Näin syntyvät tavattoman kauniit kiinalaiset maljakot.  Vai onko tämä vain yksi tapa, jolla ne syntyvät?  Tällainen maljakkohan ei ehkä mene pirstaleiksi lattialle kaatuessaan, kuten tapahtuu Dostojevskin Idiootissa, kun sen päähenkilö ruhtinas Myshkin vahingossa tönäisee tulevien appivanhempiensa kiinalaisen maljakon alustaltaan lattialle ja pilaa koko pelin joutuen uudelleen sairaalahoitoon.  Mutta miten olisi mahdollista tehdä savesta kaksikin metriä korkea maljakko niin tasaisen muotoiseksi kuin ne ovat?
Lopputuotteita oli myymälä pullollaan.  Toisessa kerroksessa oli huikaisevan kauniita kalligrafeja eli kiinalaisia sivellintöitä kirjoituksineen. Jo kotoa lähtiessä olin ajatellut hankkia jonkun kalligrafin, mutta ne osoittautuivat melko kalliiksi, 1000 juanin molemmin puolin ja toisekseen ne olivat myös niin kookkaita, ettei oikein keksitty paikkaa seinällä. Ostimme kaksi pientä maljakkoa koristepöydällemme, oliko hinta 20-30 juania?  Suuria myytiin tuhansien, jopa yli 10 tuhannen hintaan.  Kuka mahtaa ostaa? - Sijoittaja ainakin.
 

Ming-hautalaakso

Kiinan dynastiat eli hallitsijasuvut 

  • 960-1276 Song (Liao, Jin)
  • 1276-1368 Yong (mongoli, Kublai-kaani, Beijing pääkaupungiksi)
  • 1368-1644 Ming (mongolit karkoitettiin muurin taakse, valtaan Chu Yong Tsang, buddhalaisuus)
  • 1644-1911 Qing (mantshu, viimeinen keisari Pu Yi) 

Jakobson-Sarvimäki: Uusi Kiina opas, s. 111-2

Ming-haudat ovat epäilemättä Beijingin kuuluisimpia nähtävyyksiä. Niiden kiinankielinen nimi Shisan Ling merkitsee kolmeatoista hautaa. Kuudestatoista Ming-keisarista 13 (Beijingissä hallinneet) on haudattu silmäähivelevän kauniiseen laaksoon noin 50 km Beijingin luoteispuolella. Hautaperinne ulottuu pitkälle ennen ajanlaskumme alkua; tavaksi tuli haudata keisari eräänlaiseen maanalaiseen palatsiin, jossa hänen oletettiin jatkavan hovielämää kuolemansa jälkeen. Hänen mukaansa haudattiin kaikkea mahdollista ylellisistä tarvekaluista taideteoksiin (alkuaikoina myös hovin jäseniä elävinä). Hautakummun päälle ja etualalle rakennettiin lisäksi alttari ja pyhäkkö. Nykyään yleisöllä on tilaisuus tutustua keisari Wan Lin (Dingling), Yonglen (Changling) ja Longqingin (Zhaoling) hautakammioihin sekä kaivauslöytöihin viereisessä museossa. 
 Ming-hautoja lähestytään etelästä "Suuren punaisen portin" (Dahongmen) jälkeen 7 kilometrin pituista "Henkien tietä" pitkin, jonka varrella on ensin 6 paria valkoisesta marmorista veistettyä eläinpatsasta ja pienen mutkan jälkeen 6 paria ihmishahmoja. Hautapaikkojen suunnittelussa geomantiset (fengshui, ks. luku Oppien ja uskontojen labyrintti) teoriat olivat hyvin erilaiset kuin asuinrakennuksissa, sillä ne edustavat yiniä (asunnot taas yangia). Ming-haudatkin on rakennettu "Tiikeri- ja Lohikäärmevuorten" pohjoispuolelle (pohjoinen on yin, etelä on yang) ja myös parillisten lukujen symboliikka liittyy yiniin.  Käynti Ming-haudoilla sisältyy usein Kiinan muuri-retkeen. Jos viettää Beijingissä vain lyhyen ajan, on syytä miettiä kannattaisiko kuitenkin käyttää vähäinen aika elävien parissa. Näkymä laaksoon on käynnin ehdottomasti vaikuttavin osuus. 

Ming-haudoilla tein Ison Virheen, kun tein eleen kiivetäkseni Pyhää tietä vartioivan hevosen selkään Paavo Väyrysen tavoin.  Asiasta puhuttiin illalla kotona isoilla kirjaimilla, mutta  mainion akuhieronnan ja makeiden kiinanmuuriunien jälkeen sopu palasi.

Lounasta syötiin sinivalkoisessa ravintolassa kahden jäätyneen, mutta lumettoman järven kainalossa upeaa näköalaa katsellen.
 

Kiinan muuri Badaling 

Sen pituudesta tuntuu olevan melkein yhtä monta tietoa kuin on tietäjääkin: vaatimattomin arvio on 2400 km, jotkut menevät yli 10 000 km, riippuu siitä miten paikoin moninkertainen muuri lasketaan.
Etukäteen en ollut tajunnut, että muurilla kulkeminen merkitsee aikamoista kiipeämistä. Matin antamien tietojen mukaan kiipesimme 1600 metrin matkalla 400 m eli viiden stadionintornin verran ylöspäin.  Osittain oli melko jyrkkääkin kaltevaa pintaa, mutta jyrkimmissä kohdissa oli askelmat, tosin hyvin epätasaiset porraskorkeudet.  Tukevat putkikaiteet on varmaan laitettu turisteja varten.  Niistä oli suuri apu.  Samoin varmaan oli apua siitä korkeavolttisesta energiajuomasta, jota Matti jakoi ennen lähtöä kannellisissa juomalaseissa. Niin kiivettiin tasanteelta toiselle ja perille päästyä otettiin vahvistusta.  Ahkera naukkailu pani pelkäämään, että mitenkä sitä alaspäin kompuroidaan.  Hyvin kuitenkin onnistui. 
Maisemat olivat upeat.  Itse muuria näkyi vähän joka puolella, niin ettei siitä oikein saanut rajaviivan käsitystä.  Maisema muutenkin toi mieleen kuun maiseman, ei puun puuta.  Kun maastoa läheltä katsoi, huomasi jonkinlaista varvikkoa.  Korttien mukaan kesällä on kuitenkin vihreätä.  Tuulen viima oli navakka ja Matin suosittelema kerrospukeutuminen oli poikaa.  Maiseman jylhyys ja sopiva oma ponnistelu tekivät unohtumat-toman vaikutuksen.  Mattikin sanoi, että niin monta kertaa kuin hän on muurilla käynytkin, se aina jaksaa viehättää.  Kaupustelijat vain häiritsivät.  Vaativat tavarastaan ’ten dolla’.  Häkeltyivät pahanpäiväisesti, kun katsoin oppaastani sana tuhat qin ja vastasin ’yi qin dolla’ ($1000).  Se oli tietysti tuhmasti tehty.  Kiinalaisten sinnikkyys ansaitsee täyden tunnustuksen.
Oikein rinta pöyhistyi, kun oli mukana todellinen julkkis, jota Kiinan muurillakin vastaantulijat tervehtivät tai ainakin kuiskuttelivat toisilleen ’Marjatta Leppänen’.  Sitä yritti olla kuin ei olisikaan: mitäs tässä, ihan tuttuja ollaan.
 

Laulua ja helmisimpukoita

Kotimatkalla vähän lauleskeltiin, kun oli sopivat eväät ja ammatti-ihminen parvessa. Voi olla, että ’Riepumatto’ meni sitten 15.1. televisiossa vieläkin paremmin kuin täällä bussissa.
Simpukkaviljelmään kävimme tutustumassa: 3 kesää ja 2 talvea simpukka kasvattelee helmeä, sitten siltä kalleus riistetään ja pannaan naruun.  Mitä sitä ihminen ei naisen kaunistamiseksi tekisi.  Mitähän kettutytöt tästä sanoisivat?
Kotimatkalla käytiin myös syömässä.  Ei oikein palaudu mieleen, että millaisessa paikassa, mutta varmuudella voin sanoa, että hyvää oli.  Arvaamattoman kekseliäs ohjelmakohta oli, että kangistavan kiipeilyn jälkeen ilmoittauduttiin akuhierontaan ja illalla hieroja tuli huoneeseen.  Ainakaan minä en koskaan ole saanut tällaista hoitoa ennen.  Hyvältä tuntui heti jälkeen ja erityisesti seuraavana aamuna.
 

ke 960110 Beijing 

Kielletty kaupunki 

Bussi jätti meidät sellaiseen paikkaan kielletyn kaupungin muurin viereen, että nähtiin paljon pilkkijöitä lammen tai oliko kanavan jäällä.  Mitä mahtoivat saada saaliikseen; kultakaloja vai?
Kävelimme kaikessa rauhassa hienon sään vallitessa (vähän pakkasta ja kirkas auringonpaiste) koko kielletyn kaupungin läpi.  Matti meille kaiken asiantuntevasti selosti: Taivaallisen rauhan portti (Tiananmen), Oikeamielisyyden portti (Tuanmen), Keskipäivän portti (Wumen), Kultavesijoki (Jinshuibe), Korkeimman harmonian portti (Taihemen), Korkeimman harmonian halli (Taiheidian), Täydellisen sopusoinnun halli (Zonghedian), Sopusoinnun säilyttämisen halli (Baohedian), Taivaallisen puhtauden portti (Qianqingmen), Täydellisen puhtauden palatsi (Qianqinggong), jotavasten aukiolla otettiin yhteiskuva.  Kenenkään ei pidä luulla, että nämä kaikki nimet olisivat Matin selostuksesta mieleen jääneet.  Ei, ne ovat peräisin Jakobsonin ja Sarvimäen Uudesta Kiina oppaasta.
Sitten tutkittiin vielä räystäiden vartijahahmojen lukumäärä, viljamitat, vesisäiliöt ja keisarin, vaimojen ja jalkavaimojen yksityisasunnot, joista Matti tietenkin värikkääseen tapaansa kertoi mitä mielikuvituksellisimpia tarinoita.
 

17:45 Lähtö hotellista päivälliselle ja oopperaan 

Beijing ooppera 

Oli tämäkin nähtävyys. Istuimme varsinaisen katsomon ja näyttämön välissä, pöydissä, joihin tarjoiltiin teetä ja pikku leivonnaisia.  Kylläiselle eivät leivonnaiset maistuneet ja teetäkään ei kaivannut.  Itse jouduin istumaan syrjittäin, melkein selin näyttämöön, joten katselemisesta ja video-kuvaamisesta tuli jonkinlainen voimisteluharjoitus.  Tähänkin ohjelmanumeroon Matti meidät tulomatkalla valmensi, niin että tunsimme sekä siviili- että sotilasnäytelmän juonen; olisimme tienneet enemmänkin, mutta esitettiin vain lyhyt pätkä.  Juoni oli jos mahdollista vieläkin mitättömämpi kuin länsimaisessa oopperassa.  Kumpaakaan ei kannata tarinan tai juonen takia tulla katsomaan.  Kiinalaisessa oopperassa ei myöskään musiikki ole pääasia kuten länsimaisessa, vaan siinä seurataan sitä kuinka taidokkain liikkein ja elein asia esitetään. Maskeeraus oli tavattoman värikäs ja eleet niin paljon puhuvia, ettei juonen kulku todellakaan jäänyt epäselväksi.
Siviilinäytelmässä naapurin poika tunnusti jaderannerenkaalla rakkautensa kanankasvattajatytölle.  Minusta kyllä tytön ääntely muistutti niin paljon kissan nau’untaa, että jäin ihmettelemään, oliko Matti sittenkin unohtanut palasen juonta.  Mitään kissaa ei esityksen aikana kuitenkaan pöydälle nostettu, vaikka ehkä puhemies olisi sen viekkailla ilmeillään palkkioksi ansainnut.  Sotilasnäytelmä oli pitempi.  Sen juonena oli virkamiesten korruption paljastaminen ja esitys perustui paitsi värikkäisiin naamioihin ja pukuihin, myös akrobatiaan, joka kuitenkin kalpeni Shanghaissa nähdyn rinnalla.  Käsittääkseni kuitenkin tässäkin paha sai palkkansa ja oikeamielisyys voittonsa. 
Olemme vuodesta 89 lähtien pitäneet  tuttavapariskunnan kanssa teatteripäiväkirjaa ja siitä lähtien nähneet n. 120 teatteriesitystä kotona ja ulkomailla.  Tätä esitystä on hieman vaikea arvostella muihin verrattuna käyttäen arvosana-asteikkoamme 0-3.  Sen nyt kuitenkin näki, että esittäjät hallitsivat asiansa ja juoni näytelmissä oli ja se tuli selväksi, mikä ei valitettavasti suinkaan aina tapahdu kotonäyttämöillämme. 
 

to 960111 Beijing 

Yuan Long silkkikaupassa 

poltettiin loput rahat hamekankaisiin, housukankaisiin, alusvaatteisiin, kaulaliinoihin, puseroihin, ties mihin. Ryhmän hirmuisen painostuksen saattelemana keinoemomme Marjatta osti upean mustan lammasturkin, joka pitkän ulospäin sojottavan karvan ansiosta pöyhisti hänen fyysistä olemustaan varmaan melkein 20 prosenttia, mutta ei vieläkään tehnyt oikeutta hänen sielunsa avaruudelle, joka oli ainakin terrakottahahmon kokoinen; sijaa siinä oli jokaiselle meistä.  Siitä olemme hänelle kiitollisia.
 

Taivaallisen rauhan (Tiananmen) aukiolla 

kävimme toteamassa sen suuruuden.  Täällä Mao julisti Kiinan kansantasavallan perustetuksi 1.10.1949 ja täällä arviolta miljoona nuorta heilutti Maon punaista kirjaa ja ylisti parvekkeella seisonutta ’Isä aurinkoista’ kulttuurivallankumouksen alkutahdiksi vuonna 1966.  Täällä purettiin 1976 vihaa Maon lesken johtamaa neljän koplaa kohtaan ja täällä hallitus kukisti opiskelijoiden mielenosoituksen 1989.  Näistä kaikista Matti kertoi verta tihkuvia tarinoita.  Mutta kaikki tämä samoin kuin mahtavat muistopatsaat eivät oikein rauhallista matkailijaa innoittaneet.  Eipä tunnu noin 50 hehtaarin kenttä innoittavan arkioloissa kiinalaisiakaan, sillä se oli melkein tyhjä.  Leijan olisi saanut 50 yuanilla lennätyslankoineen.  Harmi, ettei tullut ostetuksi, sillä Lufthansa Centerissä ei lennätyslankoja edes näkynyt ja pelkkä leija maksoi 30-60 yuania.
Muut lähtivät hotelliin, mutta me teimme uuden rynnistyksen rättikujalle edellä jo mainituin seurauksin. Taksilla ajettiin hotelliin.  Taksi on todella käsittämättömän halpa, puolentoistakymmentä ’tsöpöttiä’.  Sitten käytiin oikein kunnon kahvilla Kempinskin kahvilassa ja vielä vähän tuliaisia hankkimassa Lufthansa Centerissä.
 

18:00 Lähtö hotellista päivälliselle 

Beijingin ankka 

oli maineensa veroinen herkku.  Kokki herkun taitavasti paloitteli puikkokokoon.  Sitten sitä pyöräytettiin tahnamaisessa soijakastikkeessa ja nostettiin paperinohuelle letulle, josta pyöräytettiin eräänlainen tötterö, ettei liemi valuisi.  Tämä sitten pantiin parempiin suihin.  Osasiko tuota nyt ensikertalainen edes tarpeeksi arvostaa?  Moitteen sijaa ei ainakaan löytynyt.  Ensin kuitenkin syötiin kaikenlaista muuta, kuten ankan maksaa ja nosteltiin maljoja sekä ankan jälkeen laulettiin Matille Marjatan sepittämä kiitoslaulu.  Sorina oli melkein yhtä äänekäs kuin silloin yhdellä illallisella, kun Matti kertoi eräiden lääkkeiden tehosta.  Silloin kiinalaisetkin ihmettelivät, mistä isonenät niin kovin hämilleen tulivat, kun kippurassa koko aterian ajan nauroivat.  Nyt ei niinkään naurettu, vaan melkein itkettiin. Lähtö oli edessä.
 

pe 960112 Beijing 

9:00 Lähtö hotellista lentokentälle

Matkalla 

Matti selvitti odotettavissa olevat kiemurat lentokentällä.  Marjatta lauloi lähtölaulut.  Minä pyysin puheenvuoron ja pidin pienoisluennon Kiinan suuruudesta ja Suomen pienuudesta. Koska esitykseen lipsahti pieni virhe, kertaan sen tässä vielä pienin lisätiedoin:

Väite: Kaikki kiinalaiset mahtuisivat yhtaikaa Inarinjärven jäälle.
Tosiasiat:

  •  Kiinalaisia 1.2 miljardia eli 1200 miljoonaa
  •  Inarinjärven pinta-ala 1000 km2

Otavan iso fokus tietosanakirja:

Inarijärvi, Inari, lap. Anarjäyri, tertiääriseen kattilavajoamaan muodostunut järvi Inarissa, 1386 km2, 80 km pitkä, 41 km leveä, syvyys vaihteleva (mitattu 95 m), 117-119 m merenp.  Saaria ja kareja n. 3000, mm lappalaisten pyhä Ukonsaari.  Jäätyy marras-joulukuussa, jäänlähtö kesäkuun puolivälissä.  Siihen laskevat mm. Ivalo- ja Juutuanjoki.  Inarijärvi laskee Paatsjokea Jäämereen. - Inarijärven säännöstelystä sovittiin 1959 Suomen, Norjan ja Neuvostoliiton kesken Neuvostoliitolle kuuluvan Kaitakosken voimalan ja padon avulla.
 

Järkeily: 

Yksi neliökilometri on 1000 x 1000 = 1 000 000 (= miljoona neliömetriä).  Siis jos jäälle asetuttaisiin siten että jokaiselle metri kertaa metri suuruiselle ruudulle kävisi viisi ihmistä seisomaan, mahtuisivat kaikki suomalaiset yhden neliökilometrin alalle.  Kiinalaisia on 1.2 miljardia eli lähes 250 kertaa niin paljon kuin suomalaisia.  Kun Inarinjärven pinta-ala on 1000 (tietosanakirjan mukaan jopa melkein 1400) neliökilomeriä ja jokainen neliökilometri on 1 000 000 neliömetriä eli Inarinjärven pinta-ala 1 000 000 000 (1 386 000 000) neliömetriä, mahtuvat kiinalaiset helposti Inarinjärven jäälle, ei ole edes ahdasta, koska jokaiselle riittää tilaa kokonainen neliömetri. 
 

’Luennon’ kömmähdys: 

Olisin voinut sanoa: ’koko maapallon väestö’ (n. 7 000 miljoonaa) - ei vain kiinalaiset - mahtuu Inarinjärven jäälle.

Patikalla Pekingistä Inariiin
Kuten muistetaan, lentomatka Helsinki-Peking on 6315 km.  Jos ajatellaan, että Pekingistä Inariin rakennettaisiin 15 m leveä (puolta leveämpi kuin tavallinen) ja 10 000 km pitkä maantie, ja kiinalaiset lähtisivät sitä pitkin marssimaan 2 ihmistä metrillä eli 30 rinnan (mikä on luultavasti ahdasta sillä ainakin minun hartiani ovat 50 cm) ja 2 peräkkäin metrin matkalla, viimeiset eivät vielä olisi lähteneet, kun ensimmäiset olisivat jo perillä.  Jokaisella metrillä olisi 60 kiinalaista ja kun metrjeä on 10 000 000, olisi ensimmäisten saapuessa Inariin tien päällä 600 milj. kiinalaista ja kotona vielä puolet väestöstä. Ja kuitenkin ne kaikki mahtuisivat väljästi Inarinjärven jäälle, ja kun tiukkaan käytäisiin, vielä kaikki muutkin maapallon ihmiset.  Panee kysymään: onko maapallo tosiaankin ylikansoitettu, vai annetaanko meille vain sellainen mielikuva?
 

Entä kauanko operaatio kestäisi? 

Jos käytettäisiin armeijan marssinopeutta 10 min kilometri eli 6 km tunnissa ja käveltäsiin taukoamatta, päästäisiin vuorokaudessa 144 km ja Pekingistä Inarinjärvelle päästäisiin 70 vuorokaudessa, mutta 8 tunnin päiviä tehtäessä aikaa menisi tietenkin kolminkertainen määrä eli 208 vuorokautta, melkein 7 kuukautta.  Siitä kun ensimmäiset lähtisivät siihen kun viimeiset tulisivat perille menisi laskelmieni mukaan melkein vuosi ja 9 kuukautta, jos käveltäisiin 8 tunnin päiviä.  Neljänkymmenen tunnin ’työviikolla’ aikaa kiinalaisten siirtymiseen Inarinjärven jäälle menisi 125 viikkoa eli melkein 2.5 vuotta. Ei sen kauempaa! Tällä pelillä perille tulee päivässä 1.37 milj ihmistä.  Tarvittaisiin 3430 yhden reissun päivässä lentävää 400-paikkaista jumbojetiä, jos kaikki kiinalaiset haluttaisiin lennättää samassa ajassa Suomeen. Niin että kyllä patikallakin kerkiää! - Jos joku löytää laskelmista virheen, kertokoon  minulle!
 
 

11:55-14:45 Lento Helsinkiin 

Lähtö myöhästyi 2 tuntia, saman verran olimme myöhässä perillä.

Matka sujui leppoisasti tutussa seurassa, varsinkin kun Eino keksi, että väritöntä ilolientä saa, kun napista painaa.  Ja kun on ilolientä, on myös iloista juttuseuraa.  Kone oli melko tyhjä, mutta meidän kanssa samassa osastossa matkusti myös venäläinen insinööriporukka.  Kun kysyin, mistä ovat tulossa, sanoi eräs heistä: sieltä ja sieltä (oliko Guangzhou?), oltiin 1½ kk rakentamassa ’kiihdyttimiä’.  Vähän aikaa raksutti, kunnes tajusin ’hiukkaskiihdyttimiä’ ja kun vielä muusta yhteydestä päättelin lisää, olivat luultavasti rakentamassa Kiinan atomiaseistusta.  Tämän jälkeen vekkuli, joka sanoi olevansa kotoisin nimenomaan Leningradista eikä lainkaan tunne sanaa ’Pietari’, lahjoitti meille rasian kiinalaisia makeisia.  Kun yritin haastatella toista seurueen jäsentä, hän vetäytyi varsin pian kavereidensa kanssa pelaamaan korttia.  Tämä tapahtui kun olimme jo ylittäneet Uralin.  Siperia muuten alkaa vasta Uralilta.  Euroopan puolella on vain tundraa.

Perillä heitettiin haikeat ja iloiset hyvästit.  Oli erikoisen onnistunut matka, kiittäminen Mattia, Marjattaa ja itseämme.

Saunassa ennätimme käydä, mutta sitten iski Salliin aivan hirveä flussa: vuorokauden voivotteli (ennen en ole kuullut).  Itse en oikein päässyt perille olinko todella sairas vai vain myötatunnosta sairas, ruokahalu katosi ja jos söi, heti alkoi vatsassa kipristellä.  Vasta maanantaina pystyimme purkamaan matkalaukut.  Videoita katselimme jo potiessammekin.

Kiinaan on mentävä nyt, ennen kuin se kokonaan länsimaistuu...
Näimmekö sitä mitä kuvittelimme?  Kyllä ja ei.  Kiina ja sen vanha kulttuuri ovat ja pysyvät eivätkä koskaan kokonaan ’länsimaistu’.  Mutta toisaalta mehän emme nähneet ’oikeata’ Kiinaa ollenkaan.  Emme kierrelleet maaseudulla, emme nähneet kiinalaista kotia.  Joissakin ravintoloissa sentään oli kiinalaisiakin syömässä.  Näimme kiinalaisia käsityöammateissa (cloisonné, helmet) ja kauppiaina sekä kadulla kulkemassa ja kerjäämässä ja kaupustelemassa, mutta tavaratalot, joissa ostoksia teimme, eivät olleet kiinalaisia pullollaan, vaan pikemminkin turisteja.
Kannattaisikohan retkikohteisiin sisällyttää jotakin todella kiinalaista, koti, kommuuni tms?  Jaa, olihan meillä Lasten palatsi.  Ei kai siinä mitään silmänlumetta ollut?
 

Matkan parhaat yksityiskohdat: 

Sallin ja Askon mielestä: 1. Kiinan muuri, 2. Shanghain museo
Myös ruoka ja erinomaiset hotellit ansaitsevat suuren kiitoksen, niin ja matkaseura ja loppujen lopuksi ihan kaikki muukin. Olemme miettineet strategiaa, miten pääsisimme seuraavallakin kerralla nimenomaan Matin johtamalle matkalle.
 

AJK hotelliluokitus: (AJK=Asko Juhani Korpela)

2 Vuoteet erillään, eikä niitä voi yhdistää
1 Vuoteet voidaan yhdistää 
1A Vuoteet rinnakkain, erilliset peitot ja lakanat
1A+ Kaksoisvuode ja yhteinen peitto ja lakana
 

Matin kiitoslaulu 

(Marjatta, Anu, Gitta, Salli ja Asko
esittivät Matille Ankka-illallisilla)

Kiinan keisari ratsastaa
Pystyyn ratsunsa kavahtaa
Maahan keisari kupsahtaa
Mistäs Kiina nyt uuden saa

Pieni ryhmämme kuulla saa
Päitä kuinka nyt putoaa
Henkiin keisari virkoaa
Rangaistuksen nyt Matti saa

@£$#¤/ (=Matin onomatopoeettisten ilmaisujen jäljittelyä)
 

Marjatta:

Matin seuraava tehtävä on toimia
mykkäkoulun rehtorina Mantshuriassa
 

Osanottajat:

---------------------------------------------------

Yong Jing

Beijing no 2 Foreign Language Inst
Building no 9-1-17
BEIJING - China PR
--------------------------------------------------- 
Ossi ja Aune Kallio

Ajuksentie 22
49420 HAMINA
--------------------------------------------------- 
Asko ja Salli Korpela

Perustie 14 A 5
00330 HELSINKI
p 90-483860
--------------------------------------------------- 
Maila Laakso

Solbackantie
05450 NUKARI
--------------------------------------------------- 
Anja Lammervo

Satamakatu 19
24100 SALO
--------------------------------------------------- 
Marjatta Leppänen

Fredrikinkatu 19 B 19
00120 HELSINKI
--------------------------------------------------- 
Maila ja Erkki Majuri

Joutsenentie 188
04320 TUUSULA
--------------------------------------------------- 
Maija Nemlander

Myllyniementie 7
05450 NUKARI
---------------------------------------------------

 ---------------------------------------------------
Gitta Niemioja
Olympia
Yrjönkatu 9
00120 HELSINKI
p. 90-644 033
--------------------------------------------------- 
Matti Palermaa
Olympia
Yrjönkatu 9
00120 HELSINKI
p. 90-644 033
--------------------------------------------------- 
Eino Ruosteinen

Väinämönkatu 20 A 4
44100 ÄÄNEKOSKI
--------------------------------------------------- 
Tauno Ruosteinen

Eerolankatu 5
44100 ÄÄNEKOSKI
--------------------------------------------------- 
Anneli Sachau
Olympia
Yrjönkatu 9
00120 HELSINKI
p. 90-644 033
--------------------------------------------------- 
Irja Sinervä

Ojoistenkatu 6 E 45
13600 HÄMEENLINNA
--------------------------------------------------- 
Aira Varpaaniemi

Varpaaniementie 22
42700 KEURUU
--------------------------------------------------- 
 

Videonauhan sisältö

 No Aika Aihe
 1 0 Askon ja Sallin lähtö: punaa huuleen ja Kiinaan!
 2    30 Pekingin lentoasemalla
 3    51 Hotellihuone Shanghaissa
 4 1.19 Ensimmäinen ateria: puikko-oppi
 5 4.13 Joulu hotellin aulassa
 6 5.10 Kiinalainen kaupunki
 7    10.04 Yu yuan puisto: lohikäärmeet ja jalkavaimot
 8    15.19 Joulupukki esitelmöi
 9    16.55 Bund ja Yangtse joki
 10    18.44 Shanghain museo: kuparia ja keramiikkaa
 11    22.45 Akrobatia: alku, nauha loppui
 12    27.45 Lasten palatsi: konekirjoitus ja soitto
 13    32.55 Buddhalainen temppeli
 14    35.24 Itsepalveluravintola: mestarikokki
 15    37.00 Jadetehtaan kauppa
 16    38.38 Shanghain rautatieaseman tungos
 17    39.41 Näkymät Shanghain hotellista
 18    41.50 Näkymä Pekingin Sheratonin ikkunasta
 19    42.31 Retki Kiinan muurille
 20    42.39 Cloisonné tehdas: maljakon synty
 21    47.25 Ming hautalaakso
 22    48.30 Kiinan muuri Badaling
 23    52.46 Kielletty kaupunki
 24 1.05.36 Rättikuja
 25 1.06.16 Mandariinin kuoriminen
 26 1.07.30 Pekingin ooppera: jaderannerengas ja sotilastanssi
 27 1.14.30 Silkkikauppa
 28 1.15.20 Taivaallisen rauhan aukio Tiananmein
 29 1.17.20 Pekingin ankka illallinen
 30 1.24.06 Kotiinlähtö
 

Kiinankielen pikakurssi 

Hyvää päivää! Ni hao?
kiitos  xie-xie (shi-shi)
Ole hyvä bu xie / bu keqi
hyvästi, näkemiin zaijian
anteeksi dui bu qi (dui bu hi)
Ei se mitään mei you wen ti
hetkinen deng yi xia
Ei hätää mei you guan xi
Minulla ei ole mei you
En tiedä bu zhi dao
haluan wo yao
Paljonko? Duoshao
hyvä  hao
ei hyvä bu hao
ei paha bu huai
ei mahdollista bu xing
ei  bu shi
en puhu kiinaa wo bu hui shuo zhong wen
olen suomalainen wo shi fenlanren
haluaisin kysyä... qing wen...
...missä on? ...zai nar?
kauppa / liike shang dian
poliisi / public security bureau gong an ju
hotelli binguan / fandian
ravintola canting / fandian
taksi  chuzu qiche
sairaala yi yuan
olkaa hyvä, kutsukaa lääkäri qing jiao yisheng
olkaa hyvä, kutsukaa ambulanssi qing jiao jiuhuche
posti  you ju
postimerkki you piao
lentoposti hang kong
Onko ... karttaa? You mei you ...ditu?
puhelin dian hua
WC  cesuo
juna  huoche
lentokone fei ji
mies  nan ren
nainen nu ren
Paljonko maksaa? Duo shao qian?
liian kallista tai gui
haluan vuokrata wo yao zu yiliang
polkupyörä zixingche

Asko Korpela 20010120 (20000522) o asko.korpela@nbl.fi o AJK kotisivu

20010120-420 o 20061014-534