Pihlanto Pekka 
Yksityisyyden suojan liioittelu yleistynyt

Julkaistu Helsingin Sanomissa 29.6.2002


Korkein oikeus päätyi rankaisemaan televisiotoimittajaa, joka oli maininnut huomattavassa asemassa olleen virkamiehen naisystävän nimen ohjelmassaan. Naisystävä oli osallistunut tappeluun virkamiehen kotona ja saanut siitä sakot. Pääkirjoittaja (HS 27.6.) näkee tässä oikeutetusti sananvapauden loukkauksen ja katsoo, että koska nainen osallistui erittäin merkittävään uutistapahtumaan ja sai siinä yhteydessä rikostuomion hänelle ei pitäisi antaa tällaista yksityisyyden suojaa. 

Toinen esimerkki rikollisen yksityisyyden tarpeettoman pitkälle menevästä suojelusta on rikosoikeudenkäynneissä yleistynyt tapa, jonka mukaan syytetty ja jopa syylliseksi todettu henkilö saa peittää kasvonsa vaatekappaleella. Ainakin aikaisemmin kaupunkien järjestyssäännöt kielsivät esiintymisen naamioituneena yleisellä paikalla. Luulisi jo tuomioistuimen arvovallan edellyttävän asianmukaista ja avointa käyttäytymistä oikeussalissa myös silloin, kun tiedotusvälineet ovat paikalla. 

Nämä tapaukset osoittavat, miten liioiteltu yksityisyyden suoja on yleistynyt yhteiskunnassa. Samalla on kuitenkin unohdettu, että yhteiskunnallisesti katsoen vakavaan rikokseen syyllistyminen tai edes syytteeseen joutuminen sellaisesta ei ole yksityisasia. Yleinen etu, erityisesti rikollisuuden ennalta ehkäiseminen, edellyttää käsittääkseni täyttä julkisuutta silloin, kun oikeudenkäyntiä ei ole julistettu salaiseksi. 

Pekka Pihlanto 
professori 
Turku 

 

Palautetta 

Lähetä palautetta! 


Kirjoita otsikko palautteelle tähän

Kirjoita palauteteksti tähän

Kirjoita nimesi tähän

..ja sähköpostiosoitteesi tähän

Tämän palauteviestin saa Pekka Pihlanto ja kopion Asko KorpelaAsko Korpela 20020701 (20020701) o o AJK kotisivu