Pihlanto Pekka 
Nuoretkin vastuussa väkivallasta

Julkaistu Helsingin Sanomissa 15.6.200

Anestesialääkäri Heidi Eriksson kirjoittaa nuorten väkivallan syistä (HS 9.6.). Hän kysyy, eikö vastuu kuulu vanhempien, omaisten, tutkijoiden ja nuorisotyöntekijöiden lisäksi myös muille. Esimerkkeinä hän mainitsee mm. ne, jotka hyväksyvät väkivaltaohjelmat viihteenä. Lisäksi hän katsoo, että on olemassa kollektiivisempi vastuu, joka kuuluu yhteiskunnallisten päätösten kautta meille kaikille. 

Tämä kaikki tuntuu järkeen käyvältä, mutta eräs taho tri Erikssonin kirjoituksessa kuitenkin unohdetaan: ongelmanuoret itse. Kun hän kirjoittaa silmittömän väkivallan olevan ymmärrettävissä, se luo helposti mielikuvan, että vika on kokonaan olosuhteissa, ei lainkaan tekijöissä. 

”Syyllisiä” tapahtumaan on varmasti useita, mutta ei pitäisi unohtaa täydellisesti niitä, jotka väkivallan toteuttavat. Nuorten kannalta on melkeinpä loukkaavaa, että heidät unohdetaan tässä keskustelussa itsenäisinä yksilöinä ja pidetään vain tahdottomina ajopuina. 

Jos syyllisyys poistetaan itse tekijöiltä ja sälytetään kokonaan muille ja epämääräisille ”olosuhteille”, ongelman käsittely sekä ratkaisu vaikeutuvat. Teon tekijöiden tuntema syyllisyys on ensimmäinen askel heidän parantumiseensa yhteiskuntakelpoisiksi. 

Jos olosuhteiden koettelemalla ihmisellä olisi edes jonkinlainen aavistus omasta vastuusta, hän ei ehkä ajautuisikaan niin helposti väkivaltaan ja muihin ongelmiin. Tämän asenteen välittäminen nuorille on todellakin meidän kaikkien vastuulla. 

Pekka Pihlanto 
professori 
Turun kauppakorkeakoulu

 

Palautetta 

Lähetä palautetta! 


Kirjoita otsikko palautteelle tähän

Kirjoita palauteteksti tähän

Kirjoita nimesi tähän

..ja sähköpostiosoitteesi tähän

Tämän palauteviestin saa Pekka Pihlanto ja kopion Asko KorpelaAsko Korpela 20010616 (20010616) o o AJK kotisivu