Vakka-Suomen Sanomat 9.2.2016

Ajk kotisivu Pekka Pihlanto
Presidentin puhe puhuttaa

Tasavallan presidentti Sauli Niinistön puhe valtiopäivien avajaisissa sai aikaan kuuman keskustelun. Esimerkiksi hänen seuraava toteamuksensa on aiheuttanut kiivaita kommentteja puolesta ja vastaan:

"... on ajateltu kauniisti ja oikein – että kaikkia hädässä olevia autetaan. Käytännössä se toteutuu niin, että jokainen, joka osaa sanoa sanan ”asylum”, turvapaikka, pääsee sisään Eurooppaan ja Suomeen. Vailla mitään oikeaa perustettakin saa täyden, vuosiakin kestävän tutkinnan, ja pystyy sen jälkeen välttämään pakkotoimia, elleivät turvapaikan edellytykset täytykään, ja siis jäämään sinne, minne väärin perustein tuli. --- Eurooppa ei pitkään enää kestä hallitsematonta kansainvaellusta. Käy niin, että pyrkimys hyvään tuottaa kaikille pahaa."

Monet maahanmuuton hallitsemattomuudesta huolestuneet kansalaiset ovat kiitelleet puhetta. Osoittaahan se presidentiltä tilannetajua. Kun tulijoita on miljoonia odottamassa, ja kun tuo taikasana näyttää avaavan ovet turvaan sekä myös parempaan elintasoon, tämä saa virran vain kasvamaan. Presidentti tiedostaa myös sen ongelman, että joukossa on paljon sellaisia, jotka eivät ole turvan tarpeessa, vaan etsivät vain parempaa – muiden maksamaa – elintasoa.

Niin sanotut ihmisoikeusasiantuntijat ovat puolestaan kauhistuneita. Heidän näkökenttäänsä mahtuu vain se, että kun ihminen sanoo olevansa hädässä, hän myös on. Asian taloudellinen puoli kuitataan tyhjällä toteamuksella "onhan Suomi rikas maa". Budjettileikkausten kohteeksi joutuneet tietävät, että näin ei ole. Kauhistelijoihin liittyivät Kirkon ulkomaanavun edustajat. Myös heiltä näyttää puuttuvan kokonaisnäkemys.

Lisää vettä myllyynsä presidentit arvostelijat saivat siitä, että hän lausui hieman arvoituksellisesti: "Jossain vaiheessa jonkun on tunnustettava, että emme kykene, juuri tässä ja nyt, täyttämään kaikkia kansainvälisten sopimusten velvoitteita."

Hän tarkoitti Schengenin ja Dublinin sopimuksia, jotka koskevat vapaata liikkumista ja maahantulijoiden rekisteröintiä. Nämä sopimukset alkavat olla jo tosiasiallisesti mitättömiä. On terveen järjen mukaista ennakoida, että jos jostakin sopimuksesta jääräpäisesti kiinni pitäminen johtaisi kansalliseen katastrofiin, siitä on syytä luopua.

On mielestäni hyvä ja presidentin aseman mukaista, että Niinistö otti esille lukuisia kansalaisia huolestuttavan ongelman, ja suhtautui siihen loogisen realistisesti. Valtio ei voi nojata politiikkaansa – kovin pitkään – haihattelulle. Olipa sen johtotähtenä vaikkapa niinkin perusarvoinen asia kuin ihmisoikeudet. On havaittava, milloin niiden varjolla pyritään käyttämään hyväksi muiden hyväntahtoisuutta ja hyväuskoisuutta.

Pekka Pihlanto

Turku/Velkua

Palautetta 

Lähetä palautetta! 


Kirjoita otsikko palautteelle

Kirjoita palauteteksti tähän

Kirjoita nimesi tähän. (Nimettömiä ei huomoida.)

..ja sähköpostiosoitteesi

Tämän palauteviestin saa Pekka Pihlanto ja kopion Asko Korpela


Asko Korpela 20160210 (20160210) o Kotisivu o Webmaster