Pekka Pihlanto

Ajk kotisivu Pekka Pihlanto
Sotea ollaan jo panemassa toimeen täyttä vauhtia

Uusi Suomi 26.2.2018 Pekka Pihlanto

”Sote-lakeja ei ole vielä hyväksytty eduskunnassa, mutta kunnissa ja sairaanhoitopiireissä suunnitellaan ja valmistaudutaan sote- ja maakuntauudistukseen täyttä häkää. Tämä soten "toimeenpanoluonteinen" menettely pitäisi perustuslain hengen vastaisena keskeyttää, kunnes lait on hyväksytty, kirjoittaa HUS:n valtuuston vt. puheenjohtaja Maija Anttila. Esimerkiksi henkilöstöä on jo ryhdytty palkkamaan, vaikka lainsäädäntöä ei vielä ole olemassa. Tämä sitoo jo menoja. Anttila epäilee, että hallituksen tavoitteena on halu sitoa niin sote-uudistuksen kuin maakuntamallinkin läpimeno viemällä käytännön toimet riittävän pitkälle” (Yle 26.2.).

Anttila on tässä oikeassa – vaikka hän edustaakin puoluekannaltaan oppositiossa olevaa SDP:tä.

Maakuntamallissa on vielä monia arveluttavia kohtia, ja on mahdollista, että se vaatii suuria remontteja, ennen kuin se on valmis hyväksyttäväksi. Voihan hanke vielä rauetakin, jos vaikkapa EU:n suunnalta tulee jotakin uutta jobinpostia,

Hallituksella on silmiinpistävän suuri into saada sote-uudistus ”maaliin” erityisesti siksi, että näyttöjä ei sillä menestyksellisistä hankkeista sanottavasti ole. Lisäksi pääministeri on profiloitunut hätäilijäksi, jolla on suuri into saada ”maan asiat kuntoon”. Hän on törmännyt toistuvasti politiikan realiteetteihin.

Tuttua on niin kunnallis- kuin valtionhallinnostakin strategia, jonka mukaan viedään päätöstä vailla olevan uudistuksen valmistelut niin pitkälle, että sen peruuttaminen aiheuttaisi suuria arvovalta- ja taloudellisia tappioita, jolloin päätös olisi lopulta ”pakko” tehdä, vaikka sen heikkoudet olisivat käyneet yhä ilmeisemmäksi.

Antttila on tehnyt asiasta selvityspyynnön oikeuskanslerille. Nähtäväksi jää, miten nykyinen oikeuskansleri suhtautuu siihen. Hän toimi sosiaali- ja terveydenhuollon rakenneuudistuksen ja itsehallintoalueiden perustamisen sekä aluehallintouudistuksen valmistelun projektijohtajana. Ellei hän jäävää itseään tässä asiassa, on mahdollista, että hän ymmärtää sotea huomattavasti Anttilaa paremmin.

Pekka Pihlanto
Turku
Kirjoittaja on liiketaloustieteen, erityisesti laskentatoimen professori emeritus
Turun kauppakorkeakoulusta (Turun yliopisto).

Palautetta 

Lähetä palautetta! 


Kirjoita otsikko palautteelle

Kirjoita palauteteksti tähän

Kirjoita nimesi tähän. (Nimettömiä ei huomoida.)

..ja sähköpostiosoitteesi

Tämän palauteviestin saa Asko Korpela


Asko Korpela 20180226 (20180226)