Pihlanto Pekka
Nuorikin rikollinen on vastuussa teostaan

 

 

Julkaistu Helsingin Sanomissa 4.4.2002

Kriminologi ja isä Henrik Elonheimo arvostelee (HS 30.3.) kirjoitustani, jossa peräänkuulutin rikoksiin syyllistyneiden lastenkin rikosoikeudellista vastuuta (HS 20.3.). Hän katsoo, että rikosoikeus ei ole lääke nuorisoväkivaltaan, ja suosittelee hyvinvointivaltion kohentamista - siis lisää rahaa sosiaalitoimeen. Tämä tie on hidas ja tuloksiltaan yhtä epävarma kuin Elonheimo väittää rikosoikeudellisen vastuun laajentamisen olevan.

Kuitenkin kumpaakin tarvitaan sillä karu todellisuus on osoittanut, että liian ymmärtävä ja lasta tahdottomana robottina käsittelevä ajattelutapa on tullut tiensä päähän. Nuorisoväkivaltaan ei ole yhtä tai muutamaa lääkettä, mutta se ei saa estää meitä näkemästä, että vakaviin rikoksiin syyllistyvät vähän toisella kymmenellä olevat nuoret eivät ole enää lapsia entisessä merkityksessä. He ovat tietysti usein myös olosuhteittensa uhreja, mutta samalla heillä on oma tahto. Siksi myös he ovat osaltaan vastuussa teostaan. Emme voi antaa millekään kansanosalle "lupaa tappaa". Sitenhän monet valitettavasti tulkitsevat rikosoikeudellisen vastuun täydellisen puuttumisen.

Seuraamusten ei tulisi tietenkään olla ankaria, mutta kuitenkin muuta kuin sosiaalityöntekijän ymmärtävät nuhteet. Kyseessä ei ole kosto vaan järjestystä ylläpitävän yhteiskunnan viesti tekijälle ja rikolliseen tekoon ehkä taipuvalle yksilölle sekä näiden vanhemmille. Jos rikosoikeudellisella vastuulla ei olisi mitään merkitystä, miksi sitten aikuisia rangaistaan? Siksi, että suurin osa kansalaisista ei halua villin-lännen tapaista itsepuolustuskulttuuria, vaan turvallisuutta ja oikeudenmukaisuutta.

Rikosoikeudellinen vastuu toteutuisi hyvin harvojen lasten ja nuorten kohdalla. Suuren enemmistön elämää se ei häiritsisi mitenkään. Elonheimo kysyy: haluaisitko, että valtio rankaisisi lastasi? Mielestäni osuvampi kysymys on, haluaisitko, että lapsesi ei syyllistyisi rikokseen? Se vetoaisi vanhempien kasvatusvastuuseen ja korostaisi yhteisöllistä näkökulmaa.

Pekka Pihlanto professori Turun kauppakorkeakoulu

 

Palautetta 

Lähetä palautetta! 


Kirjoita otsikko palautteelle tähän

Kirjoita palauteteksti tähän


Kirjoita nimesi tähän

..ja sähköpostiosoitteesi tähän

Tämän palauteviestin saa Pekka Pihlanto ja kopion Asko KorpelaAsko Korpela 20020404 (20020404) o o AJK kotisivu