Pihlanto Pekka 
Mitä Soneran optiosekoilusta opittiin?

Vaikka Soneran optiohanke kaatui ministeri Olli-Pekka Heinosen muutettua mielensä, sitä on mielestäni vielä syytä puida mahdollisia tulevia tapauksia silmällä pitäen. Hanke syntyi erittäin onnettomissa merkeissä. Yrityksen osakkeiden kurssi oli valunut pohjalukemiin lähinnä kai liian riskipitoisten investointien johdosta. Lisäksi yrityksen johdon arveltiin muutama viikko sitten julkaistussa lehtikirjoituksessa sotkeneen yrityksen johtamisjärjestelmän ja sisäisen ilmapiirin perusteellisesti. Kaiken huippuna nyt nähty optioehdotus ei todista johdon arvostelukyvystä kovin suuria.

Jos optiot katsotaan palkkioksi, ei olisi mitään syytä palkita johtoa näistä tekemisistään. Mikäli taas ajatellaan, että johto olisi ollut sitoutettava kyseisellä optiojärjestelyllä, herää samasta syystä aiheellinen kysymys, miksi tästä johdosta haluttaisiin pitää kiinni.

Optioita pidetään myös kannustusvälineenä, mutta eikö tässä tilanteessa järkevä johto tee ilman erityisiä kannustuksiakin kaikkensa, paikatakseen maineensa ja säilyttääkseen paikkansa? Antaa varsin omituisen kuvan yritysjohdosta, jos se tarvitsee ilmeisen helppoja optioita tehdäkseen tosissaan jotakin yrityksen hyväksi. Optioteorian ihmiskäsitys näyttää tässä suhteessa väärältä - ainakin on toivottavaa, että johtajat eivät kovin yleisesti ole asennoitumiseltaan tällaisia.

On myös ajateltu, että Soneran kurssipudotus ei ollut ainakaan merkittävässä määrin nykyisen johdon vika, vaan markkinoiden oikukkaan logiikan, joten heitä ei pidä syyllistää. Mikäli näin oli, miten perusteltua on sitten arvella, että johto omilla toimillaan ja nimenomaan mehukkaiden optiosopimusten innoittamana pystyisi nostamaan kurssit takaisin tolkulliselle tasolle? Jo pelkkä virheiden välttäminen ja vakaa toiminta luultavasti riittävät, mutta eikö niitä ole lupa odottaa jo kuukausipalkallakin?

Summa summarum, Soneran optiosopimuksen perustelut eivät todellakaan vakuuta. Onni onnettomuudessa oli, että omistajien edustaja tuli järkiinsä - tosin vasta pitkän pähkäilyn jälkeen ja kansalaisten reaktiot nähtyään.

Pekka Pihlanto
 

Palautetta 

Lähetä palautetta! 


Kirjoita otsikko palautteelle tähän

Kirjoita palauteteksti tähän.

Kirjoita tähänn nimesi:

..ja sähköpostiosoitteesi:

Tämän palauteviestin saa Pekka Pihlanto ja kopion Asko KorpelaAsko Korpela 20010220 (20010220) o o AJK kotisivu