Pekka Pihlanto 
Aikoja ja tapoja

Turun Sanomat, Kirjoittajavieras-palsta, 27.12.2006.
 
O tempore, o mores, sanoivat vanhat roomalaiset arvostellessaan yhteiskunnassaan vallinnutta tapainturmelusta. Taloudellisessa mielessä useimmilla kansalaisistamme menee paremmin kuin koskaan ennen, mutta ovatko hyvät tavat hallinnassa? 

Ruohonjuuritasolla voi jokainen havaita käytöstapojen huonontuneen. Punaisia liikennevaloja päin ajetaan yhä useammin, ja kaupungilla on turvatonta. Halpa viina maistuu. Eräs taksinkuljettaja huokaili äskettäin varsinkin pikkujouluista palaavien asiakkaiden käyttäytymistä. Taksi saa monesti heiltä täysin aiheettomat haukut. Hiljaisiakin tässä joukossa on: osa ei pysty sanomaan edes osoitettaan. Omat nautinnot viedään huippuunsa kanssaihmisistä ja tolkusta piittaamatta. 

Valtakunnan ylätasolla sama näkyy hiukan eri tavalla. Eräät yritysjohtajat saalistavat kohtuuttomia ja ansaitsemattomia optioetuuksia - etunenässä valtioenemmistöinen Fortum. Tässä on valitettavan selvä viesti kansalaisille: se kahmii taskuunsa, joka pystyy. 

Poliitikkoja ei voitane nykyisin arvostella ainakaan kovin näkyvästä saalistamisesta, sillä lööppiyhteiskunnan läpinäkyvyys on tehnyt tehtävänsä. Nykyistä valtiojohtoa voi ehkä moittia pikemminkin sinisilmäisyydestä ja idealismista. On helppoa pitää juhlapuheita kaukana olevien auttamisesta, mutta omien kansalaisten moraalia rappeuttaviin ilmiöihin ei liikene huomiota. Runoilija Eino Leinon sanoin "ajan johtajaa ei näy". Kansalaiset ovat tuuliajoilla arvoköyhässä yhteiskunnassa, jossa tärkein arvo näyttää monesti olevan markkina-arvo. 

On kuitenkin onneksi yksilöitä ja ryhmiäkin, joiden arvoperusta on edelleen terve. Äänestäjät voisivat eduskuntavaalien edellä tutkailla, löytyisikö ehdokkaiden joukosta tällaisia henkilöitä. Tosin yksilön on oltava luonteeltaan poikkeuksellisen vahva, että hän voisi valituksi tultuaan säilyttää ryhtinsä: on niin helppo - ja usein pakkokin - ulvoa susien mukana. 

Olisiko markkinatalouden mainosrummutuksen ja internetin kasvattamasta nousevasta polvesta parempien tapojen muutosagenteiksi? Tätä voi epäillä, sillä lapsen tärkeimpien henkisen energian lähteiden kotien ja koulujen tilanne on heikentynyt. Opettajilta on viety auktoriteetti ja samalla mahdollisuudet antaa eväitä elämäntaipaleelle. Samoin on monessa tapauksessa käynyt lasten vanhemmillekin. 

Nykyisin huudetaan kaikessa valtiota apuun, mutta näyttää siltä, että usein vain kaiku vastaa. Henkisesti kehittyneistä yksilöistä - mutta myös kansan syvistä riveistä - voisi toivoa muutosimpulssien tulevan. Asiakkaiden terveet reaktiot Fortumin hinnankorotukseen ja eräät netissä esiintyneet "ryhtiliikkeet" herättävät pientä toivoa siitä, että kanssaihmisistä piittaamatonta saalistamista ja muuta itsekästä käytöstä ei välttämättä aina hyväksytä globaaliin markkinatalouteen kuuluvana itsestäänselvyytenä. 

Pekka Pihlanto
professori emeritus
Turku

 

Palautetta 

Lähetä palautetta! 


Kirjoita otsikko palautteelle

Kirjoita palauteteksti tähän

Kirjoita nimesi tähän. (Nimettömiä ei huomoida.)

..ja sähköpostiosoitteesi

Tämän palauteviestin saa Pekka Pihlanto ja kopion Asko Korpela


Asko Korpela 20061227 (20061227) o AJK kotisivu o o Webmaster