Turun Sanomat Lukijan kolumni 20.3.2015

Ajk kotisivu Pekka Pihlanto
Ketä äänestäisi – siinäpä pulma!

Eduskuntavaalit ovat tulossa ja pitäisi löytää sopiva ehdokas – ja monet miettivät puoluettakin. Valinta näyttää nyt tavallistakin vaikeammalta. Syy siihen on varsin selvä: yleinen luottamus puolueisiin ja poliitikkoihin on vähentynyt. Harva uskonee, että asioitamme on hoidettu päättyvällä vaalikaudella mallikelpoisesti.

Nykyistä hallitusta on moitittu huonoimmaksi miesmuistiin. Hallituksessa on riidelty ja jahkailtu, eikä ole saatu tehdyksi päätöksiä. Kaiken huippuna oli sote- hankkeen mahalasku viime metreillä. Parempi kuitenkin lykkäys kuin hätiköity päätös – jota hallitus tosin tavoitteli, mutta perustuslakivaliokunta lopetti farssin tällä erää.

Maan talous on kuralla, ja alkaa jo näyttää siltä, että Kreikan tie on meidänkin tiemme. Tietenkin kansainvälinen talouslama ja Venäjä-pakotteet ovat heijastuneet meillekin, mutta asiaa on kotimaassa seurattu katseella lähinnä tumput suorina. "Jottan tarttis tehrä – ja olis jo tarttenu". Yritysmaailmakaan ei pääse tästä puhtain paperein: missä ovat kasvua luovat innovaatiot? Tuntuu joskus siltä, että nykyjohtajien välinevarastosta löytyy ongelmiin vain irtisanomisia.

Ei liene mitään muutakaan merkittävää valtiollista elämänaluetta, jolla asiat olisivat täysin kunnossa. EU-maailma ei tarjoa ilonaiheita. Kreikka tarvitsee ennen pitkää lisärahoitusta – on vain kysymys lähinnä siitä, millä nimellä lisälainaa ja ehtojen toteutumisen tarkkailijoita saa kutsua. Innokkaimmat EU-henkiset poliitikkomme ovatkin kärsineet tuntuvan kasvojen ja luottamuksen menetyksen Kreikan tukiasiassa. Myöskään turvallisuuspolitiikassa ei ole kannuksia ansaittu. Ukrainan kriisin varjostamassa tilanteessa tarraudutaan häilyvään Nato-optioon: mikään kun ei meitä uhkaa. Voimme siis edelleen lisätä taloutemme ja energiahuoltomme riippuvuutta suuresta naapuristamme.

Näissä olosuhteissa ehdokkailla on erityisen hankala tehtävä yrittäessään todistella työnantajilleen kelpoisuutensa. Uusilla kasvoilla on helpompaa, sillä vanhaa taakkaa ei ole. Tosin viime hallitukset ovat osoittaneet, että nuoruus ja kokemattomuus eivät ole pätevyyden takeita – eikä myöskään pitkäkään ura puoluekoneiston palveluksessa.

Puolueideologioihin sitoutumattomilla äänestäjillä saattaakin valinta mennä arpapeliksi. Varsinkin kun on äskettäin tutkimuksin todistettu, että vaalikoneen vastaukset ovat samaa luokkaa kuin uudenvuoden lupaukset. Tutkimuksen otsikossa mainittu "vaalivilppikone" on paljon puhuva.

Toivottavasti epätietoinen äänestäjä ei sentään päädy nukkuvien puolueen riveihin, vaan oma ehdokas löytyy. Vallitsevaa poliittista ilmapiiriä pähkäilevän mieleen tulevat hakematta Runebergin toivorikkaat sanat: "Herra maata varjelkoon."

Pekka Pihlanto
professori emeritus

Turku

Palautetta 

Lähetä palautetta! 


Kirjoita otsikko palautteelle

Kirjoita palauteteksti tähän

Kirjoita nimesi tähän. (Nimettömiä ei huomoida.)

..ja sähköpostiosoitteesi

Tämän palauteviestin saa Pekka Pihlanto ja kopion Asko Korpela


Asko Korpela 20150319 (20150319) o Kotisivu o Webmaster