20000117..27 Rio de Janeiro - Buenos Aires 

20000307 Sambakarnevaalit o Bossa nova Brasilia

Matkapäiväkirja 

Pertti Araviita: Rio-200112

Kuvat 

          Kartta: Etelä-Amerikka
Olympia  o Stern o Ostetut/saadut kirjat Hinta 2 hengeltä n. 35 000 mk  Jaakko Salo: Samba o Tango

Näpäytä kuvaa, saat suuren.  Voit vapaasti kopioida itsellesi: hiiren oikea näppäin <Save Image As>

17ma Lento Rioon 

Näpäytä kuvaa, saat suuren.  Voit vapaasti kopioida itsellesi: hiiren oikea näppäin <Save Image As>
 
1645  A20000117001-LahtotunnelmiaHkiVantaanLentoasemalla.JPG

Lento Zürichin kautta Rio de Janeiroon, Swissair. 

[ Puoli tuntia ennen lähtöä sain vihdoin aikaan vastauksen elokuusta saakka odottaneeseen sähköpostiin Schildknechteille Zürichiin. Kentältä soitimme. Ei ollut Estelle viestiä saanut, koska oli viettänyt aikansa sängyn pohjalla mahtavassa flunssassa. ]

Jäljestäpäin tuntuu, että leppoisasti meni aika Zürichissä, vaikka 4 tuntia piti odottaa. 

2145 Sitten alkoi 12 tunnin lento Rioon. Tuulet armahtivat tunnilla ja perille saavuimme loputtomalta tuntuneen yön jälkeen hyvin varhain aamulla. Lentokoneen monitorista näkyivät yö ja päivä sinikäyrän rajoittamina alueina - yö tummennettuna, päivä kirkkaana. Lentomme suunta oli sellainen, että ikäänkuin koko ajan pakenimme päivän nousua yön puolella lentäen. Eikä aurinko todellakaan noussut ennen kuin vähän ennen perille tuloa.

19ke Nähtävyydet 

Näpäytä kuvaa, saat suuren.  Voit vapaasti kopioida itsellesi: hiiren oikea näppäin <Save Image As>
 

1000 Usean tunnin kiertoajelu kaupungissa. Aika pian selvisi, mihin Rion kauneus perustuu. Se ei perustu rakennustaiteeseen kuten monen eurooppalaisen kaupungin kauneus. Ehkä esimerkiksi Pietarin tai Pariisin kauneus perustuu rakennuksiin. Rion kauneus perustuu sen sijaintiin: Napolin lahden kaltaisiin joskin sitä pienempiin lahden poukamiin ja ihmeellisiin kumpareisiin (morro), joista tunnetuin on Sokeritoppa (Pão de açúcar [sokerileipä]). Osa niistä on siroteltu - vai pitäisikö sanoa siroittautunut - mantereelle ja osa rantaviivan tuntumaan Atlantiin. 

Sokeritoppa 

Kuuluisin kaikista on se oikea Sokeritoppa, joka tähän asti on yli 50 vuotta ollut mielessä vain koulun maantiedon kirjasta tuttuna Rion tunnusmerkkinä. Nyt se oli yhtäkkiä nenän edessä ja pian varpaat olivat sen pinnalla. Korkeus 395 m. Kiivetä ei päälle tarvinut eikä sitä olisi voinutkaan tehdä. Ihan sileätä kiven pintaa ovat seinät. Vaikkei sitä sanottukaan, kuka hyvänsä läheltä nähnyt voi tehdä johtopäätöksen: tämä samoin kuin ympäristön muut 'leivät' ovat jähmettyneitä laavatappeja, kaikki syntyneet suuressa tulivuoren purkauksessa. Olisipa mielenkiintoista kuulla geologin selitys sille miten leipä ei ole lässähtänyt littanaksi pannukakuksi, vaan on saanut tällaisen jyrkän tappimaisen muodon. Olisiko sihisten noussut jäävuoreen, joka sittemmin on sulanut mereksi. Vallan ihmeellisistä merenpinnan korkeuksista mainittiin. 

O Pão de Açúcar 

António A Baia de Guanabara é linda!  Aquela ponte ao longe é muito longa.  Como é que ela se chama?
Regina Ponte Rio-Niterói.  Tem 13,3 (treze, virgula, três) km de comprimento.
António Rio-Niterái . 13,3 km ... E mais perto, á esquerda, que praia é aquela a seguir ao Botafogo?
Regina É a praia do Flamengo.
António Praia do Flamengo.
Regina A seguir é o acroporto Santos Dumont.
António Ah! sim, o aeroporto.
Regina (on arriving) Estamos no cimo.
António  A que altitude estamos?
Regina  Estamos a mais ou menos 385 metros acima do nivel do mar.  Daqui há uma vista parcial da praia de Copacabana.
António  Copacabana!?  Ah! sim, agora vejo!, aquela praia enorme, á direita.  Fantástico! É uma vista grandiosa.
Regina Rio de Janeiro tem mesmo uma posição bem privilegiada.

 (Teach yourself Portuguese, p 71)

Kristus-patsas 


Topalta ajoimme toiselle Rion tunnukselle - Vapahtajan (Cristo Redentor) patsaalle, joka on 704 metrin korkeudessa. Tällä kertaa näimme jo Sokeritopalta, että se on pilvessä. Voisimme sen käydä katsomassa myös perjantaina, mutta kukaties olisi vieläkin paksummassa pilvessä. Ajoimme nelisen kilometria pitkää hammasratasrautatietä ylös vuorelle. Radan varrella oli luonnonsuojelualue. Ryteikössä näimme monia sellaisia kasveja, joita Suomessa kasvatetaan kotona ruukussa tai ostetaan kukkakaupasta. Näimme myös apinoita. Patsas oli todellakin pilven sisällä. Kiipesimme hengästyneinä viimeisen stadionin tornin verran ja ihmettelimme miten paavi, oliko 10 vuotta sitten (?), oli tänne päässyt. Otin toiveikkaasti puoli tusinaa kuvaa ja katso yhdessä niistä näkyi Vapahtajapatsaan hahmo! 

Sol e Mar 

Kierroksen lopuksi nautimme lounaan kalaravintolassa Sol e Mar eli Aurinko ja meri. Ateria, paistettu meriahven oli syvänmeren kalasta tehdyksi kovin maukas. Ravintolan mainoslehtisessä mainittiin terassilta aukeava näkymä yhdeksi kauneimmista koko maailmassa. Mihin verrattiinkaan (?), minulle muistui jälleen mieleen Napolin lahti. Tällainen näkymä on myös Suomessa: Espoonlahti Soukanrannasta katsottuna! 

19ke Sambakoulu 

Näpäytä kuvaa, saat suuren.  Voit vapaasti kopioida itsellesi: hiiren oikea näppäin <Save Image As>
 
2100 Keskiviikon iltaohjelmana oli tutustuminen sambakouluun noin tunnin matkan päässä hotellista. Sambalehtori tai oikeammin lehtorin mies, kun varsinaisen piti imettää pikkulehtoria, kävi meidät hakemassa eikä ihme, niin monta mutkaa oli matkassa. Sambakoulu merkitsee harjoittelua karnevaaleihin, jotka kestävät kolme päivää ja neljä yötä 40 päivää ennen pääsiäistä, siis paaston aluksi.
 

Tärisyttävä kokemus 

Perillä odotti tapahtuma, joka taisi minun kohdaltani olla koko matkan tärisyttävin kokemus. Heti alkuun jaettiin joku brosyyri ja - kondomi. Tutustumatta tekstiin tuhahtelin itsekseni paheksuvasti ja arvelin, että sillä on joku syy-yhteys samban pyllynpyöritykseen ja paikalliseen niukkaan vaateparteen. Ehkä onkin, mutta ei niin yksioikoisesti kuin ensin luulin. Selvisi vähän myöhemmin. Ensivaikutelma 'musiikista' oli 'mieletön meteli', sitten muistui mieleen mielikirjailija Dostojevskin kertomus siitä, kuinka hän seisoi valkeisiin puettuna tulevan hautansa äärellä teloituskomppaniaa vastapäätä (keisari kuitenkin armahti viime minuutilla ja karkoitti viideksi vuodeksi Siperiaan). Sitten muistui mieleen oma asevelvollisuusaika yli 40 vuoden takaa ja 'korohoron' kovapanosammunnat. Vähitellen meteli sai kuitenkin muotonsa ja alkoi porautua solu solulta pinnan alle. Siinä oli jotakin niin alkuvoimaista, että kyynelet alkoivat kuunnellessa virrata. Kiva kun oli pimeätä eikä kukaan ehkä nähnyt. Lopulta tuntui helpotukselta ryhtyä keinuttamaan tahdissa.
 

Muutakin kuin tanssia ja kondoomi

Siinä vaiheessa oli käynyt selväksi, että kysymys oli jostakin muusta kuin tanssin ketkutuksesta. Ja ihmetellen katsoin, kun paikalliset näyttivät ottavan asian kovin kevyesti. Kaikkeen tottuu. Koko tilanteen laukaisi täydellisesti Maestro Jaakko Salo. Kertoi, että tämä on todella kansallinen tapahtuma, sillä vuosittain tapahtumalla on tietty yhteinen yhteiskunnallinen teema. Tänä vuonna se on taistelu AIDSia vastaan. Tässä siis selitys kondomille. Maan parhaat säveltäjät säveltävät ja parhaat runoilijat sepittävät tekstejä. Ja sambakoulut kiteyttävät sanoman siten, että kansa esittää sen sitten jaloillaan, käsillään, koko vartalollaan. Karnevaaleissa raati valitsee ja palkitsee parhaat esiintyjät, koulut, jotka nousevat otsikoihin ja maineeseen. Jotkut sävelmät jäävät vuosiksi soimaan kaikuna tietyn vuoden tapahtumasta. 

Rytmin ydin 

Myös rytmi sai Jaakon suusta täydellisesti kolahtaneen selityksen. Lähtökohtana on sydämen syke, siis elämä itse. Sitä noudattaa marssin tahti. Kepeäjalkaisemmat napauttavat jalkaa kerran välissä ja ihan nuorimmat ja notkeimmat tiukan harjoittelun jälkeen ei kaksi vaan neljä kertaa. Tämän selityksen jälkeen ei maallikollekaan tuottanut pienintäkään vaikeutta ymmärtää näkemäänsä. On aivan helppoa nähdä, milloin mennään perusaskelta - siihen pystyy jokainen - milloin tuplataan ja milloin tuplakin tuplataan. 

Meille näytettiin miten se käy 

Tämä tultiin meille näyttämään vielä erikseen. Nuoria ja notkeita olivat esittäjät. Näyttivät havainnollisesti kaikki kolme rytmiä ja toivat vielä ilon tullessaan. Ei se siis pelkkää huolta ja murhetta olekaan eikä yhtä haudan vakavaa kuin esim espanjalainen flamenco tai portugalilainen fado. Juuret ovat Afrikassa, missä rummutus vieläkin kilpailee menestyksellä Nokian kanssa. Viestiä välitetään. Sambassa sitä tehostetaan kehon kielellä. 

Takapotku 

Vielä Jaakko selitti yhden hienouden, takapotkun. Takapotkua soittaa porukan riskein rumpali kylän suurimmalla rummulla. Lyö silloin kuin muut eivät lyö ja soita ja siten itse asiassa vetää välistä ja hallitsee koko orkesteria. Muut soittavat hänen lyöntinsä mukaan. Hän on kunkku ja se näkyy hänen eleistään ja olemuksestaan sekä soiton että taukojen aikana. 

20to Penedo 

Näpäytä kuvaa, saat suuren.  Voit vapaasti kopioida itsellesi: hiiren oikea näppäin <Save Image As>
 
0900

Penedo, Penedo 

Kauniin sään vallitessa lähdettiin yhdelle odotetuimmista retkistä Penedoon tutustumaan aitoon utopiaan. Matkalla saimme vielä silmäyksen Rion kauniiseen sijaintiin ja laitamilla Rion slummeihin. Lainsäädännössä on vielä selviä merkkejä uudisraivauksen ajalta: jos onnistuu asettumaan ja pitämään tonttia 5 vuotta, on sen laillinen omistaja. Tämä merkitsee, että tiilestä rakennetun asunnon katon voi myydä tontiksi ja tämä taas omansa aina neljänteen kerrokseen saakka. Näin opas meille kertoi. 

Matkalla herkuttelimme tavalla, joka on mahdotonta koti-Suomessa: oppaamme ostivat tienvarsikioskista banaakimpun, joka oli poimittu suoraan puusta (todellisuudessa heinästä, sillä banaani on ruohokasvi, ei puu). Harmi ettei tullut kuvaa iskemättömästä kimpusta, vain ruodosta suomalaisten 'piranhojen' jäljiltä. Taisimme jokainen saada kaksi herkkupalaa, noin puolen meillä saatavan kokoista. Ulkomuoto oli jotenkin vähän rosoisen näköinen, mutta maku aivan erinomainen. Joku arveli, että on varmaan 'puussa' loppuun saakka kypsynyt, mutta asiantuntijamme Ulla kertoi, ettei niin ole asia, vaan nämäkin ensin poimitaan ja kypsytetään sitten erikseen. Onneksi hoksasin kysyä paljonko tämä arviolta 10 kilon nippu maksoi: 3 realia eli noin 10 mk. Menee siis maussa yli ja hinnassa ali jopa sen mitä meillä ennen EUta myytiin, usein 2 mk kilo.

o

Pequena Finlândia 

Taisi olla kohta puolen päivän jälkeen, kun tulimme Penedoon ja Pequena Finlândiaan. Ensin tultiin todellakin ikäänkuin Lilliputtien tai Peukaloisen maahan (pequena=pieni), jossa oli pari pikkuriikkistä bulevardia ja niiden varrella joukko pikkuriikkisiä puoteja. Aurinko paistoi ja linnut lauloivat - oli kesä. Risteilimme tovin jotenkin tutuilla mutta samalla kuitenkin vieraan tuntuisilla tanhuvilla ihan kuin jossakin Ruotsin Pajalassa. Korvapuusti-kaupasta ostimme ihan oikeita korvapuusteja ja vielä kotoistakin parempaa kahvia. Jäljellä oli vielä myös ihan alkuperäinen casa (vai mitenkä sitä nimitettiin), se johon mentiin kuin hollitupaan, mutta joka osoittautui yksityisasunnoksi. On myös Dona Eevan (Hildén) perustama, nyttemmin tytär Helenan hoitama Suomalainen Museo, joka nykyään kuuluu Suomi-Klubille. Museossa on noin 600 Suomesta peräisin olevaa esinettä kuluneiden 70 vuoden ajalta. On valokuvia ja on kirjallisuutta. Juuret ovat tiedossa. 

Luontoretki ruukkukukkien seassa 

Kävimme myös Helena Hildenin yksityisasunnolla, kesämökillä, jossa saimme oman käden kosketuksen tropiikin luontoon lyhyellä mutta ytimekkäällä luontopolulla. Siinä puhuttiin monen kasvin kohdalla, että tämä kasvaa kotona ruukussa ja kukkii silloin ja silloin. Mandariinipuun lehtiä hieraistiin ja tuoksuteltiin ja todettiin tutuksi. Minä panin muutaman taskuun ajatellen, että niillä teetä maustan. Tallessa ovat, en kuitenkaan ole muistanut kokeilla. Ihan erityisesti ihasteltiin valtavaa bambupensasta. Muistettiin kuinka nuori bambunvesa voi kasvaa 10 cm päivässä ja kuinka julmat japanilaiset käyttivät tätä sodan aikaan kidutuskeinona, antoivat bambun kasvaa ihmisen läpi, niinkuin anopinkieli kasvaa styrox-ruukun läpi. Hyi kuinka puistattavaa! Huomiota kiinnitettiin siihen, että joka ikinen kasvava bambu on vihreä. Meillä nähdään vain keltaisia bambuja. Missä välissä ja miten ne värinsä vaihtavat? Tähän en vastausta kuullut, mutta sopinee arvata, että kuivuminen saa aikaan kellastumisen.

Eila Ampula - rievun mestari 

Sitten koimme aidon taide-elämyksen ja tapasimme oikean taiteilijan Eila Ampulan, tekstiilitaiteilijan. Hän otti meidät vastaan ensin kotonaan ja sitten ateljeessaan. Näimme taidetta ja näimme miten sitä tehdään.  Kuvat

Kuten arvata saattaa, koti oli upea. Se oli kuitenkin juuri myyty jollekin meikäläiselle, joka aikoo tehdä siitä taidekeskuksen jotenkin Roomassa olevan Villa Lanten ja muiden vastaavien tapaan. Dona Eila oli juuri muuttanut ateljeensa yhteydessä olevaan vaatimattomaan huoneeseen, jossa kuitenkin oli kaikki mitä elämiseen tarvitaan. Eilan sivuilla ja saamassamme Penedon esitteessä on luettelo, josta käy selville tärkeimmät näyttelyt, joihin hän on osallistunut yksin tai ydessä muiden kanssa, laskin 44. Töiden lukumäärää tuskin tietää itsekään. Yritin udella, että tuleeko yksi päivässä, kaksi parhaassa. Selvää vastausta en saanut: sanoi että riippuu tunnelmasta ja tilanteesta. Jos vaikka syntyisi yksi viikossa, olisi 35 vuoden aikana ennättänyt tehdä melkein 2000. Jotenkin tuntui siltä, että niitä tulee kuin turkin hihasta. Parhaimmillaan on työllistänyt 19 kutojaa. Ei ole itsellä tuntumaa siihen kuinka paljon riepumattoa päivässä syntyy, mutta kyllä sukkula nyt melkein kerran sekunnissa livahtaa. Tietysti tämä on konstikkaampaa kuin pelkkien viirujen kutominen, mutta taitaa olla arvio sittenkin alakanttiin! 

*
Näistä kuvista en nyt ole ihan varma. Jossakin yhteydessä sanottiin, että saa kuvata. Mutta sitten itse taiteilija puuskaisi: '...ja taas tämä kuvaa ilman lupaa.' Hänestä kyllä varoitettiinkin niinkuin vihaisesta emoleijonasta, että saattaa sanoa mitä tahansa ja heittää ulos katsojan. Itsekin kuulin hänen jupisevan: 'Minä tykkään sellaisesta, sellaisesta vähän niinkuin dramaattisesta...' Kertoi sitten värikkään tarinan siitä kuinka hän ryyppäsi ratsuväkirykmentin upseerit pöydän alle vai oliko se päin vastoin? Tämä tapahtui sen kunniaksi, että hän oli tehnyt valtavan seinävaatteen rykmentin lipuista ja niiden ryhdikkäistä kantajista. äskettäin häneltä oli tiedusteltu, miten tällainen vaate pitäisi pestä. Oli sanonut, että lähettäkää tänne, minä pesen. Siellä komeili pestynä ateljeen takaseinällä noutajiaan odotellen. 

Kyseli, että onko minulla faxia, kun kerroin tekeväni matkakertomusta. Sanoin, että se on kyllä tietokoneessa automaattisesti, mutta etten ole sitä aikoihin käyttänyt, kun on sähköposti ja nettisivut. Sivuista hän innostui kovasti ja nyt ymmärrän, miksi. Hänen töitään voi ihailla netissä. Niitä on paljon ja nämä minun kuvani ovat vain rikkana rokassa. Niiden yksinomainen tarkoitus on levittää todellisen taiteilijan mainetta. Käynti ja näyttely Suomessa 200103.
 

Penedon juurilla 

Vielä kävimme Penedon perustajien Toivo ja Liisa Uuskallion tyttären Taimi Aishingerin luona Pousada (=majatalo) Penedossa. Taimi on syntynyt Brasiliassa, mutta puhuu erinomaisesti suomea. Oli ollut Brasilian joukkueen tulkkina Helsingin olympialaisissa. Muisteli Adhemar Ferreira da Silvaa, joka silloin hyppäsi kauan voimassa pysyneen kolmiloikan maailman ennätyksen, oliko 16.23, yli 3 metriä pidemmälle kuin meikäläinen viisi vuotta myöhemmin. Uuskallioilla kaunis talo ja kaunis ympäristö. (Nettiversion) keskimmäisessä kuvassa olemme talon takapihalla. Lopuksi kävimme herkuttelemassa Girassol (=auringonkukka) ravintolassa. Tyytyväisenä köröttelimme kotiin päivän yöksi pimetessä.

21pe Jalokiviä ja sambaa 

Näpäytä kuvaa, saat suuren.  Voit vapaasti kopioida itsellesi: hiiren oikea näppäin <Save Image As>
 
1000

Vierailu Sternin jalokiviliikkeessä 

Ympärilleen katsellen sai sen kuvan, että Stern on paikallinen yleissponsori. Nimi tuntui olleen esillä kaikissa mahdollisissa yhteyksissä. Meikäläisen kannalta parasta tuntui olevan erinomainen pieni Rion kartta, mutta monet muutkin ilmaiseksi jaetut brosyyrit taisivat olla Sternin tavaraa. Stern on myös menestystarina. Eräältä Sternin esittelysivulta selviää, että Hans Stren perusti liikkeensä 54 vuotta sitten. Paikan päällä kerrottiin, että Ukko Sternin saattaa yhä nähdä liikkeessään. Kartan tietojan mukaan hänellä on 175 haarakonttoria 14 maassa. Sternin autot kuljettavat asiakkaat hotellista liikkeeseen ja taas takaisin, mikä varmaan onkin asiallista tällä alalla huomioonottaen kadulla rehoittavan nimenomaan koruihin erikoistuneen pikkurikollisuuden. Sternin ovelta kiireisin askelin lähtevä ympärilleen epäluuloisesti pälyilevä turisti olisi varmaan kovin helppo saalis. Sternin näyttelyyn mennessämme kyselin lupaa valokuvata. Turvamies oven ulkopuolella sanoi, että siitä vaan, mutta myymälässä tultiin kieltämään. Kun kerroin, mitä turvamies oli sanonut, kävi myyjä tarkistamassa ja sanoi mielestäni järkevin perustein: luonnonkiviä saa kuvata, mutta muotoiltuja ei. Toisen alla olevan kuvan ennätin napata ennen kuin kiellon tarkennus tuli voimaan. Samanlaisia olin jo kuvannut hotellin vieressä olevan kaupan ikkunassakin. Sternin jälkeen käytiin läheisessä ostoskeskuksessa matkamuistoja haaliskelemassa. 
2030

Illallinen Bronskyssa 

Sitten iloinen seurueemme illasti Bronskyllä ennen Samba showta. Makean elämän vietolta kuullostaa. Kuten kuvista näkyy riemu kattoa tapaili. Täällä katto olikin harvinaisen matalalla, ainakin kuvaannollisesti. Liekö isännältä (näitä ulkomailla tunnettuja suomalaisia elokuvaohjaajia) loppuneet rahat, kiinnostus vai taito, mutta paikka paljain silmin katsoen oli lähinnä 'räkälän' tasoinen. Onneksi ruoka loppujen lopuksi ei niin kehnoa ollutkaan kuin ympäristö. Ja kuten sanottu, tunnelma oli korkealla. Ensin laulettiin ja mekastettiin omin voimin. Jostakin oli Jaakolle haalittu hanurikin. Taattua tavaraa tuli Marjatalta ja Jaakolta ja osin omasta kurkusta. Mutta sitten koettiin yllätys. Paikalla oli Irene Mutanen, suomalainen nimi ja ulkonäöltäänkin suomalaiseksi kelpaava, ei kuulemma osannut sanaakaan suomea. Laulajaksi ymmärsin. Jaakko auttoi hanurin olkavarsilleen. Ajattelin: mitähän tuostakin tulee, kun toisen pitää auttaa. Mutta se oli hämäystä, Jaakon aina valppaita herrasmiesotteita. Irene ei ollutkaan mikään Anna Mutasen sukulainen, ei laulaja varsinaisesti, vaan soittaja, ja millainen soittaja! Heti ensimmäinen vetäisy karmaisi selkäpiitä oikein kunnolla. En nyt enää muista mitä hän soitti, mutta sen mitä soitti, soitti temperamentilla ja mestarin ottein, päivän paras, mielestäni ohitti samba shownkin, ei mahda mitään. 
2200

Samba show 

Sambashowssa meillä oli paikat ensimmäisellä ja ainoalla parvella. Sieltä ei paljastunutkaan kuinka suuri paikka oli kysymyksessä. Se kävi selväksi vasta kun itse show kesti minkä kesti ja saman verran aikaa käytettiin lopuksi kaiken maailman kansallisuuksien kutsumiseen lavalle laulamaan. Varmaan kaikki Euroopan maat, Amerikka ja suurin osa Aasiaa oli paikalla, ainakin 50 maata. Järjestäjiltä oli tietysti ovela veto nostatella näin kansallistunteita ja vielä saada oma show näyttämään entistäkin paremmalta, kun vertailukohtana olivat amatöörimäiset yleisön esitykset. Me pidättäydyimme viisaasti yläparvelta saakka lavalle änkeämästä, vaikka nimeltä mainittiinkin ja sillä kohdalla itse äläkän päästimmekin. Tällaisessa kavalkaadissa ei tietenkään ollut sijaa kuin pikku kiekaisulle ja parille jalan heilautukselle, mutta Marjatta oikein puhisi esiintyjien huonosta laulutaidosta. Meikäläiseen meni täydestä. 
Mutta entä itse show? Kyllä siinä syke oli ja kuvista näkyy loput eli se kuinka rahat oli otettu pois turisteilta ja pantu hepeniin. Keskiviikkoillan väkevää tunnelmaa ei täällä tavoitettu, ei ollut yhteiskunnallista sanomaa, ei kummunnut syvältä kansan parista, ei ollut koko skaala vauvasta vaariin mukana. Ilman muuta olivat ammattilaisia ja ammattitaitoisia, jalka nousi kevyesti ja pakarat ja muutkin paikat vemputtivat justiinsa tahdissa. Ja kauniitakin olivat. Etukäteen olisin kuvitellut, että niin pitkälle viety alastomuus vaikuttaisi jotenkin riettaalta ja pornolta, mutta niin ei ollut. Sitäpaitsi tytöillä olikin ihonväriset verkkosukat jalassa. Ennen esityksen alkua, yleisöllä oli tilaisuus kuvauttaa itseään uhkeiden tanssijattarien ja tanssijoiden likistyksessä. Yritin viime tipassa provosoida vedonlyöntiä eli ottaa vastaan tarjouksia paljonko maksat, jos nipistän tännekin ilmeisesti tulevaa tyttöä nätisti pyllystä. Ei rohkeus riittänyt, eikä sitten enää niin mielikään tehnyt kun lähelle tuli, ihan näytti tavalliselta ihmiseltä.- Vahtikin oli kiusallisen lähellä. Kuvat tulivat olosuhteiden pakosta jonkin verran liian kaukaa, mutta kyllä niistä varmaan mukana olleille tapahtumat mieleen muistuvat.

22la Buenos Aires 

Näpäytä kuvaa, saat suuren.  Voit vapaasti kopioida itsellesi: hiiren oikea näppäin <Save Image As>
 
0815

Lento Buenos Airesiin 

Herätys ani varhain, oliko peräti 0445, kun kentälläkin piti olla jo 2 tuntia ennen koneen lähtöä. Kaikki meni kuitenkin hienosti. Missään vaiheessa ei ollut kiireen tuntua ja nälkäisenä ei tarvinut matkaan lähteä, vaan hotellin tuhti aamiainen tarjottiin varhaisesta aamuhetkestä huolimatta ystävällisen hymyn höystämänä. Matkalla lentokentälle näimme Rion heräävän. Kukaan ei näinä muutamana päivänä tainnut nähdä sen käyvän nukkumaan. Me ainakin edellisenä iltana tulimme puolen yön jälkeen Sambashowsta ja pistelimme hotellimme baarissa vielä varsin kohtuulliseen hintaan kunnon voileivät ja oluet. Eivät valittaneet, että kokin päivä loppui klo 21 kuten monissa ravintoloissa meillä kotona. 

Paikallista Ullaa ei perillä ollut, mutta oli Suzana ja hyvin pärjättiin näinkin. Suzana kertoi Reetalle Englanniksi ja Reeta meille suomeksi. Jo tullessa huomasimme, että Argentiina on ihan toisenlainen maa kuin Brasilia. Siinä missä Rion kauneus perustui sen sijaintiin kauniin luonnon keskellä Buenos Airesissa vaikutuksen tekivät komeat bulevardit, aukiot ratsastapatsaineen ja mahtavat rakennukset. Väkikin oli ihan eri näköistä. Täällä kasvot näyttivät melkein pelkästään eurooppalaisilta. Intiaaniväestön osuus on hyvin vähäinen, afrikkalaista perimää ei ollenkaan. 
 

Kaupunkikierros 

Kun niin varhain saavuimme, ennätimme aikamoisen kaupunkikierroksenkin tehdä. Aloitimme sen Plaza de Mayolta, itsenäisyyden aukiolta. Sitä jotenkin ei tule ilman muuta ajatelleeksi, että Etelä-Amerikan maiden itsenäisyys on sata vuotta vanhempi asia kuin Suomen itsenäisyys. Niinpä Argentiinakin julistautui itsenäiseksi jo 1810 toukokuussa (Mayo). Siltä ajalta ovat Plaza de Mayon rakennukset, niistä näyttävin hallituspalatsi Casa de Gobierno eli värinsä mukaan Casa Rosada (ruusunpunainen). Jäi mieleen, että Mayolla koettiin 35 leveysasteen (Euroopassa vastaavasti Kreeta ja Kypros, molemmat Sisilian eteläpuolella) kuumuus. 

Tangon tyyssijat 

Kuumaa oli La Bocassakin, missä argentiinalaisen tangon perinnettä vaalitaan erityisesti suunnitellulla ja säilytettävällä miljööllä, jonka keskipiste on El Caminito (pieni polku), taide- ja tangokatu. Varjossa teki mieli istua ja jotakin virvoittavaa juoda. Täällä minä ainakin kohtasin konkreettisesti sen suuren hintaeron, joka vallitsee Brasilian ja Argentiinan välillä. Postimaksu Suomeen $1.50 ja kortti $1 (=$2.50 eli 15 mk), Brasiliassa vastaavasti 3 mk ja 2 mk (=5 mk), siis kolmannes. Onneksi tuli Brasiliasta lähetettyä. Mielestäni ei kuitenkaan esim ruoka ollut lopulta sen kalliimpaa kuin Suomessakaan.

Eva Peronin hauta 

Sitten mentiin Recoletan kaupunginosaan ja siellä tarkemmin hautausmaalle, Eva Peronin hautaa katsomaan. Tämä olikin itselleni erikoinen tilanne, sillä toimin ensi kerran eläissäni espanjan kielen tulkkina, kun Reetan kurkku tarvitsi lepoa. Eipä ollut ongelmia. Tietenkin helpotus on että tätä hommaa tein aika paljon 70- ja 80-luvuilla, mutta vain venäjästä ja venäjään. Ehkä nytkin olisi toisin päin ollut tottumattoman sönkkäämistä, vaikkei keskustelussa ongelmia olekaan. Hautausmaa on sikäli erikoinen, että hautaus tapahtuu maan päällisiin mausoleumeihin. Olen näitä ennenkin nähnyt, mm New Orleansissa Yhdysvalloissa, missä pohjavesi on maanpinnan tasalla eikä maan alla mikään mätäne. Mutta mielestäni ei missään ole ollut näin suuria kuin täällä. Eva Peronin (Duarten) mausoleumi kuitenkin oli pienemmästä päästä.

Argentiinalainen pihvi 

Iltaohjelmana oli yhteinen ateria kunnon pihvipaikassa, La Chacrassa. Pulska härkä seisoi porttaalissa ja näyteikkunassa loimutettiin nuotiolla lihaa niinkuin meillä lohta. Oli pihveissä sekä makua että kokoa. Täällä ei rasvakammoa tunneta, vaan naudanlihapihviinkin oli jätetty aikamoinen rasvaköynnös ympärille. Epäilen että sillä on osuutensa siihen, että liha todella maistui. Argentiina on myös viinimaa toisin kuin Brasilia. Eipä tarvinut kertaakaan koko retkellä viiniä etikaksi epäillä, enää en muista missä, mutta joissakin paikoissa saatiin hyvinkin tuhtia tuhdin lihan kanssa sopivaa. Lihan suhteen ei todellakaan vähäisintäkään huomauttamista, mutta matkan parhaan aterian söin kuitenkin Buenos Airesin hotellin alakerran naapurissa Torre de Parisissa kalaa, taisi olla turskaa, aivan mestarillisesti laitettuna, pinaattia ym.

23su-Santa Suzana 

Näpäytä kuvaa, saat suuren.  Voit vapaasti kopioida itsellesi: hiiren oikea näppäin <Save Image As>
 
1000

Sunnuntai-aamun kirppis 

Luulen, että jos Euroopassa tarjottaisiin näin kallista päiväretkeä (590 mk), juuri kukaan ei lähtisi mukaan, mutta nyt lähtivät melkein kaikki. Retken keskeinen idea oli tietysti lounas pampalla, joten aamulla ei ollut hirveätä kiirettä, kun matkaan ei tarvittu tuntia enempää. Ennätimme siis mainiosti tutustua paikalliseen kirpputoriin, missä kaupunginosassa se nyt olikaan? Ihan kunnon meininkiä joka tapauksessa. Kesken jäi ja kiireeksi veti, kun piti pois tulla. Kuten kuvista näkyy, runsaasti oli tavaraa tarjolla. Ehkä se ero kotoisiin kirpputoreihin, että Suomessa yksityiset etualalla, joten kokoelmat pienempiä. Minusta näytti, että täällä kauppa oli enemmän ammattilaisten käsissä, tietysti näissä alkupään paikoissa porttikäytävien sisällä, mutta myös torilla. Kuvat puhukoot puolestaan. Kuvista yksi on erityisen heikko (Jaakolla parempia [ehkä muualla otettuja]), mutta kertoo ilmeisesti aivan oleellisen piirteen: tangoa tanssittiin myös kirpparilla. Kuvassa on vanha pariskunta, kukaties vaikka olisivat ihan ammattilaisia olleet. Heille annettiin tilaa ja heillä oli ympärillään iso rinki katsojia. Tämä kuvaaja [AJK] vain onnistui ottamaan kuvan, kun tanssijat olivat selin! 

Aikaa ei kuitenkaan ollut jäädä parantelemaan, kun piti ehdottomasti ennättää tutkia kirjat. Mielestäni niitä oli yllättävän vähän tarjolla. Yksi kauppias kuitenkin löytyi: kaksi kirjaa ostin, tuntuivat kalliilta, $15 kappale. Sain kuitenkin tingityksi yhteishinnaksi $25 eli 150 mk. Kauppias oikein tarjosi tuolin, että sain rauhassa katsella. Hän tiesi Suomesta sen verran, että talvisodassa olivat sotilaat pukeutuneet valkeisiin vaatteisiin, niin ettei vihollinen lumesta erottanut. Arveli Suomen olevan kuningaskunta, mutta kun korjasin, itse sanoi: 'Ai niin, naapurimaa Ruotsihan se kuningaskunta on.' Hyvän tovin juteltuamme lähdin kiireesti kokoontumispaikalle. Torin toisessa laidassa muistin yhtäkkiä: kuva pitää ehdottomasti ottaa. Ei muuta kuin takaisin. Mielihyvin suostui kuvattavaksi. Vielä kiireesti näytin kameran ikkunasta lopputulosta, nettiyhteyttä ei kuulemma ole, että voisi palata asiaan. Kirjakauppias vaikutti rähjäisestä ulkoasustaan huolimatta valistuneelta ja iloiselta veikolta. 

Santa Suzana 

Ei tässä tapauksessa tarkoita kirkkoa eikä itse pyhimystäkään vaan karjatilaa. Todella komea muhkeaviiksinen gaucho ja tomera pikku gaucho ottivat meidät ratsain vastaan karjatilan portilla. Minun kuvani ei tee papan muhkealle olemukselle oikeutta. Oli kuulemma jossakin brosyyrissakin. Jos kenellä on parempi kuva, olisi mukava saada se tähän (jos saisin, skannaisin, palauttaisin). Bussista jalkauduttuamme saimme käteemme tavattoman maukkaan empanadan eli lihapiirakan ja mukillisen viiniä. 

Sitten kävimme tarkistamassa lounaspaikan tallin vilpolaa muistuttavassa katoksessa. Meillä on mökillä sänkynä kaksoislaverin asemesta 50 vuoden takainen kaksoisheteka vaneripohjalla varustettuna. Siltä varalta, että päättäisimme hankkia uuden, täältä saimme mainion idean hetekan uusiokäytölle: grilliksi. Varsinkin nyt kun suurperhe on vielä kasvamaan päin, saisi kerralla kaikille kunnon pihvit. Kokki niitä hiljalleen paisteli siirtelemällä vieressä palavasta nuotiosta sopivia hiillostuvia pökkelöitä todellakin hetekan näköisen parillan alle loppuun palaneiden tilalle. Sitten tutustuttiin kotimuseoon, mielestäni tavattoman siroihin ja kauniisiin porsliiniesineisiin. Sitten jaloiteltiin hevosaitauksen luo katsomaan heppoja ja ratsastamaan tai ajelemaan pampalla. Jos ei parempaa ole nähnyt, nämä menevät täydestä. Mutta häviävät kyllä armotta ainakin 3-1 sille mitä turisteille näytetään Unkarissa, esim Tökissä Patkón hevostilalla. 

Ruuassa, viinissä ja tango-ohjelmassa ei moitteen sijaa, mutta taaskin voittaja löytyy Unkarista Bándin "Udvarház" csárdasta, missä tunnelman teki tyylikkään karhea mustalaismeninki ja rosvopaistin tarjoilu ym hetekaakin kekseliäämillä jipoilla. Miten kummassa muistuukin niin mieleen, varmaan tämän hevoshomman takia. Melkein harmitta tämä turhanpäiväinen vertailu Unkariin. 

24ma Apinoita ja tangoa 

Näpäytä kuvaa, saat suuren.  Voit vapaasti kopioida itsellesi: hiiren oikea näppäin <Save Image As>
 
1000

Apinoiden töllisteltävänä 

Olin päättänyt 'mihin hintaan hyvänsä' käydä teatterissa joko maanantaina tai tiistaina senkin uhalla, että iltaohjelma jäisi pois. Selvitettyäni asiaa jouduin toteamaan, ettei onnistu mihinkään hintaan, sillä täälläkin teatterit ovat kesälomalla kiinni. Itse asiassa joitakin näytäntöjä on kesälläkin kaikkina muina päivinä paitsi maanantaina ja tiistaina. Sunnuntaina en vielä tätä ollut huomannut. Aamiaisella tapasimme muita retkeläisiä ja ihmettelimme mitä tekisimme. Syntyi spontaani ajatus: mennään eläintarhaan. Niin tehtiinkin. Perillä oli pientä hämminkiä, kun portit olivat kiinni ja aukioloaikoja ei ollut mitenkään selvästi esillä. Portilla oli kuitenkin ihmisiä odottamassa ja vastoin präntättyä tietoa portit myös avautuivat. Kuvat kertokoot. Paremmin hoidettujakin on nähty. Akvaario oli suurin pettymys, kun mielessä oli New Yorkin American Museum of Natural History. Siellä muut eläimet kylläkin ovat täytettyjä, mutta kalat ovat hienoissa akvaarioissa. 

Jardín japonés 

Aikamoisen marssin jälkeen teimme vielä kierroksen Japanilaisessa puutarhassa, joka oli saanut alkunsa 1967 japanin nykyisen keisarin vierailun aikana. On helppo arvata, että luonnonolosuhteiden täytyy aika hyvin vastata Japanin olosuhteita, sillä kovin hyvin näyttävät puut, kukat ja kultakalat täällä viihtyvän. Missään en, en edes Kiinassa, muista niin paljon kultakaloja nähneeni. Heti kun meni lähellekin lammikoita, ne tulivat suu ammollaan ruokaa vaatimaan. Ruokaa oli saatavissa kioskista. Vaikutti siltä, että on tehty ovela ratkaisu. Ruokkimiskustannukset pannaan kävijöiden maksettavaksi, ei pääsylipun kautta, vaan suoraan. Valtavasta ja pulskasta kalakannasta päätellen systeemi toimii hyvin. Meillä ei kuitenkaan valitettavasti ollut enää aikaa eikä tarmoa ryhtyä kaloja syöttämään. 
2200

Tango: teoria ja käytäntö 

Tango oli samban ohella koko matkan tunnus: 'Sykkivää sambaa ja tulista tangoa'. Ei ensinkään hullumpi muotoilu, onnittelut vaan tekijälle, Matti Palermaako oli vai kuka? Kyllä näihin ihan oleellinen pelkistyy. Hyvä, kun ei tarvinut teatterilla tätäkään tangoshowta torpedoida. Tangoiltamme jakautui kahteen osaan: 'Teoria eli lässyn lässyn ja käytäntö eli temput' kuten teekkarit asian ilmaisevat. Toivottavasti on Olympia asianmukaisella tavalla noteerannut Jaakko Salon aivan ratkaisevan panoksen matkan teeman syventämisessä osanottajille. Saimme vahvistuksen sille mitä olemme aavistelleetkin: tango on argentiinalainen ja tango on suomalainen, tango ei ole muunmaalainen, ei siis ehkä edes pariisilainen, vaikka eräästä Marlon Brandon elokuvasta ehkä voisi niin päätellä (muistan kuinka tekopyhästi yökötti, kun piti kerran erään korkea-arvoisen venäläisen vieraan kanssa käydä katsomassa). Mehän juuri olemme sitä tangosukupolvea. Kyllä on itsellänikin väkevät muistot 50-luvulta, kun urheilijapoikana kesällä lavoilla ja koulupoikana teinikunnassa pääsi tyttöjä lähelle tällä tekosyyllä. Nyt kuultiin historiaa, Carlos Cardell jäi mieleen tämän alan Paavo Nurmena tai paremminkin Olavi Virtana. On suorastaan ollut este mieslaulajien kehitykselle. 

Tango on myös tanssia 

Paitsi laulua ja musiikkia tango on tanssia ja tällaiselle rajoitetusti musikaaliselle jopa enemmän tanssia. Vaikka ei kyllä mitään niin taidokasta kuin illan showssa nähtiin. Tässä taitaa olla vähän sama juttu kuin sambassakin, on erikseen jokamiehen tango ja erikseen taidetango. Taidetango hivelee silmää ja jokamiehen tangossa hivellään pintaa ja se antaa hien. Molemmat puolustavat paikkaansa hyvin. Tämän paikan erikoisuus näytti olevan jalan salamannopea livautus partnerin jalkojen välistä. Tai ei varmaankaan tämän paikan erikoisuus, en vain ole ennen sellaista nähnyt, kaikenmaailman taivutuksia, styyräyksiä, peruutuksia ja nostoja kylläkin. Otin aika paljon kuvia showsta, mutta salama ei ihan riittänyt. Olisi pitänyt siirtyä istumaan lähemmäs näyttämöä, varsinkin kun tilaa olisi kyllä ollut. 

Andien kutsu 

On pakko tunnustaa, että minulle kävi vanhanaikaisesti: Yhtäkkiä esille rämähti intiaanipoppoo ja la 'Llamada de los Andes' (Andien kutsu) soi niin väkevänä, että tango jäi varjoon, ei auttanut mikään. Asiaa vain pahensi, että joku totesi, että Kolmen sepän patsaallahan tätä kuulee melkein päivittäin. Mielestäni tämä on itse asiassa shown järjestäjien virhe ja tekee pääasialle karhunpalveluksen. Vai onko niin, ettei tangoshowhun tulisi katsojia, jos tämä jätettäsiin pois. Meitä ainakin olisi luultavasti riittänyt molempiin: sekä tangoon että 'Andien kutsuun'. Tangoa lähdimme katsomaan ja siitä olisi jäänyt selkeämpi kuva ilman 'Andeja', kun jo pentelen etevä taikurikin onnistui harhauttamaan aistejamme ihan tarpeeksi ja naurattamaan vakavassa asiassa. 

25ti-Viimeinen päivä 

Näpäytä kuvaa, saat suuren.  Voit vapaasti kopioida itsellesi: hiiren oikea näppäin <Save Image As>
 
1000

Aallon maljakot 

Taide pystyy monesta asiasta sanomaan ytimen nasevammin kuin tiede tai kaiken maailman sanalliset selitykset tai me tavalliset pulliaiset. Tähän uskoen suuntasimme Kansalliseen Taidemuseoon (Museo Nacional de los Bellas Artes). Jouduimme toteamaan, ettemme eilisestä mitään oppineet, kun emme tulleet tarkistaneeksi aukioloaikaa. Se avautui taaskin vasta 1230, olimme kiusallisesti vajaan tunnin etuajassa. Menimme nauttimaan jotakin kostuketta, koska olimme tulleet kuumuudessa jalan. Läheltä löytyi avoin terassi ja sisätilat, Bellas Artes Design. Nautimme ison lasillisen paikalla puristettua grape-mehua. Kotona juon joka aamu Valion grape-mehua ja pidän sitä Valion parhaana tuotteena, tuodaan tiivisteenä Yhdysvalloista. Nyt löysi voittajansa. Niin hyvää, että ihan tässä kertomuksessa ansaitsee tulla mainituksi. Oli muutakin: ystävällinen ja asiantunteva opas tai intendentti, mutta ei niin asiantunteva kuin me. Oli nimittäin esillä parin vuoden takaisesta näyttelystä kolme vitriinillistä suomalaista lasia. Osasimme kertoa yhtä ja toista Aallon maljakoista ja Iittalan laseista. Intendentti oli hyvillään, kun sai 'ensi käden' tietoa. 

Florida kauppakatu 

Emme jääneet odottamaan taidemuseon avautumista, vaan ajoimme taksilla kauppa- ja kävelykatu Floridalle. Matkalla taksi meitä kovasti varoitteli taskuvarkaista. Väitti, että ovat poliisin kanssa samassa juonessa, joten poliisista ei ole mitään hyötyä, valitettavasti, kuten hän hyvin painokkaasti sanoi. Meillä ei pitänyt mitään varastettavaa ollakaan, ihan vähän valuuttaa salataskuissa. Ostimme vähän musiikkia erittäin palvelualttiilta myyjältä isossa musiikkikaupassa. Minä etsiskelin karttaa. Yhden etsimäni näinkin eräässä kioskissa heti alkuun, mutta kun ahneuttani etsin halvempaa, en enää löytänyt edes tätä, Etelä-Amerikan karttaa, jossa oli pinnanmuodostus ja valtioiden rajat. Missasin vielä yhden oikein hyvän kirjan, taaskin luullen, että kyllä niitä pian löytyy lisää. Niin että meni osittain pommiin koko retki. Kotihotelli putkahti nenän eteen jotenkin ihan yllättävästä kulmasta. Päätimme syödä lounasta alakerran Torre de Paris ravintolassa. Se osoittautuikin hyväksi valinnaksi. Vilkuttelimme ohi kulkeville kanssamatkalaisille ja minä söin koko retkeh herkullisimman aterian, täytettyä turskaa. Oli mielenkiintoista seurata myös muita asiakkaita. Enimmäkseen näyttivät olevan firmansa kustannuksella asiakkaansa kanssa lounastavia liikemiehiä, yksi kuiva käppänä oli kuviteltavissa kolleegaksi, eläkkeellä olevaksi professoriksi. En tiedä mikä on paikallinen tapa, mutta kokille lähetin terveisiä. 

Taidetta tavoittamassa 

Sitten teimme uuden, tällä kertaa onnistuneen yrityksen taidemuseoon. Emme oikein saaneet selvää kuvaa argentiinalaisesta taiteesta. Sen sijaan oli kohtalaisesti eurooppalaista ja nimenomaan brasilialaisen taiteen näyttely. Brasilialaisessa oli modernia pensselinhuisketta. Oikein mukavan näköistä värinkäyttöä, mutta muuten en sanomasta saanut irti, kun on vaatimus, että pitää sanoa selvästi, mitä tarkoitetaan ja lähtökohtana on taito ja taide rakentaa tämän päälle. Ei ihan välttämättä tarkoita näköistaidetta, vaikka mielestäni vain kovin harvat osaavat muilla keinoilla. Loistavia esimerkkejä kuitenkin Hiltusen Sibelius ja Särestöniemen unikuvat. Eurooppalainen taide oli vähän hollantailaista, taisi olla joku Rubenskin ja ranskalaista impressionismia, kuitenkin vähän niinkuin toisen luokan tasoa. 

Jäähyväisillallinen 


(Eeva Sundqvistin [toinen oikealta eturivissä] kameralla ottettu kuva)

Illalla oli sitten viimeinen yhteinen tilaisuus: pihvi varmassa paikassa Los Troncos. Pihviin ei taaskaan tarvinut pettyä, mutta melkein harmittaa, että tuli ruvettua uteliaaksi ja ryhdyttyä selvittämään mitä Los Troncos todella tarkoittaa. Nimi tarkoitti sitä mitä kuvittelinkin: tarjoilijan (ja sanakirjan) mukaan pölkkyjä, tässä tapauksessa sisustuksen mahtavia, suorastaan ylimahtavia palkkeja, näytti että ainakin 50x70. Olisin ihan hyvin voinut jättää illusion elämään ja olla menemättä seinän viereen koputtelemaan. Tuli kuitenkin tehtyä: onttoa peltiä oli koko komeus. Tarkkasilmäisimmät olivat näkevinään totuuden pöydän äärestä saakka: ilmastointiventtiilejä oli palkeissa niiden koko paksuudelta. No, nämä yksityiskohdat eivät lopulta sittenkään olleet ratkaisevia. Joku onneksi keksi vielä, että käydään yhteiskuvaan. Niin tehtiinkin. Tarjoilija räpsytteli puolen tusinaa kameraa. Olisivat kuvat olleet vieläkin heikompia, mutta vaadin ottamaan toista metriä lähempää. Sittenkin ne kuvat tulivat liian kaukaa. Tämän kertomuksen kansikuvasta minä olen poissa, itse kuvaa ottamassa vielä metrin pari lähempää kuin tarjoilija. Ei näy pöytiä etualalla kuten varmasti kaikissa muissa. Ylivoimaisesti yleisin kuvausvirhe: kuva otetaan liian kaukaa: kuvattava näkyy pienenä pisteenä kuvan keskellä.

26-ti Kotiinpaluu 

Mitä tästä matkasta yhteenvetona osaisin sanoa?  Jotenkin tuntuu unelta koko asia.  Varmaan häipyisi unholaan ilman tätä kertomusta ja ilman kuvia, niin epätodellinen syöksähdys kesään talven tuiskuista ja pakkasista se oli.  Kaukana, kovin kaukana arjen ympyröistä ja kaikesta tähänastisesta kävimme.  Kyllä tämä ilman muuta yksi niitä elämän suuria matkoja oli.  Ehkä vain Kiinan matkaa voidaan tähän verrata ja ehkä kahta tekemäämme Yhdysvaltojen matkaa.  Nämä viimemainitut kestivät kauemmin, toinen vuoden ja toinenkin yli kolme viikkoa.  Niiden aikana ennätti täysin asettua ympäristöön.  Tämän aikana ei ennättänyt, varsinkin kun vielä kahdessa niin erilaisessa paikassa oltiin. 

Onneksi Olympia osasi kaiken moitteettomasti.  Näin miellyttävää matkaseuruetta en muuta muista. 

Kiitos Olympia!
Kiitos matkaseurue
Kiitos Marjatta ja Jaakko!
Kiitos Reeta ja Ulla

Asko Korpela 20001228 (20000121) o Asko.Korpela@kolumbus.fi o AJK kotisivu o Matkasivu

20000208-88 o 20000224-250 o 20000306-300 o 20000406-400 o 20001228-602