Pihlanto Pekka 
Mikä on todellinen oppositio?


Julkaistu Vakka-Suomen Sanomissa 23.8.2001 

Monet ovat arvostellet ministeri Ville Itälän lausumaa, jonka mukaan valtionapu pitäisi poistaa sellaisilta järjestöiltä, jotka eivät selvästi irtisanoudu väkivallasta. Mielestäni tämä on minimivaatimus. Eri asia on, ovatko väkivaltaan nojaavat järjestöt hakeneet valtioapua - jos eivät, hyvä näin. Olisi kuitenkin kohtuullista, että valtionapu ei valuisi suuriin kansainvälisiin mielenosoituksiin osallistuvien matkarahoiksi. Nämä harrastukset jokainen saisi mielestäni rahoittaa itse. 

Mielenosoitus voi periaatteessa olla sopiva keino tuoda esiin valtavirrasta poikkeavia näkemyksiä, mutta yleensä sen välittämä viesti ja perustelut jäävät aika ylimalkaisiksi. Lisäksi joukkomielenosoitukset voivat osallistujien suuren enemmistön aikeiden vastaisesti muuttua väkivaltaisiksi, kun pieni ryhmä saa aikaan tarkoituksella tavoittelemansa kaaoksen. Kätkeytyessään suuren ihmisjoukon suojiin, huppupäiset vetävät rauhallisetkin osallistujat mukaan väkivaltaan ja sen viattomiksi uhreiksi, pilaten näiden hankkeet. 

Jotkut ovat väittäneet mielenosoitusten edustavan todellista oppositiota. Tiedotusvälineissäkin riittää yllättävän paljon ymmärrystä mielenosoittajia kohtaan. Naamioitumisen kieltämisen kangertelu on eräs merkki tästä. Mielestäni aidon vuoropuhelun hengessä tapahtuva rauhanomainen vaikuttaminen kansalaisjärjestöissä sekä äänestäminen ja parlamentaarinen oppositio tarjoavat edelleen mahdollisuudet riittävän todelliselle oppositiotoiminnalle. 

En pidä suurtenkaan joukkojen mielenosoituksia erityisen demokraattisena oppositiotoimintana, joskaan en tarkoita, että ne pitäisi kieltää. Suurikin mielenosoittajajoukko on loppujen lopuksi pieni vähemmistö verrattuna vaaleissa vaikkapa jotakin oppositiopuoluetta äänestäneisiin. Lisäksi joukkomielenosoituksen sanoma saattaa olla alunperinkin hyvin suppean, epädemokraattisesti valikoituneen eliittiryhmän tuotetta. Puhumattakaan tietysti siitä viestistä, jota katukivillä ja polttopulloilla pyritään välittämään. 

Pekka Pihlanto
professori 
Turku

 

Palautetta 

Lähetä palautetta! 


Kirjoita otsikko palautteelle tähän

Kirjoita palauteteksti tähän

Kirjoita nimesi tähän

..ja sähköpostiosoitteesi tähän

Tämän palauteviestin saa Asko KorpelaAsko Korpela 20010824 (20010824) o o AJK kotisivu