Kuusela Jaakko 
Budapestre via Baltica, Unkariin uutta tietä

SUOMI-UHKARI 4/2003
 


Toistakymmentä vuotta sitten aloin matkata säännöllisesti Järvenpään ja Leányfalun väliä. Matka tuntui luontevalta Ruotsin, Saksan ja Tsekinmaan kautta. Pari tuhatta kilometriä ajamista hyviä teitä pitkin ja välillä vielä pari yötä laivalla, kenties vielä yksi jossain Saksassa. Joka kerta kuitenkin karttaa tutkiessani huomasin, että Unkariin on suorempikin tie Baltian ja Puolan kautta. Uskaltaisikohan kokeilla? Puolan ja Liettuan raja oli hankala. Odotusta oli kuulemma päiväkaupalla. Uskaltauduin kuitenkin yrittämään. 

Aluksi kuljin Kaliningradin kautta ohittaen siten rajahanka-luudet. Ensimmäinen kerta onnistui huonosta kartasta huolimatta hyvin. Aikaa kului matkan pituuteen nähden suhteellisen kauan, mutta nelisen tuntia oli todella lyhyt aika verrattuna vuorokauden rajalla odottelemi-seen. Seuraavana vuonna olin jo mielestäni vanha tekijä Venäjän alueen kauttakulkijana. Vuoden aikana oli kuitenkin viesti kulkijoiden lisääntymisestä saavuttanut sekä kelvottoman miliisin että mafian. Rahastus oli saavuttanut huikeita mittasuhteita. Ylinopeussakko tuli miliisin mielivallalla "virkistysrahastoon" ja rajan ylitys tapahtui vain mafialle maksamalla. Eipä siis enää tehnytkään mieli Kaliningradiin. Oli uskaltauduttava uudelle tielle. 
 

Liettuan ja Puolan raja 


Vuosien mittaan on sekä teillä että rajoilla tapahtunut selvää kehitystä. Tällä hetkellä tiet ovat hyvässä tai ainakin kohtuullisessa kunnossa. Olen tehnyt matkaa sekä henkilöautolla että matkailuautolla eikä kuminankaan kanssa ole ollut tien suhteen valittamista. Rajamuodollisuudetkin ovat jo asiallisia. Ylitys kestää korkeintaan vartin lukuun ottamatta Liettuan ja Puolan rajaa. Kaikilla rajoilla on siirrytty jo yhteen tarkastuspisteeseen. Siitä huolimatta Liettuan ja Puolan rajalla kuluu vielä nytkin aikaa puolesta tunnista tuntiin. Kyse ei ole tarkastuksen kestämisestä vaan turhasta seisotta-misesta. Kun seisot mitään voimatta turhaan autiolla raja-ase-malla, ei pinnan kiristymiseltä voi välttyä. Mielenkiinnolla odotan ensi toukokuuta. Onkohan tieto Euroopan unionista saavuttanut Liettuan ja Pohjois-Puolan rajaviranomaiset? 

Tiet ovat siis hyvässä kunnossa. Polttoainetta on saatavissa hyvin ja se on hinnaltaan edullista aina Unkariin saakka. Onhan se sielläkin halvempaa kuin Suomessa, mutta ero ei ole niin merkittävä kuin matkan varrella. Henkilöautolla matkatessa on matkamiehelle sopivia yöpymispaikkoja mukavasti tarjolla. Ei kuitenkaan kannata jättää majoittumista kovin myöhäiseksi. Siinä käy kokemukseni mukaan niin, että majoituspaikat katoavat yön pimeyteen. Varsinkin Latvian ja Liettuan teiden varsilla on majapaikkoja vielä harvassa, mutta varsinkin Puolasta löytyy joka kaupungista ja matkan varreltakin kohtuuhintaisia yöpymispaikkoja. Itse käytän Suomenlahden ylitykseen pikalaivoja, jolloin iltalaivalla mennessä yövyn Viron puolella ja seuraavan yön lähellä Varsovaa. Sieltä pääseekin sitten halutessa vaikka yhden päivän aikana Unkariin. Aamulaivalla mennessäni ensimmäisen yön vietän Pohjois-Puolassa, yleensä Su-walkissa ja toisen Tatralla Skawassa. Siitä sitten rauhallisesti vuoristoteitä pitkin läpi Slovakian ja iltapäivän puolella ollaan jo joko Parassapusztassa tai Es-tergomissa matkan suunnasta riippuen. Matkailuautolla on yöpymispaikan löytäminen jo huomattavasti mutkikkaampaa. Latvian rannikolta vielä löytyy paikkoja, mutta siitä etelään on turvauduttava huoltoasemien yhteydessä oleviin rekkapark-keihin. Varsinkin uusilta huoltoasemilta löytyvät jo kuitenkin kunnolliset sosiaalitilatkin. Teiden merkinnät ovat yleisesti ottaen hyvät. Reittiin on tietenkin syytä tutustua kartalla aina aamuisin. Ainoastaan Varsovan läpi ajettaessa on tarpeen, että vieressä istuu tarkasti tienviittoja seuraava kartanlukija. Muuten kuljettaja kyllä ehtii seuraamaan opasteita. 
 
 

Puolassa ja Slovakiassa runsaasti nähtävää

Jos matkalla ei ole aikataulua tai se on riittävän joustava, on matkalla runsaasti nähtävää. Viro on meille jo lähes kotimaa ja Latviassakin on matkan varrella mukavaa nähtävää. Ennen Riikaa tulevat esiin komeat Riian-lahden hiekkarannat. Eväskah-vit rannalla maistuvat erinomaisilta. Päivä tai pari Riiassa eivät mene hukkaan. Riian eteläpuolella voi tehdö tunnin mutkan ja ajaa Liettuan puolella Siauliain kautta, jota ennen on tien vasemmalla puolella kuuluisa Ristikukkula. Se on näkemisen arvoinen paikka. Itse paikasta voidaan olla montaa mieltä, mutta nähdä se kannattaa. Matkan varrelle sijoittuu myös Kaunasin kaupunki. Sen kauneutta ylistetään, eikä suotta. 

Varsovassa menee haluttaessa aikaa vaikka kuinka monta päivää. Varsovasta etelään mentäessä tullaan Krakovaan, joka säilyi sodan jaloista ja on siis alkuperäinen puolalaiskaupun-ki. Pari päivää sielläkin kuluu kuin siivillä. Lähistöllä on kaksi kokemisen arvoista paikkaa Oswiecim eli Auschwitch ja maailmanperintölistalle kuuluva Wielickan suolakaivos. Slovakian puolelle siirryttäessä tullaan hirsitaloistaan kuuluisaan pikkukaupunkiin ja vähän sen jälkeen on jälleen viitta maailmanperintökohteeseen. Sielläkin kannattaa poiketa ja vertailla esimerkiksi vanhaan Raumaan tai Suomenlinnaan. Muutaman kilometrin nousun jälkeen on nähtävissä todella aito vuoristolaiskylä. Siitä sitten edelleen vuoristoteitä kohti Unkaria ja jos valitsee Tonavan ylityksen Sturovossa, on vastassa uudelleen rakennettu silta Estergomiin. Suorin reitti Budapestiin kulkee Vácin kautta, mutta ei Tonavan vartta ajelemisessakaan ole mitään vikaa. Itä-Unkariin matkaajien suosima reitti kulkee Puolasta Zakopanen kautta. Sen reitin varrelta löyty vät Tatran komeimmat maisemat. Unkarin puolella matkaaminen onkin sitten jo toinen juttu. 

Jaakko Kuusela

Asko Korpela 20031218 (20031218) o o AJK kotisivu