Vakka-Suomen Sanomat 15.1.2016

Ajk kotisivu Pekka Pihlanto
Schengenin sopimus ei toimi

Schengenin sopimus, jonka mukaan EU:n ulkorajoilla tehdään rajatarkastukset, mutta sisärajoilla ei, alkaa olla henkitoreissaan. Tämä johtuu siitä, että muun muassa Kreikka on laiminlyönyt ulkorajatarkastukset. Tämän seurauksena maahan pyrkivät ihmiset ovat voineet siirtyä vapaasti muihin EU-maihin – aina Suomeen saakka.

Schengenin sopimusta tehtäessä ei ajateltu tällaista tapausta, jossa ulkoraja vuotaa. Kun näin on kuitenkin käynyt, oli suuri virhe pitää vapaan liikkumisen periaate edelleen voimassa eli jättää rajatarkastukset tekemättä EU-maiden välisillä rajoilla. Vapaa liikkuminen ei sopimuksen mukaan koske muita kuin EU-kansalaisia ja laillisesti liikkeellä olevia – ei muiden maiden kansalaisia.

Vasta nyt kun hallitsematon pakolaistulva on saanut monet maat katastrofin partaalle, ne ovat ryhtyneet rajatarkastuksiin – viimeksi Tanska ja Ruotsi. Pelokas Suomi ei siihen rohjennut mennä kun paine rajalla oli pahimmillaan, vaikka joitakin toimenpiteitä ongelman torjumiseksi on toki lopulta meilläkin tehty.

EU-maiden välisten yhteyksien tiivistämistä eli integraatiota haikailevat idealistit valittelevat, että Schengenin sopimuksen mukainen vapaan liikkumisen periaate uhkaa raueta. Tällaiset periaatteet eivät kuitenkaan saa olla pyhiä lehmiä, joihin ei saa puuttua silloin kun ne eivät toimi muuttuneissa olosuhteissa.

EU onkin ajautunut päättäjiensä idealismin eli suoraan sanottuna tyhmyyden johdosta kestämättömään tilanteeseen, jossa rajavalvonta on pettänyt, ja tie EU:hun on ollut avoin kenelle tahansa ja missä tahansa tarkoituksessa liikkuvalle. Kansallisvaltiot ovat nyt alkaneet herätä oman etunsa valvomiseen. Ellei EU-johdossa tajuta näitä ajatuksia ajoissa ja ryhdytä asian vaatimiin toimenpiteisiin, koko EU alkaa nykymuodossaan olla vaarassa.

Pekka Pihlanto

Turku/Velkua

Palautetta 

Lähetä palautetta! 


Kirjoita otsikko palautteelle

Kirjoita palauteteksti tähän

Kirjoita nimesi tähän. (Nimettömiä ei huomoida.)

..ja sähköpostiosoitteesi

Tämän palauteviestin saa Pekka Pihlanto ja kopion Asko Korpela


Asko Korpela 20160116 (20160116) o Kotisivu o Webmaster