Huumepotilaiden hoito kuuluu kaikille lääkäreille 

Julkaistu Turun Sanomissa 2.6.2000

Länsi-Suomen lääninoikeuslääkäri katsoo, että huumepotilaiden hoito kuuluu julkisen sektorin lääkäreille, eikä yksityisille (TS 26.5.). Hän perustelee kantaansa mm. sillä, että valvonta ei ole yksityissektorilla tehokasta. Lisäksi hän kannattaa lääkkeetöntä vieroitushoitoa, toisin kuin eräät yksityislääkärit.

Mielestäni ne harvat yksityislääkärit, jotka uskaltavat ja vaivautuvat hoitamaan huumepotilaita tekevät arvokasta ja uhrautuvaa työtä. Jokainen huumeongelmaisten hoitotilannetta lehtitietojen perusteella seurannut tietää, että julkinen sektori ei ole pystynyt hoitamaan ongelmaa edes tyydyttävällä tavalla. Hoitopaikat ovat riittämättömät ja odotusajat kohtalokkaan pitkät. Puhumattakaan julkisen terveydenhoidon byrokraattisesta suhtautumisesta huumepotilaisiin, mikä monessa tapauksessa todennäköisesti estää hoitoon hakeutumisen. Kaupunkimme ja maamme nykyisen huumetilanteen valossa julkisen sektorin edustajilla ei luulisi olevan tarvetta pyrkiä monopolisoimaan hoitoa, jota he eivät kuitenkaan pysty yksin läheskään riittävässä määrin järjestämään.

Yksityisen huumehoidon malli vaikuttaa huomattavasti realistisemmalta kuin julkisen sektorin edustama, ja alustavat tutkimukset osoittavat, että siihen ollaan tyytyväisiä. Sen perusajatuksena on, että hoitoon hakeutuvalle annetaan lääkehoitoa ja hän saa heti apua huomiota herättämättä. Tästä syystä ”koukkuun joutuneen” kynnys tulla hoitoon on suhteellisen matala. Yhteiskunnan kannalta on tärkeää, että potilaan ei tarvitse enää rahoittaa huumeiden käyttöään myymällä aineita muille käyttäjille. Huumeongelman räjähdysmäinen kasvuhan johtuu ilmeisesti paljolti siitä, että huumeen käyttäjän on rahojensa loputtua pakko rahoittaa hankintansa myymällä muille - usein uusille käyttäjille. Kun kirjoitettavat reseptit ovat lääkemääriltään pieniä, noin viikon annoksia, ei lääkkeiden edelleen myynnin merkitys liene kovin suuri. Huumeiden käyttäjistä puheen ollen mikään ei ole tietenkään varmaa, mutta on syytä katsoa kokonaisuutta, eikä tuijottaa yksittäisiin väärinkäytöksiin, joita tulee esiintymään aina.

Huumeongelma on siinä määrin vakava, että meillä ei ole käsittääkseni varaa jättää käyttämättä mitään hoitokeinoja, vaan erilaisia vaihtoehtoja hoidon järjestämiseksi on syytä käyttää samanaikaisesti. Kuten terveydenhoidossa yleensäkin meillä yksityinen ja julkinen täydentävät toisiaan. Niin tulee olla huumepotilaiden hoidossakin. Potilaita kyllä riittää varmasti kaikille.
 

Pekka Pihlanto
professori
Turun kauppakorkeakoulu
 

Asko Korpela 20000818 (20000818) o o AJK kotisivu