Turun Sanomat Lukijan kolumni 22.4.2015

Ajk kotisivu Pekka Pihlanto
Mikä turkulaisissa ärsyttää?

Turun Sanomat Lukijan kolumni 22.4.2015

Vuosikausien ajan turkulaisille on vinoiltu muualla Suomessa. Kerrotaanpa muutama esimerkki. Olimme konferenssissa Kööpenhaminassa ja istuimme iltapalalla ravintolassa. Sisään tupsahti joukko helsinkiläisiä kollegoja, joiden spontaani reaktio meidät nähtyään oli pettyneeltä kuulostanut: "Ai, turkulaiset". Paikka oli siis jotenkin turkulaisten pilaama, vaikka tunsimme hyvin nämä Helsingin kauppakorkeakoulun kaverit. Erään ystävän jälkikasvu meni Tampereelle opiskelemaan ja oli kertomansa mukaan tehnyt siellä heti kohtalokkaan virheen: ilmoitti olevansa Turusta.

Television kevyiden puheohjelmien katsojat ovat varmasti havainneet tietyn Turku-allergian juontajien asenteissa ja puheissa. Erityisen silmiinpistävä ohjelma tässä mielessä on Uutisvuoto, jonka nykyinen omille vitseilleen hekotteleva puheenjohtaja oikein riemastuu, kun saa aiheen heittää herjan tai pari turkulaisille. Listaa voisi jatkaa helposti.

Mistä ilmiö lienee saanut alkunsa? Siinä olisi hyvä aihe vaikkapa sosiologian gradutyöhön. Ainakin Turun omintakeinen murre ärsyttää muita. Niinpä toispaikkakuntalaiset matkivat meitä mielellään vaikkapa sanomalla tulevansa "Turkkusse", vaikka ei turkulainen niin sano. Turun vanha historia harmittaa erityisesti helsinkiläisiä, joiden "stadi" oli vielä kyläpahanen, kun Turussa jo kukoistivat monipuolinen kulttuuri ja yliopistosivistys. Helsingin akateemisten piirien logiikan mukaan Helsingin keisarillinen yliopisto onnistuttiin perustamaan Turkuun paljon ennen kuin Helsingistä mitään tiedettiinkään: he laskevat keisarillisen yliopistonsa iän Turun Akatemian perustamisvuodesta. Turkulaisia tämä huvittaa suuresti.

Tamperelaisten Turku-herjoissa on hyväntahtoisen humoristinen sävy. Sikäläiset teekkarit ovat käyneet Turun kauppatorilla hyppäämässä yhtä aikaa ilmaan, saadakseen kaupungin vähitellen painumaan saveen. Tämä tosin osoittaa Mansen tupsulakkien arkeologisten opintojen olevan aina vain alkuvaiheessaan.

Kyllä turkulaisetkin osaavat. Toimittaja Markku Heikkilä etunenässä he heittelevät huulia esimerkiksi tamperelaisista. Miten tamperelaisen saa hulluksi? Sulkemalla hänet pyöreään koppiin ja sanomalla, että nurkassa on mustaa makkaraa. Ja kun tamperelaiselle sanoo, "kato kuollut lintu", hän katsoo taivaalle.

Huumori onkin oikea keino tämän ilmiön käsittelyyn. Joskus ei tarvitse edes keksiä mitään, koska todellisuus tarjoaa ainekset: helsinkiläiset ovat nimeämässä taidemuseonsa Kinkuksi! Lehtiuutisen mukaan Turusta Helsinkiin saapuneen Pendolinon ovet "eivät suostuneet avautumaan". Tämä ei hämmästyttänyt turkulaisia. Missään ei näe niin tyytyväisiä ihmisiä kuin Helsingistä Turkuun lähtevissä iltajunissa. Simmottis se vaan on!

Pekka Pihlanto
professori emeritus

Turku

Palautetta 

Lähetä palautetta! 


Kirjoita otsikko palautteelle

Kirjoita palauteteksti tähän

Kirjoita nimesi tähän. (Nimettömiä ei huomoida.)

..ja sähköpostiosoitteesi

Tämän palauteviestin saa Pekka Pihlanto ja kopion Asko Korpela


Asko Korpela 20150422 (20150422) o Kotisivu o Webmaster