Markku Kuisma
Suomen poliittinen taloushistoria 1000-2000

AJK: Hieno teksti tavoittelee super arvosanaa

..ja sen myös saa. Olipa todella mielenkiintoista asiaa alusta loppuun. Ikään kuin laajennusta ja lisäystä opitun perusytimeen. Vaikka kuinka olen taloustietämyksen ammattilainen, kovin hennoksi tietämys taas osoittautuu kuten Korkmanin ja Wahlroosin teosten yhteydessä. Suorastaan häpeällisen hatarat ovat tiedot 1990-luvun suuresta lamasta, vaikka kansantalouden toimintaa varsin pätevästi ja tunnustusta saaden omalla ekomnometrisella Ajka-/Tajka-mallilla herkeämättä kahdesti vuodessa selitin ja ennustin ja minä yli 20 vuotta taloutta mittasin sitä mukaa kuin Tilastokeskus kansantalouden tilinpidon tietoja julkaisi. Kiusallista on, että säännöllisesti kahdesti vuodessa julkaisemaani 8-sivuista ennustejulkaisua ei ole jäljellä ainoatakaan kappaletta, vain lyhyt yhteenvetotiedosto, jossa verrataan Tajka-ennusteita Etlan ja VVMn ennusteisiin. Etlalle hävisin, VVMn voitin. Näin kun verrataan todella ennusteita. VVM kylläkin antoi toisen kuvan asiasta korvaten aidot ennusteet jälkikäteisillä laskelmilla sitä mukaa kuin uutta tietoa kertyi. Mutta Tajka-tieto oli kapea-alasta numerotietoa, tosin 9 tärkeimmästä asiasta: bruttokansantuotoksesta, työttömyydestä, kauppataseen tasapainosta, yksityisestä kulutuksesta, julkisesta kulutuksesta, pääomanmuodostuksesta,välittömästä ja välillisestä verotuksesta.

Tekijä 5* Lukija 2*

Tietoa kirjasta

Professori Markku Kuisman kirjassa hahmottuu Suomen nousu Euroopan köyhästä reunamaasta yhdeksi maailman vauraimmista valtioista. Se osoittaa suomalaisten kiinteän yhteyden ja riippuvuussuhteen maailmantalouteen syntyneen jo 1000-luvun ensi vuosisadoista lähtien.

Talouselämä on osa kulttuuria ja sosiaalisia valtasuhteita, joita se samalla synnyttää ja suuntaa. Talous hallitsee vahvemmin kuin koskaan julkisuutta, ajatteluamme ja ilmaisutapojamme. Liikeyrityksille ominaiset perustelut ja markkinalogiikka ovat levittäytyneet muuhun yhteiskuntaan, valtionhallinnosta kouluihin ja yliopistoista päiväkoteihin. Tästä nousee kirjan kantava idea, poliittinen taloushistoria. Toinen perusidea on tarkastella suomalaisten taloushistoriaa historiallisen ajan alusta alkaen, kiinteänä osana Euroopan ja maailman taloudellista ja poliittista järjestelmää. Vauhdikkain esimerkein Kuisma kuvaa mm. kuinka 1300-luvulla lähes koko Suomi oli palkkasoturin ottaman luoton panttina keskieurooppalaisessa pankkiiriliikkeessä. Ja kuinka suomalainen terva hallitsi Euroopan markkinoita ja mahdollisti johtavien merivaltojen maailmanvalloituksen. Kuisma pohtii myös mitä yhteistä on keskiajan piispa-kaupparuhtinaalla, teollistumisen alkuaikojen metsäpatruunoilla ja nykyisten jättiyhtiöiden valtiailla. Hän osoittaa kuinka pohjoiset metsävarat olivat luomassa perusteita modernin lehdistön, kirjallisuuden ja koululaitoksen läpimurrolle.

Filosofian tohtori Markku Kuisma on Helsingin yliopiston Suomen ja Pohjoismaiden historian professori. Hän on kirjoittanut useita kirjoja teollisuus- ja yrityshistoriasta, mm. palkitun pankkihistorian Kahlittu raha, kansallinen kapitalismi. Kansallis-Osake-Pankki 1940-1995 (2004) sekä teokset Kylmä sota, kuuma öljy. Neste, Suomi ja kaksi Eurooppaa 1948-1979 (1997), Teollisuuden vuosisata 1890-1990 (1990) ja Outokumpu 1910-1985 (1985).

Kirjailija: Markku Kuisma Lukija: Tommi Viksten Äänikirjan kesto: 8h 23min


AudioBooks o AjkEbooks
PageTop