200209 Unkari 

 

0920pe Tuhdisti tunnelmaan 

Opastus Helsinki-Vantaan lentokentällä oli tietoinen Espoon sotaveteraanien ryhmästä. Helposti löydettiin, vaikkei tuttuja ollutkaan. Jaakko Salonoja oli mennyt meitä vastaanottamaan Unkariin jo edellisenä päivänä. 

Lento meni joutuisasti, vähän päälle kaksi tuntia. Unkarin kielioppia lueskelin ja sanakirjan keskusteluosaa. Ehkä olisi pitänyt sittenkin ottaa inspiroivampaa luettavaa mukaan, vaikka olinkin tarkoituksella jättänyt meneillään olevan kirjan kotiin. Tulee sitten heti alussa hoidettua kirja-asiaa, eräs matkan päätarkoituksista kun on kirjojen hankinta. 

Ferihegyn lentokentällä sitten odottivat tutut ihmiset: Jaakko Salonoja ja Tuula Kovács. Koska oli aamu ja hotellissa vaihto tapahtuu puolilta päivin, emme suunnistaneet suoraan hotelliin, vaan kaupunkikiertoajelulle matkatavarat mukanamme

Sankareiden aukiolla (Hõsök tere) oli muitakin turisteja paikkaa katsomassa, oli varttuneemmassa iässä olevia, mutta oli myös iloinen nuorisojoukko, joka kiipeili ruhtinas Árpádin muistomerkkiä elävöittämässä. Oppaamme Tuula, joka on asunut Unkarissa muistaakseni 30 vuotta selosti meille paikan merkitystä. Oman kuvansa nähtyään totesi: "Taas tuollainen viittilöintikuva!"

Näpäytä kuvaa, saat sen suurempana!

Sitten käytiin pikakäynnillä Budapestin kuuluisassa kauppahallissa. Jotkut vaihtoivat siellä valuuttaa. Vasemmanpuoleisessa kuvassa on maittava makkarapuoli ja oikealla herkullinen hedelmäpuoli.
 

Ensimmäisenä päivänä tutustuttiinkin Unkarin herkkuihin oikein urakalla. Kauppahallin katselun lisäksi käytiin lounaalla pienessä viinituvan tyylisessä paikassa aivan Kauppahallin vieressä. Sitten majoituttiin meille jo useammasta käyntikerrasta tuttuun Radio Inn hotelliin Benczúr utcan varrella. Illalla katseltiin valojen syttymistä Tonavan rannoilla ja siirryttiin Budan puolelle oikeaan viinikellariin, nimeltään Borkatakomba. Pálinkaa tarjottiin jo portilla ja isäntä apulaisineen otti meidät vastaan. Kertoi, että on niin ja niin paljon viiniä kellarissa. Isojen tynnyreiden ohi kuljettiinkin meille varattuun tilaan. Oli hyvin sopivan tuntuinen tanssiesitys ja orkesteri soitti aika kivasti. Myös ruoka oli ihan jees, mutta viini, sekä valkoviini että punaviini olivat alapuolelle kaiken arvostelun, varmaan tynnyreiden tiskivettä. Ihmetyttää, että viinikellarilla on varaa tarjota sellaista. Digitaalitekniikka on mahdollistanut myös sen, että asiakkaista otetaan valokuvia ja pois lähtiessään hän saa omalla kuvallaan varustetun viinipullon mukaansa. Täällä se maksoi 10 euroa. Miltä mahtoi maistua?  Monet ottivat, en minä kuitenkaan. Eipä tee mieli mennä toista kertaa tähän paikkaan. 
 
 

Asko Korpela 20021005 (20021002) o o AJK kotisivu