Uusi Suomi 29.8.2015 10:06 Pekka Pihlanto

Ajk kotisivu Pekka Pihlanto
Rutinaa yritysmaailmasta – ja hallitus kuulee

Pekka Pihlanto

"Suomalaiset yritykset valittavat liikaa", toteaa HS:ien haastattelussa Finlaysonin johtaja Jukka Kurttila (27.8.). Hänen mukaansa vuosien taantuma on antanut yrityksille tekosyyn paeta omaa vastuutaan tuotteiden kehittämisessä. Finlayson on sen sijaan tehnyt uusia tuotteita, panostanut muotoiluun ja lähtenyt kansainvälistymään.

Suomessa valitetaan ja meillä vallitsee pelon kulttuuri – voisi myös sanoa henkinen lamaannus. Kurttilan mielestä liian monen yrityksen strategia keskittyy kannattavuuden parantamiseen, kustannusten leikkaamiseen ja halvemmalla tekemiseen. Hänelle tärkeintä on pohtia miten saada "ylärivi kasvamaan" eli myyntituloja lisää. Sitä kautta syntyvät kilpailuedut ja erottuvuustekijät, joilla voitetaan markkinat.

Tämä on harvinaista puhetta yritysjohtajalta. Yleensä vain rutistaan ja vaaditaan valtiolta etuja. Vaativa katse käännetään työntekijöihin päin: heidän olisi tehtävä pitempää päivää eli töitä pienemmällä palkalla, että yksikkökustannukset saataisiin alas ja voitaisiin tarjota hiukan halvempia tuotteita markkinoille. Omat palkkiot muistetaan kyllä mitata ulos täysimääräisinä.

Missä on yritysjohtajien kunnianhimo ja luovuus? Pitäisi keksiä parannuksia tuotteisiin ja palveluihin sekä tarjota näin houkuttelevampia tuotteita – sellaisia, joita kilpailijat eivät osaa tehdä. Niistä voi saada jopa paremman hinnan kuin vanhoista vakiotuotteista. Tarvitaan siis niitä paljon puhuttuja innovaatioita – jotka eräät ymmärtämättömät mielenosoittajat kehottivat työntämään sellaiseen paikkaa, missä aurinko ei paista.

Jopa valtakunnan yritysjohtajavetoinen hallitus on mennyt halpaan kuunnellessaan johtajien rutinaa: tarjotaan "tuottavuusloikkaa", jolla ei ole mitään tekemistä tuottavuuden kanssa. Se vain merkitsee työntekijöille pitempää työaikaa pienemmällä palkalla. Kuulostaa mukavalta yritysjohtajien kannalta, sillä heidän ei tarvitse ryhtyä vaivaamaan päätään ja alaisiaan uusilla ideoilla. Ajattelutyö kun on tunnetusti raskasta.

Hallituksen olisi tavalla tai toisella saatava yritysmaailma heräämään todellisuuteen. Se on vaikeaa, mutta ei varmasti tapahdu tarjoamalla nyt esillä olevia yrityksille helppoja – ja tehottomia – ratkaisuja. Ne eivät vaadi yritysjohtajia ryhdistäytymään ja poikkeamaan rutiineistaan. Jotain tarttis siis tehdä – mutta niin epätoivoinen tilanne ei sentään ole, että pitäisi huutaa filosofi Himanen apuun.

Pekka Pihlanto
Turku
Kirjoittaja on liiketaloustieteen, erityisesti laskentatoimen professori emeritus
Turun kauppakorkeakoulusta (Turun yliopisto).

Palautetta 

Lähetä palautetta! 


Kirjoita otsikko palautteelle

Kirjoita palauteteksti tähän

Kirjoita nimesi tähän. (Nimettömiä ei huomoida.)

..ja sähköpostiosoitteesi

Tämän palauteviestin saa Pekka Pihlanto ja kopion Asko Korpela


Asko Korpela 20150829 (20150829) o Kotisivu o Webmaster