Pihlanto Pekka 
Huumetestit voisivat toimia ennalta ehkäisevästi


Julkaistu Helsingin Sanomissa 16.7.2001

Lääkintöneuvos Matti E. Lamberg kirjoittaa, että huumeongelmaa ei ratkaista testaamalla (HS 13.7.) ja puolustaa johtamansa testaustyöryhmän yksilön oikeuksia voimakkaasti korostavaa kantaa. Kukaan ei voine vakavissaan väittää, että huumeongelma ratkaistaisiin millään yksittäisellä toimenpiteellä. Pakollisilla testauksilla olisi kuitenkin suuri ennalta ehkäisevä ja ajoissa hoitoon ohjaava vaikutus. Vapaaehtoisuus vesittää koko testausidean ja jättää liian suuren vastuun jopa alaikäisillekin käyttäjille. 

On onnetonta, että huumetestaus on määritelty terveydenhoidon alaan kuuluvaksi, mistä näköjään seuraavat huumeidenkäyttäjälle kaikki potilaan oikeudet. Tämä on aivan liian kapea näkökulma huumeidenkäyttöön, sillä se ei ole vain lääketieteellinen vaan myös sosiaalinen, yhteiskunnallinen ja rikosoikeudellinen ongelma. Sen käsittely korostetusti terveysongelmana johtaa siihen, että tehokkaat huumeiden torjuntakeinot kuten testaus, vesittyvät. 

Päättäjien olisikin nyt mielestäni nähtävä ongelma kokonaisuutena ja tehtävä tarpeelliset johtopäätökset sekä lainsäädäntötoimenpiteet, jotta uhkamassa olevalta virhesuuntaukselta testauksissa vältyttäisiin. 

Pekka Pihlanto 
professori 
Turun kauppakorkeakoulu 

 

Palautetta 

Lähetä palautetta! 


Kirjoita otsikko palautteelle tähän

Kirjoita palauteteksti tähän

Kirjoita nimesi tähän

..ja sähköpostiosoitteesi tähän

Tämän palauteviestin saa Pekka Pihlanto ja kopion Asko KorpelaAsko Korpela 20010718 (20010718) o o AJK kotisivu