Pihlanto Pekka 
Yliopistojen vuokraongelma unohtunut budjetintekijöiltä

Julkaistu Turun Sanomissa 21.8.2002

Eduskunta edellytti viime syksynä, että hallitus selvittää pikaisesti yliopistojen tilakustannuksista aiheutuvat ongelmat ja että korjaukset tehdään ensi vuoden talousarviosta päätettäessä. Professoriliitto epäilee, että hallitus on käynnissä olevassa budjettivalmistelussa unohtamassa koko asian. 

Selvitysmies Pekka Pajakkala esitti toukokuussa yliopistojen tilavuokria alennettaviksi prosenttiyksiköllä ja indeksisidonnaisuutta puolitettavaksi nykyisestä. Hän esitti lisäksi yliopistoille lahjoitettujen maiden vuokran poistamista kokonaan. Valtiovarainministeriön edustaja tietysti vastusti näitä minimitoimenpiteitäkin, ja hallitus näyttää nyt olevan samoilla linjoilla. 

Mainitut parannukset olisivat hyvään tarpeeseen, mutta ne eivät kuitenkaan poistaisi sitä perusongelmaa, että Senaatti-kiinteistöjen muodossa on luotu valtionhallintoon välikäsi, joka laskuttaa yliopistoilta markkinavuokraa valtion omista kiinteistöistä. Yliopistojen tilakustannukset ovatkin nousseet viime vuosina: täytyyhän Senaatti-kiinteistöjen yhä paisuvat hallintokulut kattaa ja saada aikaan jopa ylijäämää. Tämän turhan toiminnan nielemät menot ovat poissa koulutuksesta ja tutkimuksesta, joiden tarkoituksena on tuottaa yhteiskunnalle hyvinvointia tulevaisuudessa. 

Samasta väärin ymmärretystä tulosajattelusta on joutunut yliopistojen lisäksi kärsimään myös poliisitoimi. Seuraavana on vuorossa puolustuslaitos, jonka kiinteistöjä ollaan siirtämässä Senaatti-kiinteistöjen hoiviin "vuokratuloa tuottamaan". Tämä vuokra vähentää maanpuolustuksen voimavaroja, vaikka jokin muodollinen kompensaatio näiden lisämenojen katteeksi aluksi tarjottaisiinkin. Olisiko joku nokkela pasifisti keksinyt, että puolustuslaitoksen tykkihallistakin pitää maksaa markkinavuokraa? 

Pekka Pihlanto 
Professori 
Turun kauppakorkeakoulu 

 

Palautetta 

Lähetä palautetta! 


Kirjoita otsikko palautteelle tähän

Kirjoita palauteteksti tähän

Kirjoita nimesi tähän

..ja sähköpostiosoitteesi tähän

Tämän palauteviestin saa Pekka Pihlanto ja kopion Asko KorpelaAsko Korpela 20020821 (20020821) o o AJK kotisivu