Pihlanto Pekka 
Onko ulkopolitiikka arvostelun yläpuolella?

Helsingin Sanomat 1.2.2005


Väitetään, että nykyisin ulkopolitiikka ei ole enää tabu, vaan siitä voidaan vapaasti ja aidosti vaihtaa mielipiteitä julkisuudessa. Presidentinvaalien lähestyessä on kuitenkin alkanut näkyä kannanottoja, joissa ulkopoliittisen johdon tekemisiä arvostelleet näkemykset on kuitattu arveluttavaksi "presidenttipeliksi". 

Ilmeisesti koetaan, että ulkopoliittista keskustelua ei voida enää kieltää, vaikka kysymyksessä olisi vallitsevan linjan arvostelukin, mutta sen sijaan ennenaikaista presidenttipeliä kyllä voidaan paheksua. Samalla tullaan kuitenkin paheksuneeksi myös ulkopoliittista arvostelua. Kätevää? Onhan vaikeaa tai mahdotonta erottaa näitä kahta toisistaan - ihmisten motiiveja kun voidaan vain arvailla - mutta se on myös tarpeetonta. 

Kun arvostelee nykyisen tasavallan presidentin ulkopoliittista linjaa, tulee kyllä vaikka tahtomattaan ainakin periaatteessa asettaneeksi hänen uudelleenvalinnalleen epäilyksiä. Tämän pitäisi olla demokratiassa luonnollista ja hyväksyttyä toimintaa, sillä kukaan ei enää ole ulkopolitiikassakaan erehtymätön. Ei myöskään voida vaatia, että vasta sitten kun henkilö ilmoittautuu ehdokkaaksi presidentinvaaliin, hänen tekemisiään saadaan arvostella. 

Näyttää siltä, että Kekkosen ajan kulttuurista ei ole kokonaan päästy eroon. Ulkopoliittisten vaihtoehtojen esittämisen leimaaminen "peliksi" tarkoittaa tietenkin sitä, että se on jotenkin arveluttavaa toimintaa. Veikko Vennamo taisi tuoda maamme poliittiseen sanastoon "pelin politiikan" käsitteen. Se tarkoitti jotakin kunniatonta taktikointia, johon rehti ja vastuullinen poliitikko ei syyllistyisi. 

Jokainen saa tietysti omia näkemyksiään ajaessaan käyttää haluamiaan termejä - kunhan ne eivät riko hyvän maun rajoja. Kansalaisille ei kuitenkaan pitäisi antaa sellaista kuvaa, että virallinen ulkopolitiikka on jotakin arvostelun yläpuolella olevaa. Tällainen mielikuva kuitenkin syntyy, kun eri mieltä olevat leimataan tavoitteiltaan arveluttaviksi presidenttipelureiksi. 

Pekka Pihlanto
Turku

 

Palautetta 

Lähetä palautetta! 


Kirjoita otsikko palautteelle

Kirjoita palauteteksti tähän

Kirjoita nimesi tähän. (Nimettömiä ei huomoida.)

..ja sähköpostiosoitteesi

Tämän palauteviestin saa Pekka Pihlanto ja kopion Asko KorpelaAsko Korpela 20050201 (20050201) o  o AJK kotisivu