Uusi Suomi 3.8.2015 15:35 Pekka Pihlanto

Ajk kotisivu Pekka Pihlanto
Epäoikeudenmukaista ahneutta

Pekka Pihlanto

Viime päivinä on keskusteltu ulkomaille muuttaneiden vuorineuvosten ja muidenkin eläkeläisten saamista verottomista eläkkeistä. Heitä voi verrata kirjailija F.E. Sillanpäähän, joka toimi sodan puhjetessa Sillanpään marssilaulun sanojen mukaisesti muuttaessaan turvaan Tukholmaan: "Kun on vaaralle alttiina syntymämaa, kotiaskareet jäädä saa".

IltaSanomat (3.8.) siteeraa Rautaruukin entistä varatoimitusjohtajaa Lauri Mannerkoskea joka, on siirtänyt kirjansa Ranskaan. Mannerkoski kiistää hyötyvänsä verotuksellisesti Ranskassa asumisesta. Hänellä on näkemys siitä, mistä johtuu vuorineuvosten Portugaliin lähdöstä syntynyt kohu: " Suomihan on valtakunta, jossa kateus voittaa kiimankin".

Oli muuton syy tässä tapauksessa mikä tahansa, julkisuudessa puheena olleet veroedut ovat kuitenkin tosiasia. Entiseltä varatoimitusjohtajalta näyttävät hermot pettäneen, koska hänen täytyy turvautua tässä karkeuteen.

Aina ennenkin kun julkisessa keskustelussa on viitattu yritysjohtajien ahneuteen esimerkiksi suurten optiovoittojen ja bonusten johdosta, on vasta-argumenttina nostettu esiin kateus. Ikään kuin yksi tunnelaji kateus kumoaisi tai oikeuttaisi toisen eli ahneuden tyyliin "se olikin vain kateutta, jatketaan siis entiseen malliin".

Kysymys on tärkeämmästä asiasta kuin vain kateudesta: yhteiskunnallisesta oikeudenmukaisuudesta. Kun yksi ryhmä näyttää nostavan itsensä ahneudellaan silmätikuksi, sillä on myös yhteiskunnallisia seurauksia. Veropakolaisuusesimerkki on tässä suhteessa osuva. Kun tulotilastoja johtava luokka osoittaa piittaamattomuutensa yhteiskuntaa kohtaan, joka on luonut sillle puitteet ja mahdollisuudet näihin tuloihin, muut ottavat oppia mahdollisuuksiensa mukaan.

Niinpä hallituksen kaavailema yhteiskuntasopimus on jo nyt kohdannut työntekijäpuolelta vastustusta, joka epäilemättä kumpuaa ainakin osittain tästä toisen osapuolen edustajien kohtuuttomuudesta niin suhteettomissa palkkojen korotuksissa kuin nyt veroeduissakin.

Miten työnantajapuoli voi kuvitella saavansa tässä tilanteessa luoduksi yhteishenkeä, joka tekisi mahdolliseksi sopia hallituksen kaavailemasta yksikkötyökustannusten alenemisesta vähintään viidellä prosentilla? Lakkojako tässä taloustilanteessa kaivataan? Suomalainen on niin jääräpäinen, että hän voi kuitata tyhmyydellä toisen osapuolen tyhmyyden, vaikka siitä koituisi haittaa hänelle itselleenkin.

Kohtuuttomien veroetujen poistamisessa pallo on hallituksella. Lehdissä on kerrottu, että asia riippuu neuvotteluista Portugalin kanssa, ja ne vievät aikaa. Selvää on, että Portugal haluaisi säilyttää veroedun saadakseen rikkaita eläkeläisiä muuttamaan maahan pelaamaan golfia ja muutoinkin tuhlaamaan siellä rahojaan. Niin poikkeuksellista kuin se olisikin, päättäjiemme pitäisi ajatella kerrankin oman yhteiskunnan etua ja tukkia tällaiset veroporsaanreiät välittömästi omalla päätöksellään.

Pekka Pihlanto
Turku
Kirjoittaja on liiketaloustieteen, erityisesti laskentatoimen professori emeritus
Turun kauppakorkeakoulusta (Turun yliopisto).

Palautetta 

Lähetä palautetta! 


Kirjoita otsikko palautteelle

Kirjoita palauteteksti tähän

Kirjoita nimesi tähän. (Nimettömiä ei huomoida.)

..ja sähköpostiosoitteesi

Tämän palauteviestin saa Pekka Pihlanto ja kopion Asko Korpela


Asko Korpela 20150803 (20150803) o Kotisivu o Webmaster