Uusi Suomi, 15.7.2013 10:44 Pekka Pihlanto

Ajk kotisivu Pekka Pihlanto
Britannia poimii rusinat EU-pullasta – miksi emme me?

Pekka Pihlanto

Helsingin Sanomien (15.7.) mukaan Britannia irtisanoutuu 133:sta sisä- ja oikeusasioiden alaan kuu-luvasta EU-säädöksestä. Niistä tärkeimpiin, noin 35 säädökseen, Britannia tosin aikoo liittyä heti takaisin.

Tällaista rusinoiden poimimista pullasta voi näköjään harjoittaa euron ulkopuolella oleva suuri EU-maa. Suomelta ei taitaisi sama onnistua jo maan pienuuden takia. Toisaalta nykyinen hallitus ja hallitsevat mielipiteenmuodostajat eivät varmasti uskaltaisi ja haluaisi samaa ajatellakaan. Siitähän joutuisi huonoon huutoon EU-pöydissä.

Suomen tavoitteenahan on edelleen mennä kaikkiin niihin pöytiin, joissa päätöksiä tehdään. Oman edun tavoittelu Britannian tapaan merkitsisi edustajiemme syrjintää ja syrjäyttämistä – niinhän päättäjämme pelkäävät. Pitää toimia solidaarisesti, vaikka se tulisi kuinka hintoihinsa.

EU-maat ovat kuitenkin niin erilaisia, että saman säännöksen soveltaminen kautta EU:n merkitsee monesti sitä, että se on joillekin haitallinen. Otetaanpa esimerkki. Kun Eesti sai unionin jäsenyyden, pelättiin viinarallia maittemme rajalla. Se myöskin toteutui, ja siitä aiheutui monenlaista sosiaalista haittaa ja taloudellisia menetyksiä Alkolle sekä samalla valtiontaloudelle. Olisi ollut viisasta ja kohtuullista hakea poikkeusta alkoholin rajoittamattomaan tuontiin rajan yli.

Etelämpänä Euroopassa on luonnollista ja normaalia noutaa naapurimaasta pakettiautolla koko vuoden viinilasti. Mutta viini onkin siellä ruoka- ja nautiskelujuoma. Meillä sen sijaan juodaan viinaa tositarkoituksella eli paljon kerralla. Se on huumausaine, jolla moni pyrkii saamaan tajun kankaalle.

Kansojen erilaiset tavat vaatisivat erilaisia säännöksiä. Suomalaisia ei ole saatu muutetuksi punaviinin maistelijoiksi yrityksistä huolimatta. Liian monen on kaadettava kurkkuunsa olutta ja viinaa kaksin käsin. Muitakin esimerkkejä meille vahingollisista säännöksistä varmasti löytyy.

Pekka Pihlanto
Turku
Kirjoittaja on liiketaloustieteen, erityisesti laskentatoimen professori emeritus
Turun kauppakorkeakoulusta (Turun yliopisto).

Palautetta 

Lähetä palautetta! 


Kirjoita otsikko palautteelle

Kirjoita palauteteksti tähän

Kirjoita nimesi tähän. (Nimettömiä ei huomoida.)

..ja sähköpostiosoitteesi

Tämän palauteviestin saa Pekka Pihlanto ja kopion Asko Korpela


Asko Korpela 20130715 (20130715) o Kotisivu o Webmaster