Palaute05


H05.3 = SOLAJKC-tietokoneohjelma ennustaa melko hyvin kansantalouden kehitystä Suomessa lähimenneisyyden valossa. Sopivat teoriat valitsemalla päästään pieneen keskivirheeseen.

SOLAJKC-malli on vuosien saatossa ennustanut talouden kehitystä useimmiten lähes yhtä hyvin kuin suurten tutkimuslaitosten vastaavat mallit. Onpa tämä malli tuottanut joskus jopa paremman ennusteen kuin isoveljensä.

AJK: SOLAJKC ei ennusta mitään. Se on malli jolla selitetään menneisyyttä, eikä sitäkään 'tosissaan', tarkoitetaan vain demonstroida periaatetta 'kaikki riippuu kaikesta' ja teorian vaihtamisen merkitystä. Ei missään tapauksessa pysty kilpailemaan 'isoveljensä' kanssa.


H05.4.2 = Mallin laadinnassa on päätettävä, mitkä muuttujat ovat endogeenisiä eli tavoitemuuttujia ja mitkä ovat eksogeenisiä, ulkopuolelta annaettuja muuttujia, jotka vain sijoitetaan yhtälöryhmiin.


Oleellista on sen seikan mieltäminen, että mallin pätevyys riippuu käytetystä teoriasta:


Oikeastaan kysymys ei ole parhaasta teoriasta,


Operationaaliset vastikkeet ovat teoreettisten muuttujien numeerisia arvoja tiettynä ajanjaksona.

Ei noin voida sanoa, vaan operationaaliset vastineet ovat teoreettisten käsitteiden käytännön sovelluksia.


"Sitten kun eri teorioiden merkitys on tunneilla selitetty paremmin, johtopäätöksetkin ovat mahdollisia. "

Näin on, eli ehkä tähän harjoitukseen kannattaa palata myöhemmin.


Minulla oli vaikeuksia varastokansion kanssa, se ei nimittäin suostunut tallettamaan työtäni, vaan jouduin tekemään sen uudestaan. ONNEKSI olin kirjoittanut kaikki käsin ylös. En nimittäin liikaa luota tietokoneisiin ja niiden "kaikkivoipaisuuteen"... Nämä ikkunat eivät toimi! On nimittäin aika raivostuttavaa katkoa rivejä jotta teksti näyttäisi järkevältä ja saapuisi oikean näköisenä oikeaan paikkaan.


H05.5 = Kuten jo moni muukin on vissiin todennu, pieniä ongelmia on ollut ohjelmien käytössä. Muuten ei mitään ihmeempiä probleemia ole ollut. Onko ohjelmaa mahdollisuus muokata sellaiseksi että saisi perushypoteesin sisältävän vaihtoehdon ja itse valitun parhaan hypoteesin antamat tulosteet vierekkäin, jolloin olisi suoraan mahdollista vertailla niitä keskenään.


H05.5 = Internetin käyttäminen harjoitusten tekemiseen vaikeahkoa, mutta erittäin hyödyllistä, kun siihen tottui. Tämä lähetys (toivottavasti?) onnistui kolmannella yrittämällä.


H05.5 = Tämä oli hyödyllinen harjoitus, mutta melkoisen vaativa ensimmäiseksi tehtäväksi. Esimerkiksi erilaisia kulutus- ja investointifunktioita oli aika hankalaa selittää maaliskuun alussa. Tämä saattaisi sopia hyvin eräänlaiseksi kertaustehtäväksi esimerkiksi siinä vaiheessa, kun harjoitus yhdeksän on tehty. Ainakin itse tarvitsin kirjasta lukuja 5-9 melkoisen paljon.


H05.5 = Kysymykseen 7 en ainakaan vielä ole löytänyt vastausta, eikä sitä mielestäni ole selitetty tunnillakaan.

AJK: Esimerkkejä

teoreettinen käsite operationaalinen vastine
EU-maiden bruttokansantuotos
tuleva tulo
maailmantalouden ostovoima
talletukset

http://hkkk.fi/~korpela/kansanta/suokan/suokan05/suoklu05.htm#5.4.4 Muuttujien operationaaliset vastineet

Kysymys 10 oli tylsä. - AJK: Taitaapa itse asiassa ollakin.


Palautteesta kiitokset. Se helpottaa ja auttaa sekä sivujen että tehtävien tekemistä!

Asko Korpela 971014 (970318) o Asko.Korpela@kolumbus.fi (palaute)

[ccc]