Talouselämä nro 3, 23.1.2015

Ajk kotisivu Pekka Pihlanto
Ekonomisti Minsky ennusti finanssikriisin

Yhdysvaltalainen ekonomisti Hyman Minsky (1919-1996) ennusti jo varhain vuoden 2008 finanssikriisin. Hän katsoi, että talouden vakaus luo epävakautta. Mitä vakaampi on taloustilanne, sitä luottavaisemmiksi käyvät talouden toimijat. Velat ja riskit kasvavat, spekulointi lisääntyy. Lopulta alkaa syöksy. Kuplan puhkeamisen ajankohtaa kutsutaan Minsky-hetkeksi.

Minsky moitti ekonomistien malleja siitä, että ne eivät ottaneet huomioon rahaa, luotonantoa ja velkaa, jotka ovat keskeisiä tekijöitä kriisien synnyssä. Minsky pitikin pankkeja epävakauden suurimpina lähteinä. Pankithan luovat uutta velkaa, rahaa tyhjästä edesauttaen kuplien syntymistä.

IMF:n pääekonomisti Olivier Blanchard toteaa ekonomistikunnan viitanneen kintaalla finanssijärjestelmän yksityiskohdille. Viitisen vuotta sitten Harvardin professori Bengt Holmströn torjui pankkien ja pankinjohtajien syyllisyyden finanssikriisin syntyyn. Hänen mielestään systeemit vain sairastivat, ja kriisin syiden selvittäminen vaatisi vuosikausien tutkimukset. Minsky osasi sanoa sen jo etukäteen.

Kysymys on myös poliittisesti arkaluontoinen, sillä Minsky katsoi kapitalismin olevan perustavanlaatuisesti epävakaa järjestelmä. Ei ole ihme, että varsinkin ennen finanssikriisiä taloustieteilijät halveksivat Minskyä. Hän puhui yhä finanssipainotteisemmaksi käyneestä taloudesta salkunhoitajakapitalismina, mikä varmasti loukkasi finanssialan johtajia ja taloustieteilijöitä.

Taloustiede ei ole ottanut huomioon myöskään inhimillistä tekijää. Kriisien taustalla on vahvasti vaikuttamassa inhimillinen ahneus, jota ei nykyisin juurikaan hillitse kohtuullisuusharkinta. Halu rikastua saa talouden toimijat lainaamaan ja sijoittamaan rahaa tuottavilta näyttäviin kohteisiin ottamatta riittävästi huomioon riskiä.

Kriittiset asiatuntijat ovat tulleet siihen tulokseen, että uusi kriisi on jo kypsymässä. Erilaisten johdannaisten kokonaisarvo on taas huippuluokkaa ja yksityisen sektorin velkaantuminen on korkealla tasolla. Minsky-hetki saattaa olla huolestuttavan lähellä.

Pekka Pihlanto
professori emeritus

Turku

Palautetta 

Lähetä palautetta! 


Kirjoita otsikko palautteelle

Kirjoita palauteteksti tähän

Kirjoita nimesi tähän. (Nimettömiä ei huomoida.)

..ja sähköpostiosoitteesi

Tämän palauteviestin saa Pekka Pihlanto ja kopion Asko Korpela


Asko Korpela 20150123 (20150123) o Kotisivu o Webmaster