Ajk kotisivu Pekka Pihlanto
Demokratian valuvikoja

Turun Sanomat Lukijan kolumni 1.8.2017

Demokratia on kokeilluista valtiojärjestelmistä vähiten huono. Harva kaipaa sosialismia ja vielä harvempi diktatuuria. Nämä ovat molemmat vielä käytössä, vaikka usein demokratian viikunanlehteen verhottuina.

Demokratiassakin on omat heikkoutensa – ihminenhän sen on rakentanut. Tuoreimpia ja pahimpia esimerkkejä niistä edustanee Donald Trumpin valinta Yhdysvaltain presidentiksi. Yhdysvaltojen ruostevyöhykkeen työttömyyden kiusaamat kansalaiset uskoivat monimiljonäärin hoitavan heidän asiansa kuntoon.

Nyttemmin Trumpin vaihtoehtoisten totuuksien maailma on alkanut valjeta maan äänestäjien enemmistölle. Sitä vastoin Venäjällä Trump on niin suosittu, että joku on vitsaillut hänen voivan olla tämän maan seuraava presidentti.

Demokratia on pyhä ja kansan antama mandaatti vahva, varsinkin Yhdysvalloissa. Nyt siellä on käynnissä näytelmä, jossa tutkitaan istuvan presidentin ja hänen tiiminsä tekemisiä, muun muassa vehkeilyjä vieraan vallan kanssa. Prosessi on vaikea, ei vähiten siksi, että – komisario Palmua vapaasti lainatakseni – "kukaan ei ole nähnyt mitään, ei kuullut mitään, eikä tiedä mitään". Lopputulos on epävarma, ja selvää on vain se, että asianajajat rikastuvat ja presidentin uskottavuus hupenee entisestään.

Suomea pidetään ainakin Suomessa demokratian mallimaana. Moni kuitenkin epäilee demokratian välillä onnahtelevan täälläkin. Esimerkiksi Euroopan unioniin mentiin kansanäänestyksen kautta, mutta tiesivätkö äänestäjät, mitä kaikkea pakettiin oli kääritty?

Jälkeenpäin on selitetty, että rahaliiton jäsenyys hyväksyttiin samalla äänestyksellä. Raimo Sailas totesi viitisen vuotta sitten: "on viisasta myöntää, että euroon mentäessä oltiin eräiltä osin naiiveja, suorastaan lapsellisen hyväuskoisia”.

Jos lisää esimerkkejä kaivatan, sote -hankkeesta ovat päättämässä valitsemamme edusmiehet ja -naiset, mutta yhä selvemmältä näyttää, että pienten poliittisten kuppikuntien intressit ovat siinä määräävinä, eivätkä niinkään tulevien potilaiden.

Entä Britannian brexit-päätös? Kansa puhui, mutta enemmistö alkaa olla jo vähintään epävarma hankkeen järkevyydestä. Ainakin täältä Pohjolasta katsoen päätös oli aivan pähkähullu brittienkin kannalta. Mikä ikävintä, tämä sotku tulee vaikuttamaan meidänkin talouteemme.

Demokratia ei siis toimi kuin hyvin öljytty kone edes selvästi demokratioina tunnetuissa maissa. Nyt kun vaihtoehtoisten totuuksien eli valheiden viljely on tullut muotiin, on yhä todennäköisempää, että jatkossakin kansalaisia höynäytetään vaaleissa propagandan keinoin. Puolueettoman median rooli valheiden paljastajana nousee yhä keskeisemmäksi vastapainoksi valhemedialle.

Valistunut ja asioita seuraava kansalaisten enemmistö olisi vastustuskykyinen poliittiselle valehtelulle, mutta mistä sellainen tähän hätään tempaistaan? Nyt kun ajan henki suosii yhä enemmän viihteellisyyttä, eikä koulutuskaan ei ole enää valtiovallan suojeluksessa.

Pekka Pihlanto
Turku
Kirjoittaja on turkulainen professori emeritus

Palautetta 

Lähetä palautetta! 


Kirjoita otsikko palautteelle

Kirjoita palauteteksti tähän

Kirjoita nimesi tähän. (Nimettömiä ei huomoida.)

..ja sähköpostiosoitteesi

Tämän palauteviestin saa Asko Korpela


Asko Korpela 20170801 (20170801)