Päiväyksestä kiistakapula [ccc]

[ Tätäkään juttua ei julkaistu HS-mielipidesivulla. ]
 
Nyt kun on onistuneesti juhlittu vuoden 1999 päättymistä ja vuoden  2000 alkua ja tietokoneteollisuus on imaissut meiltä satoja miljardeja itse kehittämänsä Y2K-ongelman ratkaisemiseen, haluaisin heittää ilmaan uuden näihin kahteen liittyvän kiistakapulan.

Toivoisin että ryhtyisimme vihdoinkin kirjoittamaan päiväyksen ainoalla järkevällä tavalla, esim loppiaisen 20000106. Miksi näin? Perustelut ovat täsmälleen samat kuin millä tätä tapaa vielä vastustetaan: 'Meidän ei pidä alistua tietokonemiesten armoille.' Tosiasia on, että joka kerran kun esim pankin tositteeseen kirjoitamme tyyliin 7.1.2000 heittäydymme tietokoneväen vietäviksi. He ottavat käyttöön 'mustan laatikon' ja muuttavat puolestamme päiväyksen päiviksi, jotka alkavat tietystä ajankohdasta, panevat sitten pankkitapahtumamme aikajärjestykseen ja sen jälkeen antavat taas mustan laatikon muuntaa päiväyksen takaisin tähän perin juurin pöhköön muotoon ja panevat vielä laskun (tietokonekustannuksensa) tästä tempusta meidän maksettavaksemme. 

Valitettava nykyinen käytäntö on ihan sama kuin sanoisimme ja kirjoittaisimme kellonajassa ensin minuutit ja sitten tunnit. Jos kirjoittaisimme päiväyksen ehdottamallani tavalla - onneksi yhä useammat niin tekevät - tilitapahtumat asettuisivat itsestään aikajärjestykseen, välttäisimme mustan laatikon käytön emmekä olisi tietokoneihmisten armoilla eikä meidä tarvitsisi turhasta maksaa. 

Jos näin olisi tehty alun perin, ei koko Y2K ongelmaa olisi koskaan syntynytkään! On syytä todeta, että etunollat kuukausien ja päivien kohdalla ovat täsmälleen yhtä tärkeät kuin kirjoittaessamme 1 mk 2 p rahasumman kokonais- tai desimaaliluvuksi 102 penniä tai 1,02 mk. 

Korpela Asko sko.Korpela@kolumbus.fi

Asko Korpela 20000222 (20000106) o askokorpela@gmail.com o AJK kotisivu