Pihlanto Pekka 
Optiot rapauttaneet moraalia


Julkaistu Helsingin Sanomissa 9.8.2002

Professori Juha-Pekka Kallunki kritisoi (HS 1.8.) Raimo Ilaskiven näkemystä, jonka mukaan johdon kannustinjärjestelmien tulisi perustua yrityksen tulokseen, eikä optioihin eli yrityksen arvon kehitykseen. Kallunki kysyy, että jos yritykset ovat parannelleet tuloksiaan optioiden arvojen nostamiseksi, miten tuohon paranneltuun tulokseen suoraan perustuvat kannustinjärjestelmät toimisivat optiojärjestelmiä paremmin. 

Kysymys voi ensi näkemältä tuntua aiheelliselta, mutta käytäntö osoittaa muuta. Tulospohjaisia kannustinjärjestelmiä on ollut ennenkin, mutta miksi merkittävää tuloksen peukalointia ja muita ongelmia on alkanut ilmetä erityisen paljon juuri nyt? Optioilla on saatu tähtitieteellisiä palkkioita, joita vastaaviin summiin ei tulokseen perustuvassa järjestelmässä olisi mitään mahdollisuuksia. Ei ole ihme, että joidenkin yritysjohtajien eettinen ote on tämän houkutuksen edessä alkanut lipsua. 

Optioiden perimmäiset tarkoituksena oli sitouttaa johtajat yritykseen ja saada heidät toimimaan osakkeenomistajien edun mukaisesti. Nämä paperinmakuiset tarkoitukset ovat nyt pahasti murentuneet inhimillisen käyttäytymisen realiteettien paineessa. Optioiden sitouttamisvaikutukseen ei uskone enää juuri kukaan. Kilpailija voi tarjota edullisemman optiosopimuksen, ja parhaassa tapauksessa johtaja voi saada optioilla sellaisen voiton, että hänen ei tarvitse enää sitoutua töihin lainkaan. 

Viimeaikaiset yritysskandaalit ovat niin meillä kuin Yhdysvalloissakin viitanneet siihen, että optiomaailmassa johdolle voi syntyä voittamaton kiusaus paitsi tuloksen manipulointiin myös yltiöpäiseen riskinottoon, jonka aiheuttaman tappion kärsivät yrityksen osakkeenomistajat ja työntekijät. 

Tulokseen perustuvat palkkiot ovat todennäköisesti korkeimmillaankin vielä kohtuullisia. Ne eivät voi ainakaan ylittää yrityksen tuloksen määrää, toisin kuin optiovoitot. Siten johtajien ei kannata niiden saamiseksi pilata mainettaan manipuloimalla tulosta tai ottamalla tolkuttomia riskejä. 

Optiot ovat osoittautuneet sivuvaikutustensa johdosta huonoksi palkitsemistavaksi. Niiden seurauksena yleinen luottamus johtajien eettiseen tasoon ja ammattitaitoon on kokenut pahoja takaiskuja. Eräs keino optioiden hohdokkuuden vähentämiseen olisi optiovoittojen säätäminen yrityksen tulosta vähentäväksi kuluksi. Tähän käytäntöön eräät yhdysvaltalaiset yritykset ovat jo siirtyneet vapaaehtoisesti. 

Pekka Pihlanto 
professori 
Turun kauppakorkeakoulu

 

Palautetta 

Lähetä palautetta! 


Kirjoita otsikko palautteelle tähän

Kirjoita palauteteksti tähän

Kirjoita nimesi tähän

..ja sähköpostiosoitteesi tähän

Tämän palauteviestin saa Pekka Pihlanto ja kopion Asko KorpelaAsko Korpela 20020809 (20020809) o o AJK kotisivu