Ajk kotisivu Pekka Pihlanto
Luottoluokittajat ovat niskan päällä

Kauppalehti 1.12.2011

Luottoluokittajat ovat pahentaneet Euroopan velkakriisiä aina heikentäessään kriisimaiden luottoluokitusta. Kukaan ei voi kieltää, että maanosamme kriisimaat ovat ylivelkaantuneita, mutta ulkopuolisille todellinen syy luokituksen muutokseen jää monesti epäselväksi: miksi juuri nyt reagoitiin?

Luokittajat seurasivat pitkään sivusta velkaantumisen kasvua euromaissa. Samoin ne olivat ihmeen kauan sokeita Yhdysvaltojen subprime -papereiden riskeille. Sitten jokin muutti luokittajien mielet. Monesti markkinat reagoivat herkästi ja voimakkaasti kielteiseen uutiseen, mutta osakekurssit palaavat usein pian ennalleen. Huonontuneen luokituksen leima sen sijaan saattaa pysyä pitkään.

Luokitusjärjestelmä on aina pakostakin ongelmallinen, sillä se perustuu viime kädessä ihmismielen subjektiivisiin liikkeisiin, vaikka luokittaja ei aivan joka huhuun reagoisikaan. Eräs heikko kohta tässä järjestelmässä on sen puutteellinen sääntely. Tähän liittyen luokittajayrityksillä ei näytä olevan mitään todellista vastuuta virhearvioistaan tai laiminlyönneistään.

Luottoluokittajat ovat joka tapauksessa osaltaan horjuttaneet euroalueen herkkää tilannetta. Perusasetelma on se, että kaksi huonosti yhteen sopivaa järjestelmää törmää tässä toisiinsa: kriiseissä hysteriaan taipuva luokitus ja jähmeä poliittinen järjestelmä.

Poliittisella järjestelmälläkin on tietysti vakavat heikkoutensa. Ovathan kriisivaltioiden poliitikot tyhmyyttään ylivelkaannuttaneet maansa, minkä johdosta euroalue on nyt markkinoiden panttivanki. Lisäksi europoliitikkoja vaivaa kyvyttömyys päätöksentekoon: reagoidaan vain välttämättömään ja liian myöhään.

Oma piirteensä tässä asetelmassa on luottoluokittajien kansallisuus. Yhdysvaltalaiset liikeyritykset ohjailevat kriisissä kituvaa Eurooppaa. Mitä pelaamismahdollisuuksia tähän voikaan sisältyä? Esimerkiksi mikä on luokittajien suhde sijoittajiin, jotka lyövät vetoa valtioiden maksukyvyttömyydestä? Oli miten oli, luokittaja voi toteuttaa tällaisen pelaajan toiveen. Entä miten käynee, jos luokitustilanteessa USA:n ja Euroopan edut joutuvat ristiriitaan?

Nykyisen kaltaisen järjestelmän hyväksyminen sellaisenaan osoittaa europoliitikoilta tyhmyyttä hipovaa hyväuskoisuutta. Pieniä parannuksia luottoluokitukseen on EU:ssa tosin yritetty viime aikoina tehdä, mutta niitä tietenkin vastustetaan raivokkaasti. Lisäksi kriisissä on vaikea toteuttaa oleellisia muutoksia. Vakaissa oloissa muutokset eivät enää kiinnosta

Pekka Pihlanto
professori emeritus
Turku

 

Palautetta 

Lähetä palautetta! 


Kirjoita otsikko palautteelle

Kirjoita palauteteksti tähän

Kirjoita nimesi tähän. (Nimettömiä ei huomoida.)

..ja sähköpostiosoitteesi

Tämän palauteviestin saa Pekka Pihlanto ja kopion Asko Korpela


Pihlanto Pekka 20111201 (20111201) o Ajk kotisivu o keskustelu o WebMaster