Uusi Suomi 14.12.2014 15:38 Pekka Pihlanto

Ajk kotisivu Pekka Pihlanto
Äänestyspakko ei kuulu demokratiaan

Pekka Pihlanto

Toimittaja Marja Salmela kysyy Helsingin Sanomissa (14.12.), mikä estää muuttamasta äänestysoi-keutta velvollisuudeksi? Onhan meillä oppivelvollisuus, asevelvollisuus ja verovelvollisuus.

Kieltämättä meillä tuijotetaan tarkasti vaalien äänestysprosentteihin, ja kun ne ovat alhaiset valitellaan että demokratia ei toteudu.

Kyllä se mielestäni toteutuu, sillä jokaisella täysivaltaisella kansalaisella on oikeus äänestää. Jos ei halua mennä vaaliuurnille, se on valinta sekin. Jos äänestäjillä on teknisiä vaikeuksia lähteä vaalipaikalle, heillä on tietääkseni oikeus saada apua. Vaalipaikalla avustaja neuvoo tarvittaessa. Äänestyspäätös, mutta myös päätös jättää äänestämättä on demokratiassa perustellusti kansalaisen oikeus.

Oppivelvollisuuden, asevelvollisuuden, veronmaksun ja muiden velvollisuuksien perustelut ovat selvät. Ne pitävät yhteiskunnan pystyssä. Äänestystapahtumalla ei ole samaa merkitystä. Äänestysvilkkaudella voidaan tosin mitata harjoitetun politiikan mielenkiintoisuutta ja sen yleistä hyväksyttävyyttä. Jos prosenttiluku on alhainen, poliitikoilla ja ehkä myös medialla on syytä katsoa peiliin.

Suomessa velvollisuus ja pakko nostattavat suuria tunteita. Tämän osoittaa selvästi esimerkiksi pakkoruotsikeskustelu. Kun asia määritellään pakolliseksi, monen suomalaisen niskakarvat nousevat pystyyn.

Uskonkin, että vaikka äänestysvelvollisuus ratkaisisi äänestysvilkkausongelman, se aiheuttaisi kitkeriä vastareaktioita. Se ei myöskään tarkoita, että pakkoäänet olisivat ilmausta kansan vapaasta tahdosta. Pikemminkin tämä menettely viittaisi diktatuureihin, joissa äänestysprosentti on sata, ja joskus ylikin.

Jos pakottamisen tielle lähdetään, olisiko seuraavana vaiheena kielto jättää tyhjä äänestyslippu?

Pekka Pihlanto
Turku
Kirjoittaja on liiketaloustieteen, erityisesti laskentatoimen professori emeritus
Turun kauppakorkeakoulusta (Turun yliopisto).

Palautetta 

Lähetä palautetta! 


Kirjoita otsikko palautteelle

Kirjoita palauteteksti tähän

Kirjoita nimesi tähän. (Nimettömiä ei huomoida.)

..ja sähköpostiosoitteesi

Tämän palauteviestin saa Pekka Pihlanto ja kopion Asko Korpela


Asko Korpela 20141214 (20141214) o Kotisivu o Webmaster