Pihlanto Pekka 
Kenraali tyynnyttelee

Julkaistu Helsingin Sanomissa 13.9.2002
 


Kenraali Gustav Hägglund katsoo, että Nato-jäsenyys on Suomelle lähinnä yhdentekevä (HS 8.9.). Hänen mukaansa on täysin mahdoton ajatus, että Suomeen voisi suuntautua mikään erillinen sotilaallinen uhka - ollaan sitten Natossa tai ei. 

Selvää puhetta, mutta kenraalin sanomaksi hämmästyttävän yksioikoinen tilanteen analyysi. Sen sijaan puolustusvoimiemme johdossa luulisi varauduttavan tulevaisuuteen edelleen hieman useamman kuin yhden skenaarion pohjalta. 

Kenraalin kommentti on kyllä sopuisa ja keskustelua tyynnyttävä, sillä yhdentekevä asia ei herätä suuria tunteita. Se ei myöskään riitele maamme ulkopoliittisen johdon näkemyksen kanssa. Tosin siinä on se varjopuoli, että valtion budjetista keskusteltaessa joku voi ottaa tosissaan viestin, jonka mukaan puolustusvoimien tehtäväkenttä on entisestä kaventunut. Pienet rauhankumppanuusjoukot näyttäisivät riittävän meille tässä uhkattomassa tilanteessa. 

Pekka Pihlanto 
professori 
Turku 

 

Palautetta 

Veikko Saksi: Hägglundin mielipide vaihtelee 

Veikko:  Hyvää päivää, professori

Raimo Partanen antoi osoitteesi, ja todella, sivuillasi on paljon kiinnostavia artikkeleita.

Tapasin Hägglundin viime vuoden loppupuolella. Hän antoi Nato-myönteisen lausuman nauhalle ja samalla Karelia Klubi -lehdelle. Hän selvästi kannattatti Natoon liittymistä, eikä nähnyt siihen esteitä.

Teksti on luettavissa myös netissä: http://kareliaklubi.com ja siellä lehti 3 ja sivu 11 - PDF-muoto.

Parin viikon kuluttua hän tyrmäsi jo Naton. Ja näköjään syyskuussa asia olikin yhdentekevä. Huh, tulee melkein tuuliviiri mieleen.

Ehkä samanlainen on Hägglundin Karjala-kanta. Hän ei sitä aikanaan olisi halunnut kultalautasellakaan, mutta lokakuussa Karjala oli ihan ok., ei hän sentään palautuksesta lähtenyt riemuitsemaan.

No, se Hägglundista, joviaali mies nyt eläkkeellä ollessaan ja kuulema myös sitä ennen vapaa-aikana.

Ja vielä, terveisiä Asko Korpelalle. Hän oli Kauppakorkeakoulussa assistenttina - vai joko lehtorina? - 1966-69, jolloin opiskelin siellä. Hänestä jäi kansantaloutta osaavan miehen kuva. 

Veikko Saksi (20050207)
 

Pekka Pihlanto: Onpa tuuliviiri kenraaliksi 

Pekka:  Kiitoksia palautteesta ja sen sisältämästä taustatiedosta. Onneksi kenraali ei joutunut tositoimia johtamaan, sillä moinen takinkääntötaipumus ei olisi oikein sopiva ominaisuus näissä tehtävissä. 

Pekka Pihlanto 

Lähetä palautetta! 


Kirjoita otsikko palautteelle tähän

Kirjoita palauteteksti tähän

Kirjoita nimesi tähän

..ja sähköpostiosoitteesi tähän

Tämän palauteviestin saa Pekka Pihlanto ja kopion Asko KorpelaAsko Korpela 20020913 (20020913) o  o AJK kotisivu