Pihlanto Pekka 
Mahdollinen vilppi tutkittava

Julkaistu Helsingin Sanomissa 18.12.2001 

Dosentti Pirjo Hiidenmaan mukaan on kohtuutonta ottaa silmätikuksi maisteri Jari Vilénin gradu vuosien takaa ja jättää tarkastajien toiminta käsittelemättä (HS 15.12.). Kun keskeisesti yhteen ainoaan lähteeseen nojannut gradutyö on hyväksytty, ja vielä korkeahkolla arvosanalla, huomion tulisi todellakin kohdistua erityisesti työn tarkastajiin, mutta myös kyseisen tiedekunnan soveltamaan vaatimustasoon.

Vaikka asia tuli esille sattumanvaraisestikin, yliopiston on se tutkittava - ellei sitten yleinen vanhenemisaika tule väliin. Dosentti Hiidenmaa toteaa, että mikään ei takaa, ettei muistakin hyväksytyistä töistä löydy enemmänkin puutteita. Minkään väärän menettelyn tutkimista ei tietenkään saa estää se, että muitakin vastaavanlaisia tapauksia on mahdollisesti olemassa. 

Jos tekijä ei ole syyllistynyt vilpilliseen menettelyyn, ja lainaus on ollut tarkastajien tiedossa, tekijää ei tietenkään voi missään tapauksessa syyllistää. Silloin on aihetta vaatia selityksiä työn tarkastajilta. 

Dosentti Hiidenmaan käsitystä, jonka mukaan Carl Öhmanin tapaus osoittaa kertaalleen hyväksyttyjen gradujen uudelleenarvioinnin olevan asiatonta, on vaikea ymmärtää. Kysymyksessä oli tieteellinen vilppi, joka röyhkeydessään läpäisi tarkastajien seulan. Opinnäytteiden taustojen tarkastus on aina pistokokeenomaista ja lähtöoletuksena on luottamus tekijän rehellisyyteen. 

Sillä, miten alhaisista motiiveista lähtien tapaus on tuotu julkisuteen, ei ole merkitystä. On oikeusvaltion kannalta pelkästään hyvä asia, että epäilykset tuodaan esiin ja tutkitaan. Tämä on tietysti asianosaisten kannalta ikävää ja nöyryyttävääkin, mutta väistämätöntä. Tutkinnan tulos puhdistaa syyttömät ja asettaa mahdolliset syyllisiksi epäillyt selitysvelvollisiksi. 

Pekka Pihlanto 
professori 
Turun kauppakorkeakoulu 

 

Palautetta 

Lähetä palautetta! 


Kirjoita otsikko palautteelle tähän

Kirjoita palauteteksti tähän

Kirjoita nimesi tähän

..ja sähköpostiosoitteesi tähän

Tämän palauteviestin saa Pekka Pihlanto ja kopion Asko KorpelaAsko Korpela 20011218 (20011218) o o AJK kotisivu