Palaute09


H09.1.1 = Tilastollisten tunnuslukujen perusteella Philips-käyrä on todella kelvoton. Selityskyky on vain 0,13, virhetermin sarjakorrelaatiota liikaa ja työttömyyden käänteisluvun t-arvo alempi kuin lisätyssä Philips-käyrässä.

AJK: Selityskyvystä (R2) ei pidä mennä päättelemään kehnoksi, mutta vertailu vaihtoehtoiseen yhtälöön samasta asiasta OK.


H09.2.4 = Prosenttiyhtälö: hintatason prosenttimuutoksen jousto palkkatason nousuprosentin suhteen: (0.4/6)*8 = 0.53 hintatason prosenttimuutoksen jousto tavaroiden ja palvelusten tuontihintojen nousuprosentin suhteen: (0.24/6)*1 = 0.04 hintatason prosenttimuutoksen jousto työn tuottavuuden nousuprosentin suhteen: (-0.5/6)*1 = -0.08

AJK: Huom,


H09.4 = Yhtälöissä on muutamia vääriä kirjaintunnuksia WregAjk-ohjelman muuttujille, joka pisti miettimään opnko kyseessä samat asiat vai ei.

AJK - Kiusallista - Anteeksi! - Luulisin että nyt on kunnossa.
Vrt myös:
SUOHAR09.REG EMO tiedoston listaus


H09.4 = En ymmärrä, miksi WregAjk-ohjelma jumiutuu vaina välillä. Laitan sen "alas" kun kirjoitan vastauksia ja halutessani taas käyttää sitä, niin eipäs onnis- tukaan. Sitä ei saa edes suljettua. Tämän tehtävän aikana minulla oli parhaimmillaan kolme WregAjk:ta päällä, joista vain yhdellä pystyi laskemaan.

AJK: Jokaisella WREGAJK ikkunalla on oma kuvakkeensa ja vain viimeksi suljettu aukeaa, muut jököttävät 'alhaalla' Täytyy siis osata näpäyttää useasta kuvakkeesta sitä juuri oikeata, viimeksi 'alas' heitettyä. - On epäkohta, jonka luulin korjanneeni. Viimeisin versio pitäisi olla sellainen, että siinä on vain yksi kuvake 'alhaalla', se joka myös aukeaa.


Vuosipalkan WARC jousto

AJK: Parempi: Hintatason jousto vuosipalkan WARC suhteen.


Palkkatason nousuprosentti riippuu työttömyydestä ja inflaatioprosentista. (teorian mukaan pitäisi kai olla ODOTETTU inflaatioprosentti, mutta tässä mallissa taitaa olla saman vuoden inflaatioprosentti?)

AJK: Kyllä, mutta järkevin odotetun mitta voi kuitenkin olla saman vuoden inflaatioprosentti.


H09.4 = Leikepöytä lakkoili, eli en meinannut saada yhtälöitä tuotua wordiin. Vaihdoin konetta, eikä sekään auttanut, eli luultavasti se vika on sitten tuossa ohjelmassa.


Malli kuitenkin sisältää huomattavan määrän autokorrelaatiota eli virhetermin säännönmukaisuutta. Nyt nähdään suo- raan, että kyseisen mallin ennusteet jäävät alle toteutuvien arvojen.

AJK: ... nähdään, jos edellinen(/set) ovat alle toteutuneiden.


Selitysaste on kaikista alhaisin prosenttimuutoksen funktiossa. Nytkään se ei kuitenkaan ole vielä varsinaisesti alhainen, joten kyseinen funktiokin selittää suhteellisen hyvin (kuitenkin huonointen).

AJK: Prosenttimuunnosta, lineaarista ja logaritmimuunnosta ei pitäisi selitysasteen perusteella verrata keskenään, sillä niissä kaikissa on eri selitettävä, ja siis kun ruvetaan laskemaan selitysastetta, paitsi että selitetty neliösumma voi olla jokaisessa erilainen, erilainen on myös selitettävä eli koko neliösumma, jonka kuitenkin pitäisi olla aina sama.


4 Harjoitusta ja luentoa koskeva palaute: Mitä hankaluuksia, vaikeuksia? Ideoita?

WREG-ohjelmassa tuli kerran teksti "out of jotain space" ja ohjelma katosi painettuani ok-näppylää ja mikä pahinta tekemäni muunnokset ja yhtälöt hävisivät ja jouduin tekemään ne uudestaan. Tämä tapahtuma saattoi mennä kyllä täysin omaan piikkiini, mutta se sapetti hetken.


Palautteesta kiitokset. Se helpottaa ja auttaa sekä sivujen että tehtävien tekemistä!

Asko Korpela 971126 (970402) o Asko.Korpela@kolumbus.fi (palaute)

[ccc]