Sattuu myös minun kohdalleni häkellyttävä ja minulle jauhot suuhun tuonut episodi. Olen selin, kun kuulen seuraavan lauseen: ’Молодой человек, который отлично владеет русский язык.’ (Nuori mies, joka hallitsee erinomaisesti venäjän kielen.) Menee toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos, kun nuoresta miehestä puhutaan, siis joistakin muista ravintolavieraista on puhe. Mutta kainalooni työnnetään kirjaa...
Kirjan, kirjasen, vihkon Земля новгородская (Novgorodin maa) erittäin tyylikkäästä ja taitavasti muotoillusta sisällöstä pari kiinnostavaa seikkaa:
Kerrotaan Venäjän synnystä, Rurikista ja varjageista ja sanotaan kuinka naapuri skandinavit nimittivät Venäjää nimellä Gardarika – hauska sana, joka merkitsee ’kaupunkien valtakunta’ – garda ilmiselvästi slaavinkielinen sana, nykyään perusmuodossa ’город' – (gorod –kaupunki) ja ’rika’-rike – siis ruotsin ’valtakunta’.
Toinen, muuallakin kummasteltu sana on Kremlin aikaisempi nimitys ’детинец’ – ei muka alkuperää ollenkaan tiedetä, ihan merkillisiä arvellaan. Sehän tulee ilmiselvästi ranskankielisestä sanasta ’détenir’- ’vetäytyä’. Sanaan on liitetty loppuun venäjän kielessä tavallinen paikkaa merkitsevä liite, joten ’vetäytymispaikka, turvapaikka’. Juuri sitä mitä Kreml tarkoittaa. Ainoa mikä arveluttaa, on että nimitystä käytettiin hyvin varhain. Ranskan kielen ja kulttuurin ylenmääräinen ihannointi iskostui Venäjälle sen jälkeen kun Napoleon oli sotaretkensä tehnyt. Tolstoi ja muutkin klassikot ovat täynnä ranskaa.
|
Tämä onkin tuplakohteliaisuus minulle! Ja mikä parasta: pikku piru kuiskaa korvaan: ’Osuu naulan kantaan!’. Siinä tulee elämäni paras tai ainakin toiseksi uskottavin kohteliaisuus kielitaidostani, pari sille ensimmäiselle ja parhaalle jo 50 vuotta vanhalle, jonka sanoi ensimmäinen venäjän opettajani, eversti Lyytinen, armeijasta sodan jälkeen pois potkittu, kun oli laatinut pitävän rannikkopuolustusjärjestelmän. Hän nimittäin ensimmäisen vuoden keväällä arvioi oppilaansa, muut venäjää jo koulussa lukeneet ja osa kotikielenä puhuvia, minä ainoa nollasta aloittanut. Eversti sanoo: ’… ja sitten meillä on täällä herra Korpela, joka puhuu vaikkei osaakaan’.
Eversti ottaa täyden vastuun opetuksistaan. Opiskelen myös Kulttuuritalon iltakursseilla venäjää. Opettaja, täti Moskovasta, on huippuopettaja, ääntäminen kuin voimistelusuoritus. Hänkin esittää arvionsa taidoistani: muuten hyvä mutta liian avoin ’i’. Minä tämän everstille kertomaan. Hän sanoo: ’Sepä mielenkiintoista, minulle on sanottu samaa!’. MUTTA tämä tarina saa päätöksensä vasta tänään (20090921), viikko matkan päättymisen jälkeen! Tulee radiosta huippumielenkiintoinen Markus Kajon vanha nauha, jolla Martti Silvennoinen haastattelee Eino Kalimaa.
Jo kohta alussa Kalima sanoo yhden sanan, joka täydellisesti paukauttaa mäsäksi tämän leveän ’i’n! Ja se sana on kuuluisan venäläisen teatterikriitikon nimi: Белинский (Belinskij), täysin viaton sana, mutta hän ääntää sen oikein ja se kuulostaa suomalaisen korvaan lähes, ei ihan, mutta melkein: Bilinski. Olen koko ikäni haukkunut väärää puuta! Nyt sen tajuan. Kun se venäläinen täti moitti minun ääntämistäni liian leveäksi, hän ei suinkaan tarkoittanut kirjainta и (i) vaan kirjainta e, jonka liian leveänä äänsin ja vieläkin tietenkin äännän. Siinäpä minulla harjoitustehtävää loppu iäkseni! Voin vain lohduttautua etten sentään ä:nä e:tä äännä kuten savolaiset, melkein ja unkarilaiset ihan.
Sen tuplakohteliaisuuden (nuoruus ja taito) lausui opas Irina. Olisi pusut ja halaukset omanarvon tunnon kohottamisesta ansainnut, mutta minä vain hämilläni kättä läpystin ja sanoin ’nöh’ kuin se Putte-possu. Saisinkohan tämän tekstin vielä venäjäksi ja järjestyisiköhän Virven kautta Irinan sähköposti. Saisi edes lukea. Tämä on jo toinen kohtalokas Irina. Ensimmäinen johdatteli minut, alkaen 40 vuotta sitten, venäläiseen kulttuuriin kirjallisuuden ja musiikin kautta. Alku oli yksinkertainen: Moskovan vierailulla annettiin päivärahaa. Ojensin sen chaperonena toimineelle Irinalle sanoen: Чай и Чайковский! (Teetä ja Tshaikovskia!). – Irina kuoli auto-onnettomuudessa 20 vuotta sitten.
20090913su Novgrodista Hatsinaan ja Narvaan
5. [AJK-kuvat (25)]
o [JV-kuvat (114)]
Vähän hirvittää lähteä liikkeelle Novgorodista. Olisiko toiseen suuntaankin yhtä surkea tie? Ei sentään. Kyllähän se välillä keikuttaa, mutta sittenkin ihan normaalissa järjestyksessä edetään kohti ’suomalaisseutuja’. Emme tosin saaneet mitään tuntumaa seudun suomalaisuuteen. Olisi pitänyt poiketa Kupanitsaan tai jonnekin sinne päin, ei kovin kauas reitiltämme. Siellä on suomalaisten kirkko ja siellä on inkeriläisten yhdyskuntia. No, ne ansaitsevat tarpeen vaatiessa vaikka eri käynnin, sillä täyttä valuuttaa saamme nytkin, kun Hatsinan palatsiin suuntaamme. Valtavassa palatsissa harhailemme, tai ehkemme varsinaisesti harhaile, asiantunteva opas, kaksikin, meitä johdattaa.
Tutustumme keisarin huoneistoihin ja … Minulta alkaa veto loppua ja istuskelen odottelemassa, kun muut kiertelevät. Taitaa joku muukin ottaa kierroksen levon kannalta. Lounaalle kuitenkin väsyneimmätkin kuten minä jaksavat. Tällä kertaa linnan Carré (neliö; viittaa kaarevan rakennuskompleksin molemmissa päissä oleviin neliönmuotoisiin osiin) ravintolassa. Ei niin mitään valittamista pöperöissä nytkään. Kyllä on kivaa, kun uni ja ruoka maittaa ja työ on kuin tervaa! Työstähän meikäläinen ei enää muista mitään. Pätee YLEn eläkeläisten ansioituneempaan päähän kuuluvan, varmaan monen mukana olleen tunteman Astra Palmeelan sana: ’joka aamu sunnuntai’. Sen hän kerran Tarton valleilla aforismioi. Jäi minulle mieleen loppu iäksi. Vieläköhän Astran askel kevyesti nousee?
Ja sitten taas rohkeasti tulta päin eli rajan ylitykseen. Täälläkö se nyt on, vai oliko jo Venäjälle tullessa, kun passintarkastaja kiinnittää huomiota passini puolittain irronneeseen nimilehteen. Kääntelee, vääntelee, esimiehen kutsuu paikalle. Pohtivat, pyörittelevät, kysyvät: onko tämä teidän passinne? Nyökkään mahdollisimman vähäeleisesti. Lopulta huitaisevat kädellä. Махают рукой. (Se on ihan erityinen venäläinen ele, jota ei ole muualla, vaikka se niin yksinkertaiselta kuulostaakin. Esiintyy kaikkialla kirjallisuudessa.) Olin jo viisumia anoessani joutunut maksamaan 10 euron lisämaksun viallisesta passista! – On tosiaankin muistettava uudistaa koko helvetinkone: passi.
Kerran erehdyin Seutulassa julistamaan oppiani maailmanvaltiosta, jossa passia ei olisi. Virkamies suuttui ja sanoi pystyvänsä pitämään minulle 2 tunnin esitelmän passin tarpeellisuudesta. Sen jälkeen en tästä asiasta ole vinoillut. Nykyään, paitsi tässä rikkinäisen passin tapauksessa, saan aina Venäjän rajalla ekstra hymyn, kun toistan vanhan venäläisen sananlaskun: Человек составляется из трёх частей: тело, душа и паспорт (Ihminen muodostuu kolmesta osasta: ruumis, sielu ja passi). Jos yksi näistä puuttuu, ei ole ihminen.
Nihkeästi, mutta sittenkin ilman järjettömiä tyhjän tarkastuksia raja ylitetään ja Narvaan päästään. Kaupunkiakin hiukan katsellaan, aamulla sitten lisää.
20090914ma Narvasta Tallinnaan ja Helsinkiin
6. [AJK-kuvat (63)]
o [JV-kuvat (67)]
Pelkään jo että Iivananlinna eli Jaanilinn eli Ивангород jää näkemättä, mutta kyllä se aamulla todella katsotaan. Oli jäänyt joltakin aikaisemmalta matkalta mieleen hyvin kauniina paikkana. Ehkä silloin valaistus vielä suosi. Ei se nyt tällä kertaa Olavinlinnaa kummemmalta vaikuttanut.
Jatkamme matkaa, käväisten ensin Narvajõesuussa uuden kylpylän pihassa kääntymässä. Taisivat jotkut käydä aulassakin pyörähtämässä. Vanhassa kylpylässä on ennenkin käyty, jopa yövytty, olikohan YLEn eläkeläisten matkalla Pietariin. Aivan oikein, vuonna 2004, jolloin kuljimme päinvastaiseen suuntaan ja pysähdyimme useammassakin paikassa, mm Rakveressä. Nyt pysähdymme Toilassa, missä on tietyn historian omaava komea puisto ja puistossa komea lehmuskuja. Jonkin matkaa löntystelen lehmuskujaa pitkin, sitten käännyn takaisin huilailemaan. Kauaa eivät muutkaan lenkillään viivy.
Jatkamme seuraavaan pysähdyspaikkaan eli Suomenlahden yllättävän korkeata (oliko 50 m) rantatörmää pitkin katsomaan luonnonihmettä, jota nyt sitten kai voisi nimittää vaikka ’Viron Niagaraksi’. Virtaus on vähäinen, ojan luokkaa, mutta pudotus on iso ja syntyy vaikuttava kokonaisuus. Päätä huimaa, kun sitä katsoo ja varsinkin jos uskaltautuu huojuvia portaita pitkin alas. Sinne monet menevätkin. Täällä käyvät vastavihityt lukitsemassa rakkautensa ikuisiksi ajoiksi. Kymmeniä, varmaan satoja munalukkoja on kiinnitettynä aitoihin ja aidan pylväisiin, taitaa olla kiinnityspaikkoja ihan varta vasten tehty. Avain heitetään sitten mereen niin että lukitus jää ikuiseksi. Ihan aitoa kosken kohinaa täällä on. Aito luonnonnähtävyys.
Sitten mennään minulle ennestään tuttuun paikkaan. Ravintola Valge Hobu (Valkea hevonen) odottaa meitä pari tuntia etukäteen improvisoidun aterian kanssa. Ei nimittäin oltu tilattu etukäteen, kun monet ryhmät eivät viimeisenä päivänä enää lounasta halua. Me yksimielisesti sen vaadimme ja vaadimme, että se pitää jatkossakin sisällyttää ohjelmaan. Joka päivähän sitä nyt syödä pitää ja ensimmäinen ateria vasta illalla laivalla ei ole mistään kotoisin, varsinkin, kun laivalla tuntuu rahastus olevan päällimmäinen bisnes. Täällä improvisoinnista huolimatta ihan täyttä tavaraa kohtuuhintaan.
Sitten huristellaan kunnon tietä pitkin Tallinnaan. Hyvästit heitetään Virvelle, Margille ja Grigorille, jotka ovat meistä hyvää huolta pitäneet. Laivaan mennään ilman pitkiä odotuksia.
Minulle kylläkin käy emämunaus. Saan nenilleni kaikesta pinnauksesta. Jostakin saan päähäni, että laiva lähtee kello 1800, lipusta olisi vaivatta nähnyt oikean ajan 1730. Ei siis kiirettä. Laivan täyttäminen alkaa 1650. No hyvä, minä odottelen kunnes kiireisimmät ovat menneet, etten joudu pitkillä käytävillä turhan päiten ohiteltavaksi, kun en muiden vauhdissa kuitenkaan pysy. Päätän lähteä kello 1700. Istahdan kaikessa rauhassa penkille. Muut menevät. Niin onkin, kellon ollessa 1700 virta on hiljentynyt. Alan hinata laukkuani, jossa ripa on kiusallisesti hieman liian matalalla, joten selkä kierossa joudun hinaamaan. Paras olisi ilmeisesti hihnasta perässä vedettävä neljällä pyörällä kulkeva laukku. Käytävät ovat pitkiä, ainakin 300 metriä. Kun pääsen lankongin päähän, havaitsen: eihän minulla olekaan reppua. Olin sen ottanut pois selästä penkille asettuessani. Sinne jäi penkille.
Tarkistan lipuntarkastajalta, että minulla on 18 minuuttia aikaa käydä hakemassa reppu. Tarkastaja noteeraa lähtöni ja toimittaa matkalaukun laivalle. Kyllä hiki nousee pintaan ja huohotus kiihtyy. Siellä on reppu penkillä. Ei muuta kuin selkään ja takaisin. Olen laivalla 1725 ja saman tien laiva lähtee, 5 minuuttia etuajassa. Luulenpa, että olisivat minua sen viisi minuuttia vielä odottaneetkin. Heillähän on tieto viimeisestä laivaantulijasta, joten minun viimeisenä tultuani (vaikka olinkin jo ensi yrityksellä chekannut sisään ja siis muka täysi luku paikalla) lähdettiin saman tien. Hyvän aikaa kuivattelen hikeä, mitä oluet eivät suinkaan vähentäneet. No mitään haaveria ja harmia ei syntynyt. Tulipahan päivän lenkki hoidetuksi kunnolla.
Tämän matkakertomuksen omistan loistoseurueellemme. Kiitos kun sain olla mukana! Kovasti toivoisin muiltakin täydennystä ja korjausta virheisiin sekä vieläkin kuvia ja ehdotuksia. Lähetän tätä koskevan linkin ensin vain sisäpiirille. Kokemuksesta tiedän, että itsekin täydentelen ja muuttelen kertomusta ainakin viikon, ehkä kaksikin, joten parin viikon kuluttua tämä saattaa näyttää ihan erilaiselta. Jos todella paljon muuttuu, lähetän linkin uudelleen ainakin sisäpiirille eli mukana olleille. Lopussa on palautelomake, mutta yhtä hyvin viestejä voi lähettää tavallisina sähköposteina ja kuvia sähköpostin liitteinä.
?AJK?
o AJK kautta aikain
 |
|
-
Virven paperille tulostettava tekstimuotoinen (.doc, 4 sivua) matkasuunnitelma :
20090909-14-Viroon_ja_Venajalle-Vast_Virve.doc
Minulla on myös mukana puolta pienempänä neljä sivua kahden puolen yhdellä A4-arkilla annettavaksi muillekin. Tässä tyylikkäämpi pelkän ohjelman, ilman selostuksia, sisältävä Virven uusin PDF-versio (1 A4-sivu)
-
Tässä Wikipediasta muokattu Venäjän kielen matkasanakirja. Sitäkin minulla on kaikille kiinnostuneille jaettavaksi paperilla A5-kokoisena 12-sivuisena vihkona.
-
(Jos kiinnostaa, vihkon tekemiseen tarvittava oppi löytyy tästä.)
|
Rupla Wikipediassa
o Forex o Alla Forex-kurssit 20090902.
Taulukon oikeanpuoleisessa sarakkeessa oleva luku ilmaisee paljonko valuuttaa saa 10 eurolla, siis n 424 ruplaa.
Vastaavasti 100 ruplaa on vähän päälle 2 euroa. Postimaksu on n 20 ruplaa eli 50 snt.
Virossa 10 eurolla saa n 150 kr ja 100 kr on noin 6 euroa.
Valuutanvaihtotarpeeseen vaikuttaa: Matkan hintaan kuuluu puolihoito (5 aamiaista ja 5 lounasta).
|
Palautetta
|
Jaakko
20090927-1317
|
hyvää sanomaa
Itseäni OLENTAEN ilmaisen kunniotukseni urheasta urakasta
valaisevien sivujen aikaansaannosta.
kuvien kumartaja
jaakko-ilkka m
ps. saako sysätä www.ukkokilta.info sivuille?
|
AJK
20090927-1419
|
Kiitos palauteviestistä.
Kissa kiitoksella elää, mutta pari tällaista kuittausta tuntuu mukavalta meikäläisestäkin. Minä puolestani kiittelen vallan hauskoista sanailuistasi. Minulle sellaiset eivät päähän tartu, mutta mieluisia siitä huolimatta ovat.
Et sattunut kiinnittämään huomiota mihinkään pikku virheisiin, joita olisi mukava oikaista? Minä esim epäilen, että itse asiassa se meidän hotelli Novgorodissa oli nimeltään Sadko ja se illallispaikka joku muu. Olisiko J Vaaran kuvissa jotakin vilahtanut. Eihän näillä mitään käytännön merkitystä ole, mutta ei paha, jos oikein ovat.
|
AJK
20090927-1455
|
Meinasi jäädä huomaamatta: Tietenkin saa sysätä ukkokillan sivuille!
|
|
Terttu
20090927-2002
|
Juhanin kuvat
Hei Asko!
Olet nähnyt tosi paljon vaivaa tehdessäsi matkastamme näin ihanan tarinan. On mukava katsella
kuvia, muistella mukavia ihmisiä ja ihania paikkoja.
Hyvää jatkoa sinulle ja Sallille.
terv.
Terttu ja Esko
|
AJK
20090927-2345
|
Kiitos viestistä ja toivotuksista.
Tämä on minulla tällainen harrastus, joka ei vaivalta tunnu. Taisin kahtena päivänä
kirjoitella kertomusta. Miljoona kertaa olen sitä lukenut edestakaisin ja silloin tällöin keksinyt jonkun pikku korjauksen tai parannuksen, milloin tekstiin, milloin asetteluun.
Äsken juuri keksin miten saan ryhmäkuvan Virveltä saadun reittikartan keskelle.
Valitettavasti sitä ei saa suurempana eikä tarkempana reittikartan resoluutiosta eli (epä)tarkkuudesta johtuen. Reittikartta on Googlesta peräisin eikä sitä tuon tarkempana voi saada.
Tekstin asiatiedoissa: paikkojen nimissä ym saattaa olla selviä virheitä, kun en tullut sitä mukaa muistiin kirjoittaneeksi. Jos nyt joku tällaisia virheitä huomaa, olisin kiitollinen korjauksista.
Olen näitä paljon tehnyt ja minulla on aikamoinen rutiini, joten vaikka näyttää suurella vaivalla tehdyltä, ei sitä olekaan, vaan helposti ja nopeasti syntyy. Olen valmis auttamaan myös muita, jos on kiinnostusta tehdä oma kotisivu tai tällaisia kuvitettuja kertomuksia.
Kyllä tätä tulee kieltämättä monesti katsotuksi vieläkin, erityisesti Juhanin ja Kirstin mainioita kuvia kannattaa katsoa. Niissä on monia aivan upeita.
Hyvät voinnit.
|
|
Seija
20090929-1400
|
Heissan!
Kiitokset, näytti tosiaan mielenkiintoiselta reissulta. Minulla tosin on vahva vakaamus,
etten edes pyllistä itäisiin alueisiin. Kerta Leningradisssa riitti.
Olimme myös päivän, mennen tullen, Moskovassa matkalla Samarkandiin. Ehdimme
käydä siellä juuri ennen sotatilaa ja levottomuuksia ja Neuvostoliiton hajoamista.
Marraskuussa lähdemme Dominikaaniseen. Se on enemmänkin lepoloma, pitkää lentoa
lukuunottamatta.
Terkut Seija
|
AJK
20090930-0005
|
Kiitos viestistä, maailmanmatkaaja!
Heh, heh, vai niin. Eikö Kiina muka ole 'itäisiä alueita'. - Niin, niin, kun sinä olet sieltä joutunut vasten tahtoasi pois tulemaan. Onpa kiva kun kuitenkin viestittelet. Jotenkin se on niin, että mitä vanhempi ystävyys, tuttavuus, sitä arvokkaammalta tuntuu yhteydenpito. Ja mehän ollaan luokkatovereita vuodesta 1949, siis 60 vuotta! Se on jotain se!
|
|
Marie
20090929-2138
|
Hej,
Tack för kort och länk till sidan om Er resa.
Hoppas att Ni hade det bra på resan, och att allt annat är bra också.
Med mig och barnen är det bara bra, nu har allt satt igång på allvar inför hösten. Som vanligt är det full fart hela tiden. Ulla mår efter omständigheterna väl, jag hoppas att hon så småningom kan hälsa på oss i Stockholm.
Hälsa alla, vi tänker på Er.
Hälsningar
Marie
|
AJK
20090930-0014
|
Tack för kvittering och hälsningar.
Vi mår alla bra och den samma fulla farten har vi här
också. Och som du rätt förstod av kortet, tänker vi också på er. Hoppas att vi kunde ses till exempel på sommaren.
Asko
|
|
Nina
20091011-1551
|
Hyvä Asko Korpela!
Kiitoksia paljon tekstistä ja kuvista. Oli mielenkiintoista lukemista. Tosin, luin vain sen venäjänkielisen osan, aiemmin lähetetty suomenkielinen on hävinnyt jonnekin. Ymmärsinkö oikein, että aiotte julkaista nämä matkamuistelmanne?
Terveisiä vaimollenne
|
AJK
20091011-1636
|
Kiitos viestistä, joka todella suuresti ilahduttaa minua, samoin kuin viestin aihe eli hieno opastus silloin Novgorodissa. Suomenkieliseen on linkki venäläisen alussa, samoin kuin venäläiseen suomalaisen alussa, luettelossa vasemmalla alhaalla. Tässä vielä molemmat erikseen
http://www.askokorpela.fi/harraste/matkat/200909-Venaja/200909-Venaja.htm
http://www.askokorpela.fi/harraste/matkat/200909-Venaja/200909-Venaja-ru.htm
Toivottavasti saitte myös herkulliset kuvat näkyviin Picasa verkkoalbumeista. Kuvia on ihan liikaa, vain osa herkullisia. Taidan varmuden vuoksi lähettää linkit vielä toista kautta, albumeista suoraan.
Kuten kerroin, olen muistomerkkiä koskevan 48-sivuisen kirjasen skannannut tietokoneeseenikin, kun olin siihen niin perin juurin ihastunut. Sen selostamisesta vieläkin ihan erityiskiitokset!
|
Nina
20091011-1801
|
Hei taas!
Kiitoksia oikein paljon vielä kerran. Kun on enemman aikaa luen tekstit ja katselen kuvia tarkemmin.
On hauska saada tietää, että matkasta jäivät hyvät muistelmat, vaikka se olikin niin pitkä eikä ollut erikoisen helppokaan.
Nina
|
AJK
20100207-2102
|
Тысячелетие
Kunnioitettu Nina,
Eläviä ovat vielä erityisen mukavat muistot tapaamisestamme Novgorodissa syyskuussa, suureksi osaksi kiitos teidän erinomaisen johdatuksen kaupungin muistomerkkeihin. Pitkään puuhasin matkaan liittyvien asioiden kanssa, lisäten kertomukseen osanottajien huomioita ja valokuvia.
Ja ihme: vielä tänään on jotakin!
Katsellessani vanhoja kuvia löysin nämä kaksi kuvaa ensimmäiseltä matkaltamme Moskovaan!
Eikö siinä ole kopio Tuhatvuotinen Venäjä muistomerkistä Novgorodissa?
Mitä sanotte? Ehkä mainitsittekin asiasta, mutta minä en huomannut. Voitteko helposti lähettää minulle jotakin tietoa (nettilinkki) tästä Moskovan muistomerkistä? Olisin kiitollinen.
Valtavan lumimäärän takaa teitä tervehtii
toivottaen kaikkea hyvää
|
AJK
20100208-1043
|
Тысячелетие
Nina kunnioitettu!
Korjaus! Äkkiä muistin, että palasimme 40 vuotta sitten Moskovasta bussilla ja yövyimme Novgorodissa. Valokuvat on tietysti otettu silloin! - Anteeksi häiriö ja sydämentykytykset!
|
Nina
20100210-1805
|
Rakas herra Korpela!
Novgorodissa olevan muistomerkin lisäksi mitään muita missään muualla ei ole, lukuunottamatta pienoiskopioita, joita vuonna 1870 valmistettiin eräällä Pietarin tehtaalla. Niitä valettiin 50 kappaletta. Yhtä niistä säilytetään Pietarissa Venäläisessä museossa, se seisoo pöydällä eräässä salissa. Olen tämän kopion nähnyt, mutta jo kauan sitten. Sanotaan, että toinen on joskus ollut Tallinnassa, en nyt tiedä, onko se siellä vielä. Muista 48 kappaleesta ei kukaan tuttavistamme tiedä. Vielä aikaisemmin oli tehty yksi pienoismuistomerkki vuonna 1865 lahjaksi tanskalaiselle prinsessa Dagmarille, joka oli suuriruhtinas Nikolai Aleksandrovitshin morsian. Hänen sulhasensa Nikolai kuoli ja tämä oli muistolahja hänestä.
Minä en tästä kertonut teille, enkä muille, koska kerran aloin kertoa eräälle ryhmälle, mutta he sanoivat, että se ei ollut tärkeätä eikä sillä ole mitään merkitystä.
Kunnioittaen
Nina Kovalenko
|
AJK
20100210-1836
|
Kunnioitettu Nina,
Kiitos vastauksestanne ja muistomerkkiä koskevasta lisäselvityksestä.
Todennäköisesti olette saanut myös toisen viestini, jonka toistan tässä
----------------------------------------
Minäkin olen sitä mieltä, että menee jo liian pitkälle kertoa pienoismalleista, mutta toivon, että Teillä ei ole mitään sitä vastaan, että liitän kertomukseeni viestinvaihtomme pikanttina yksityiskohtana.
Teille kaikkea hyvää toivoen rohkenen suositella teille venäjän asioiden harrastuksiini
http://www.askokorpela.fi/filosofia/Balashov/00-Balashov.htm
|
|
Atte
20091011-1955
|
Venäjän matkakertomus avarsi!
Hei vaan Asko!
On kuin olisin itse ollut mukana Ylen eläkeläisten Venäjän matkalla, kun luin eloisaa matkakertomustasi. Mieleen tuli yhteiset mukavat Puolan ja Unkarin matkat! Kiinnostavia olivat kielelliset huomiosi ja linkit omaan tietopankkiisi. Olitpa onnekas, kun kaunis tyttöparvi pyrähti ympärillenne pyörimään kuin väkkärät (mielestäni hyvin kuvaava sana), ja kuvakin onnistui meidän muiden iloksi.
Venäjän matkanne kohteista olen käynyt restauroinnissa olleessa Hatsinan linnassa, jossa lyhyellä kiertokäynnillä vuonna 1985 tassuttelu tapahtui erikoiset huopatohvelit jalassa. Täällä olin ystävyyskaupunkiviikon juhlassa Espoon Mieslaulajien porukassa. Tarton matkasta on vielä pitempi aika, konsertti v. 1981 yliopistossa tarttolaisen Forestalia-kuoron kanssa.
Interaktiiviset matkakertomuksesi yhdistävät oivasti koko matkaporukkaa. Itse teen matkakertomukseni A4-kokoisiksi Ifolorin kirjaohjelmalla.
Terveiset Sallille ja kaikille entisille matkakumppaneille
Atte (ja Raili)
|
AJK
20091011-2326
|
Kiitos viestistä ja terveisistä.
Mukava, kun tulit katsoneeksi tätäkin kertomusta. On siinä riittänyt sulattelemista pitkäksi ajaksi. Odotin, että olisitte olleet mukana, mutta tämähän oli jollakin tavoin ekstra matka, josta ei kovin laajalti ilmeisesti tiedotettukaan.
Matkasivulla on ollut kävijöitä todella paljon. Minulle mieluisaa on että nyt olen saanut ensimmäistä kertaa palautetta myös Venäjältä. Hyvä ystäväni filosofi Balashov kertoo lukeneensa kertomuksen ja muistelee omaa Viron matkaansa hyvin myönteisessä hengessä. Ja nyt tänään tuli viesti myös siltä erinomaiselta täydellisesti suomenkielen taitoiselta oppaalta, joka niin ansiokkaasti esitteli Novgorodissa 'Tuhatvuotinen Venäjä'-muistomerkin.
Hyvät voinnit! Toivottavasti taas joku kerta tavataan näissä merkeissä.
|
|
Tiia
20091014-1258
|
Olete ikka ettevõtlikud reisisellid!
Tere Asko ja Salli!
Suur tänu teie huvitava reisikirjelduste eest ja ka postkaarti eest, kus oli meie perepilt ja teie toreda reisi kaart.
Need saime juba ammu, kuid ikka on vastus kirjutamata, vabandan, aga minul on kiire olnud lastelastega, keda olen päris palju hoidnud.
Samuti on palju tööd maakodus ja suvilas ja arvuti juurde ei satu just eriti tihti.
Kas sul oli reisil läptop, st sülearvuti kaasas, et said reislt sellise postkaardid saata.
--------------------------------------------
Palju tervisi teile kõigile meie suure pere poolt
Kaunist sügist
Tiia
|
AJK
20091014-1540
|
Suurtänu emeili eest.
Mina unustasin saata Tiitule sünnipäevaõnnitlud nagu olin otsustanud ja Salli ka mind palus. Meie ju teame, et ta on 0916.
Minul pole nüüd olnud arvutit kaasas, kui terven ajan liiklusime. Mina trükin varemi kodus kõik kaardid valmiks. Ka sina võid lihtsalt nii teha
http://www.askokorpela.fi/OmatPostikortit.htm
... ja fotode vastuvõtt võttis pool tundid aega...
Tõenäoliselt sinul on selline program kui Microsoft Office Picture Manager. Se avaneb kui sa paned hiire pildifaili peale ja trükid paremakäe hiirenöppu. Tuleb valimine ja void valita Microsoft Office Picture Manageri. Sellega voib lihtsalt ja nõbedalt pilde vähendada. 800x600 on õge suurus saadedavatele pilditele.
|
|
Ирина
20091016-1615
|
Добрый день, уважаемый Аско!
(Suomennos)
20100413 Eikä tämä tähän päättynyt: Äskettäin Virve oli taas Novgorodissa ryhmän kanssa ja ryhmäläiset toivat tullessaan Irinalta tervehdyksenä kauniin savilautasen (vaikka arvelin, että vaikka hääkuvansa lähettää, kun alla olevan kuvan näkee.)
Приношу свои самые искренние извинения за задержку с ответом - была на выставке туристических услуг в Санкт-Петербурге.
Уважаемый Аско, огромное Вам спасибо за теплые слова!!! Я очень рада, что у Вас остались хорошие воспоминания о пребывании в Великом Новгороде! Я восхищаюсь пытливостью Вашего ума, глубиной знаний о России, прекрасным (для иностранца) русским языком! Очень многие люди, имеющие счастье родиться и вырасти в нашей замечательной стране, совсем не знают историю России. Это очень печально! Но, я думаю, что и в Финляндии так же обстоят дела. Я преклоняюсь перед теми людьми в разных странах мира, кто, несмотря на сумасшедший ритм жизни, общую девальвацию жизненных ценностей и загруженность на работе, находят время для расширения своего кругозора, самообразования и кто заражает своим оптимизмом и жаждой познания всех окружающих.
Благодарю Вас за прекрасный рассказ о путешествии! Это титанический труд! И это отличный способ очень искренне, объективно (несмотря на то, что Вы высказываете субъективное мнение) указать фирмам на те "плюсы" и "минусы" в обслуживании, которые случились на маршруте. В отличие от жалоб или благодарностей, которые привыкли посылать российские фирмы, этот способ мониторинга кажется мне более удачным.
Уважаемый Аско, очень жаль, что время пребывания в нашем прекрасном древнем городе для туристических групп столь ограничено. Ведь, конечно же, за такое короткое время Вы успели познакомиться лишь с малой частью того, что хотелось бы Вам показать.
Недалеко от города расположены прекрасные действующие монастыри - Хутынский и Николо-Вяжищский, возле Кремля - Троицкий раскоп (где каждый год до сих пор находят берестяные грамоты), в здании Присутственных мест в Кремле (там же, где Вы посещали экспозицию Грановитой палаты) есть прекрасный исторический музей с интересным археологическим отделом и шикарной экспозицией Новгородских и Псковских икон. В ц.Спаса на Ильине улице Вы можете увидеть единственные в России настенные фрески Ф.Грека. В городе (на территории бывшего Николо-Бельского монастыря) расположен Дом Народного Творчества с интереснейшими экспозициями в мастерских по русскому народному костюму, русской народной игрушке, плетению из бересты. Там же мы проводим прекрасные мастер-классы по плетению из бересты и по лепке из глины. Недалеко от города в деревне Холынья в летний сезон Вы можете побывать в настоящей русской избе, ознакомиться с древней технологией засолки знаменитых Холынских огурчиков. И даже отведать их! Мы также можем провести экскурсии на предприятия города и еще многое-многое другое!
Уважаемый Аско, еще раз примите мои самые искренние извинения за задержку с ответом!
Всего-всего Вам самого доброго в жизни и, конечно же, побольше путешествовать, открывая все новые и новые страницы истории нашей прекрасной Родины!
С уважением и наилучшими пожеланиями,
Кабеева Ирина - менеджер т\а "НГК"
тел. (+7 8162)77-23-14
моб. 8-909-5658785
e-mail: irina.v.nov(at)mail.ru
-----Original Message-----
From: Asko Korpela
To: irina.v.nov(at)mail.ru
Date: Fri, 9 Oct 2009 22:32:57 +0300
Subject: Группа "Virve"
Посколько я правильно понял, Вы были связано с организацией нашей путевки
20090911-12 в Новгород.
Я только желаю выражать свою ивкренную благодарность за особенно удачную
организацию.
Я по привычку написал рассказ о путевки и даже перевел по-русски так как
лучше умел. Вот связ
http://www.askokorpela.fi/harraste/matkat/200909-Venaja/200909-Venaja-ru.htm
с благодарностей за все замечания (делавые и касательно языка)
Вам и всем участвовавщим в упеке нашей группи всего хорошего и крепкого
здоровья!
Asko Korpela
http://askokorpela.fi/
|
AJK
20091018-2227
|
С везьма большой радостью и благодарностью принимаю Ваш эмейл, так длинный и подробный, что я почти стыдюсь столько внимание от Вас получив. Ваше письмо содержает столько добавочную информацию о Новгороде, что я смеюсь класть его на нашей странице с переводом на финский язык к пользу читателей. Смотря на то что наша группа состоила только от 23 человека число читателей страницы удивительно высоко, выше чем всяких других моих путевых рассказов.
Мне самому нравиться совсем особенно серия фотоснимков о дед Куликове. Смотрите только, пожалуйста! (Там я, между прочим, учился новую технику поставить такую серию на страницу.) Вот видно два туристы с кислыми лицами смотреть и слушать когда мастер артист с удивительно сильно выражающим лицом рассказет! - Я к частью спросил и получил адрес Куликова и уже послал ему почтой снимки на бумаге. Еще не получил ответ. - К сожалению не помню, кто взял эты
шедеври фотографии.
Так как Вы и назвали, воспоминания этой путевки долго живут.
Всего Вам хорошего и крепкого здоровья!
С уважением
Аско (Корпела)
|
|
|
Nimi ja päiväys
Asko Korpela 20091011 (20090923)
o Kotisivu
o