Pukkinen Lauri HS Free counter and web stats
Halpatuonti lisää monien onnellisuutta

Helsingin Sanomat 20060121

Anna Mäkelä kirjoitti (HS 12. 1.), että Saiturin logiikka on kuin hölmöläisen peitto. Mäkelä kehotti suosimaan mitä erilaisimpia Suomessa tehtyjä tuotteita ja samalla hän voimakkaasti moralisoi muissa maissa tuotettujen tavaroiden ostamista.

Koska valitettavan moni, toimittajista lukijoihin ja poliitikoista äänestäjiin, yhtyy Mäkelän ummehtuneisiin ajatuksiin, en malta olla tuomatta esiin tuoreempia. Ei ole väärin ostaa halpatuontimaissa valmistettuja tuotteita. Itse asiassa juuri viennistä ja tuonnista johtuen monilla kansoilla on enemmän toivoa kuin koskaan.

Lieveilmiöitäkin esiintyy, totta kai, mutta tosiasia on, että sadat miljoonat ihmiset ovat nousemassa köyhyydestä. Mitä enemmän, avoimemmin ja laajemmin kansainvälistä kauppaa käydään, sitä kovempi tämä tahti on – ja monet lieveilmiöistäkin ovat sitä lievemmät.

Ilman kansainvälistä kauppaa Suomikin olisi jotain muuta, mitä se nyt on. Uskon, että moni suomalainen suunnittelee mieluummin tietojärjestelmiä kuin huopaa huopikkaita. Ja että moni bangladeshilainen ompelee mieluummin t-paitoja kuin potkii palloa kuralätäköissä.

Paitsi että ulkomaisten tuotteiden kulutus on moraalisesti kannatettavaa, on se myös looginen välttämättömyys. Suomen bruttokansantuotteesta lähes puolet koostuu viennistä. Pitäisikö meidän antaa vientituotteemme ilmaiseksi? Mäkelän näkemys ontuu myös suomalaisten tuotteiden hinta-analyysin osalta. Ulkomaisen kilpailun vaikutus on hintoja laskeva, ei nostava.

Kirjoittajan kehotus suomalaisten matalan jalostusarvon tuotteiden kysynnän keinotekoiseen kasvattamiseen on vastuuntunnoton. Suomalainen yhteiskunta ei pelastu kumisaappaita tai televisioita tekemällä: ei kannettu vesi kaivossa pysy.

Iloitkaamme sen sijaan estoitta, että osaamme tehdä jo kaikkea paljon arvokkaampaa – ja tekijälleenkin mielekkäämpää. Jos kapitalismin luovan tuhon liekkien ei olisi 1990-luvulla annettu palaa kirkkaina, miten nyt antaisimme panoksemme maailman hyvinvointiin? Ehkäpä valmistaisimme tekstiileitä ja hillitsisimme "bangladeshilaisten lastenvaatteiden" kysyntää kotimaisilla tuotantotuilla. Näinhän esimerkiksi tekohengitetyn EU-maatalouden kanssa on käynyt.

Matkaa on suomalaisillakin vielä kuljettavana. Kuulumme ostovoimaltamme EU:n köyhimpiin kansoihin, emme siis ole superrikkaita kuten Mäkelä Kauniaisista käsin väittää. Onneksemme ikeat ja muut ovat kuitenkin edullisia. Näin entistä useammalla on mahdollisuus lisätä onnellisuuttaan vaikkapa viettämällä talvisin pari viikkoa poissa pimeydestä ja loskasta. Rohkaisen kanssakuluttajia ostamaan lapaset ja joulukuuset valmistusmaahan katsomatta. Kun tavarat ja palvelut tuotetaan siellä, missä se on tehokkainta, lisääntyy oma hyvinvointimme ja kuluttamisen maailmalaajuinen eettisyys.

Lauri Pukkinen

Asko Korpela 20090923 (20090923) o  AJK Kotisivu o  Talous o WebMaster