Uusi Suomi 27.9.2015 13:54 Pekka Pihlanto 44 kommenttia

Ajk kotisivu Pekka Pihlanto
Viis siitä, mitä muut meistä ajattelevat

Pekka Pihlanto

Mediassa on väitetty, että Suomen maine ulkomailla on huonontunut sen takia että Suomi äänesti tyhjää pakolaisten pakkojakoa koskevassa EU-äänestyksessä. On myöskin moitittu ulkoministeri Timo Soinia kun hän arvosteli Ruotsia siitä, ettei Ruotsi pidä kiinni Dublinin sopimuksen velvoitteesta rekisteröidä Ruotsiin saapuvia turvapaikanhakijoita ja siirtää siten suuren osan pakolaisongelmastaan Suomeen.

Tällaiset moitteet edustavat tyypillistä suomalaista alemmuudentuntoa. Tuijotetaan vain sitä, mitä muut meistä ajattelevat ottamatta huomioon omia etujamme.

Halitussopimuksen mukainen kanta oli pakkoa vastaan, joten tyhjän äänestäminen oli jo myönnytys pakkoa kannattavien suuntaan. Hallituksen pitäisi voida äänestää näkemyksensä mukaisesti – siitä viis välittäen, mitä muut EU-maat asiasta ajattelevat.

On aivan turhaa ja haitallista rutista tyhjän äänestämisestä. Oli myös aivan oikein, että Soini osoitti mimosanherkille ruotsalaisille heidän virheensä ja naapurisolidaarisuuden puutteensa.

Vai halutaanko Suomesta tehdä täysi sätkynukke, jota muut EU-maat vetelevät naruista mielensä mukaan – samaan tapaan kuin Neuvostoliitto aikoinaan?

Oman näkemyksensä mukaan äänestäminen ja puhuminen on normaalia demokratiaa ja sananvapauden käyttöä: asioista voidaan ja saa olla eri mieltä. Muissa tilanteissa tästä periaatteesta muistetaan kyllä pitää kiinni tiukasti, mutta miksi EU-kuvioissa demokratia halutaan niin helposti unohtaa "yhteisen hyvän" nimissä, jonka muut tietävät meitä paremmin?

Kaikinpuolisilla vapauksillaan leuhkivaan EU:hun näyttääkin pesiytyneen sellainen vinoutunut "demokratiaperiaate", että kaikkien pitäisi olla samaa mieltä kuin muut.

Meidän ei kuitenkaan pidä ylläpitää tällaista vinoumaa tekemällä paheksumista tihkuvia sensaatiouutisia maamme ja sen edustajien itsenäisyyttä edustavista kannanotoista. Nöyristelelevän suomettumisen tie johtaa suvereenisuudesta luopumiseen. Historiasta voisi oppia jotakin.

Pekka Pihlanto
Turku
Kirjoittaja on liiketaloustieteen, erityisesti laskentatoimen professori emeritus
Turun kauppakorkeakoulusta (Turun yliopisto).

Palautetta 

Lähetä palautetta! 


Kirjoita otsikko palautteelle

Kirjoita palauteteksti tähän

Kirjoita nimesi tähän. (Nimettömiä ei huomoida.)

..ja sähköpostiosoitteesi

Tämän palauteviestin saa Pekka Pihlanto ja kopion Asko Korpela


Asko Korpela 20151001 (20151001) o Kotisivu o Webmaster