Uusi Suomi 1.4.2015 11:03 Pekka Pihlanto

Ajk kotisivu Pekka Pihlanto
Fortumissa kuohuu jälleen

Pekka Pihlanto

Energiayhtiö Fortumin yhtiökokouksessa nähtiin erikoinen näytelmä (HS 1.4.) – Fortumin optiosekoilut toimitusjohtaja Liliuksen aikana ovat vielä hyvässä muistissa. Eilen yhtiön nimitysvaliokunnan puheenjohtaja ja valtion omistajaohjausyksikön ylijohtaja käytti kiivaan puheenvuoron hallituksen jäsenten palkkioiden nostamisen puolesta. Kehitysministeri Sirpa Paatero (sd) oli puolestaan ilmoittanut kaatavansa esityksen, jossa esimerkiksi hallituksen puheenjohtajan palkkiota olisi nostettu 75 000 eurosta 90 000:een euroon.

Nimitysvaliokunnan puheenjohtaja esitti perustelukseen, että Helsingin pörssin suurissa yhtiöissä hallitusten jäsenten keskimääräinen palkkio ylittää selvästi Fortumin palkkiotason. Ministeri Paatero esitti aivan perustellusti, että palkkioiden roima korotus olisi ollut yhteiskunnalliselta kannalta nykytilanteessa huono signaali. Kerrankin ministeri ymmärsi, että hänen piti ajatella asiaa koko yhteiskunnan ja yleisen kohtuullisuuden näkökulmasta.

Selvää pitäisikin olla, että kun yritysmaailman edustajat ovat saarnanneet maltillista palkkalinjaa yhtenä pelastuksena vallitsevasta lamasta, tällaiset korotushankkeet ovat alle kaiken arvostelun. Ne osoittavat, että korotuksen ajajat elävät norsunluutornissa irrallaan arkitodellisuudesta. Etunenässä vielä valtion omistajaohjausyksikön ylijohtaja. Kenen asialla hän oikein luulee olevansa?

On aivan perusteetonta hakea vertailukohtaa muiden pörssiyhtiöiden palkkiotasosta. Yhtiöt ovat kaikki erilaisia, eikä naapurin tuloihin tuijottaminen ole mikään palkitsemisperuste. Tällaista nokittelua tosin käyvät työmarkkinoilla eri liitot keskenään. Jo pelkällä ehdotuksellaan palkkionkorotuksista ylijohtaja antaa kannustavan esimerkin satamalakkoa puuhaaville.

Kokoomuksen kansanedustaja Ben Zyskowicz (kok) totesi tammikuussa pitävänsä Fortumin ja Neste Oilin 13–30 prosentin palkkiokorotuksia nykyisessä taloustilanteessa "pöyristyttävinä". Toivottavasti tällaisia realisteja on erityisesti vaalien jälkeisessä eduskunnassa runsaasti.

Yleinen perustelu yritysjohdon suurille palkkioille ja bonuksille on pätevien johtajavoimien saaminen yhtiöön ja niiden pitäminen siellä. Ministeri Paatero lohkaisi, että esimerkiksi hissiyhtiö Koneella hallituksen rivijäsenten palkkiot ovat Fortumia pienempiä: "Ei tuntunut, että oli vaikeuksia saada päteviä jäseniä". Kone onkin perheyhtiö, jossa omistajat pystyvät valvomaan etujaan paremmin kuin omistuspohjaltaan laajat pörssiyhtiöt.

Fortumin surullinen esimerkki palkkioiden korotusaikeista kertoo, että edes valtion ylemmillä virkamiestasoilla ei aina ymmärretä laman henkistä ulottuvuutta. Rahasumman suuruus ei ole tässä korotushankkeessa merkittävä tekijä, vaan eleen symboliarvo: joillekin etuoikeutetuille suodaan poikkeuskäsittely, mutta massat saavat tyytyä niukkaan osaansa.

On esitetty, että muun muassa EVA on leikkauspuheillaan vahvistanut kansalaisissa kriisitunnelmaa, joka on vaikuttanut kielteisesti talouden elpymismahdollisuuksiin. Terve järki ja tilannetaju näyttävät puuttuvan liian monelta vaikutusvaltaisessa asemassa olevalta. Ja kansakunta kärsii huonosta herraonnestaan.

Pekka Pihlanto
Turku
Kirjoittaja on liiketaloustieteen, erityisesti laskentatoimen professori emeritus
Turun kauppakorkeakoulusta (Turun yliopisto).

Palautetta 

Lähetä palautetta! 


Kirjoita otsikko palautteelle

Kirjoita palauteteksti tähän

Kirjoita nimesi tähän. (Nimettömiä ei huomoida.)

..ja sähköpostiosoitteesi

Tämän palauteviestin saa Pekka Pihlanto ja kopion Asko Korpela


Asko Korpela 20150401 (20150401) o Kotisivu o Webmaster