Pekka Pihlanto
Karjalan palautus on epärealistinen hanke

Helsingin Sanomat 21.8.2006

Aluepalautus ry:n tiedottaja Lasse Koskinen maalaili hiljattain optimistisia seurauksia Karjalan palautuksesta (30.7.). Laskelmilla ei kuitenkaan ole todistusvoimaa, sillä hanketta leimaa erittäin korkea epävarmuus paitsi taloudellisten, myös väestöpoliittisten, kulttuuristen ja ulkopoliittisten seurausten osalta.

Kukaan ei voi taata, että kahdeksan miljardia euroa riittäisi palautuksen kustannusten kattamisessa alkuunkaan. Tuottojen saaminen alueelta on täysin hämärän peitossa sekin. Esimerkiksi Saksa ei ole toipunut yhdistämisen vaikutuksista vieläkään.

Kyse ei ole pelkästään rahasta, kuten Hannu Takala huomauttaa (HS 1.8.), mutta on harhaista verrata puolustustaistelumme ja Karjalan palautuksen kustannuksia, sillä maan itsenäisyyttä ei voida hinnoitella. Meidän ei kuitenkaan kannata maksaa itseämme kipeiksi lisäalueista. Maata meillä on jo aivan riittävästi.

Samoin on perusteetonta rinnastaa Karjalan palautus Baltian maiden itsenäisyyspyrkimyksiin, kuten Pekka Laine tekee ( HS 11.8.).

Vaikka Suomi ei ole koskaan uhannut Pietarin turvallisuutta, alueella on merkittävä määrä joukkoja - miksi? Suurvalta toimii oman logiikkansa mukaan: Venäjä ei tule alueistaan luopumaan. Valtiojohtomme onkin pysytellyt edelleen viisaasti vaiti.

Pekka Pihlanto
professori emeritus Turku

 

Palautetta 

Lähetä palautetta! 


Kirjoita otsikko palautteelle

Kirjoita palauteteksti tähän


Kirjoita nimesi tähän. (Nimettömiä ei huomoida.)

..ja sähköpostiosoitteesi

Tämän palauteviestin saa Pekka Pihlanto ja kopion Asko KorpelaPihlanto Pekka 20060821 (20060821) o  Asko.Korpela@nbl.fi o Webmaster