Lampun henki ja muurahaislutikka

19990331 Julkaistu otsikolla: Opiskelija lopulta maksaa (HS Mielipide 19990408)

Kovasti olen ihmetellyt, miksi opiskelijajärjestöt eivät ole reagoineet käynnissä olevaan tekijänoikeuskeskusteluun. Opiskelija on viime kädessä eräs tämän lystin maksajista, ehkä eräs suurimmista.

On nimittäin käynyt niin, että opiskelija on saanut viereensä luentosaliin näkymättömän ja kutsumattoman seuralaisen, Lampun Hengen, joka tarkoin seuraa, että kateederilla paasaava opettaja vetää palloa jalassaan ja puhuu omiaan ja välttelee tieteenalansa viimeisimpien saavutusten välittämistä tuleville sukupolville.

Näin on käynyt, sillä Lampun Henki on Kopioston järeä järjestönyrkki ja opettajasta on tehty eräänlainen muurahaislutikka, jonka tehtävä on muurahaisen tavoin kerätä opiskelijoilta uutterasti pieniä pennejä isoon rahavirtaan. Ja jos hän poikkeaa polulta, ammutaan norsupyssyllä kärpäsiä ja järjestönyrkki lyö karkulaisen littanaksi kuin lutikan.

Kopiosto on nimittäin järjestövoimansa turvin saanut aikaan merkittävän kustannusten nousun opintomonisteisiin. Voi olla, että suoritepalkkauksessa oleville taiteilijoille ulkopuolisen toimesta keskitetysti tapahtuva leivän keruu sopii, mutta ei opettajille. Me olemme kokonaispalkkauksessa ja koko meidän työmme ja tehtävämme on nimenomaan enemmän muiden kuin oman luovan työn tulosten välittäminen tuleville sukupolville. Nyt opettaja on syyllistetty oman varsinaisen työnsä tekemisestä. Hänen työtään ei ohjaa enää läheskään niin konkreettisesti opetusministeriö kuin fasistinen (käytän sanaa sen alkuperäisessä merkityksessä: raippakimpun kantaja) tekijänoikeusjärjestö.

Ainakaan minä en halua syödä leipääni tällaisen liktorin kädestä, jonka koko ajan läähättää niskaani ja jonka asiantuntemus opetusasioissa on pelkkä nolla.

Asko Korpela
kansantaloustieteen lehtori
Korpela@kolumbus.fi

Julkaistu HS-19990408 Mielipide- palstalla otsikolla: Opiskelija lopulta maksaa. Sähköpostiosoitteen asemesta allekirjoituksen alla 'Helsinki'.

Edellisen johdosta...

19990408
Subject: kopiosto
  Date: Thu, 08 Apr 1999 08:10:53 +0300
  From: "Anna Leena Kurkela" <kurkann@mail1.edu.hel.fi> 
o: asko.Asko.Korpela@kolumbus.fi 
Hyvä Korpela! On hyvä, että joku vihdoin puuttuu tähän valtakunnallisen
typeryyteen, että itse itsensä luonut ja sääntönsä tehnyt ja niitä koko
ajan tiukentava systeemi saa haitata opetusta, toinen samanlainen
hölmöily on Teosto. Vingautapa nauhalta pala musiikkia tai nauhoita hyvä
TV-ohjelma opetustarkoituksiin, lainrikkoja olet ja lainrikkojia
rangaistaan. Leivän syöminen tuollaisten kädestä on minunkin mielestäni
halveksittavaa. Tämä viimemainittu lopettaa kohta virsien veisuun Suomen
kirkoista, niin kalliiksi se voi pian käydä. Kenellekähän menee
raamatunluvusta tekijänprosentit, kohta sekin varmaan on maksullista!
Hyvää torstaipäivää. Anna 
ko Korpela 19990331 (19990331) o Asko.Korpela@kolumbus.fi o AJK kotisivu