Pihlanto Pekka 
Julkisuushakuinen väitös voi olla hyväkin


Julkaistu Helsingin Sanomissa 9.11.2002

Riitta Nelimarkka moitiskelee väitöskirjakeskustelua (HS 6.11.). Korostaisin tieteen kriittisyyttä. Nelimarkan viittaama "nalkutus väitöskirjojen tasosta" on mielestäni paikallaan silloin, kun tasosta ollaan lipeämässä. Näin näyttää yhä helpommin käyvän, kun yliopistojen tuloksia mitataan tutkintojen määrillä. Samaan hengenvetoon on sanottava, että Nelimarkan kaipaamaa reilua peliä on syytä noudattaa siinä mielessä, että arvostelun on oltava oikeudenmukaista, eikä kritiikki saa olla loukkaavaa. 

Jos väittelijä omaksuu radikaalin näkemyksen johonkin julkisuutta kiinnostavaan aiheeseen, se on hyvä asia, kunhan tieteellisyyden vaatimuksia ei unohdeta. Tällaisen aiheen valitseva tietää ryhtyvänsä käymään kahden rintaman sotaa. Tieteen foorumin lisäksi tulee julkisuus. Kummallakin on omat sääntönsä ja tyylinsä. Julkisuudessa on usein totuttu "lyömään kuin vierasta sikaa". 

Julkisuushakuisessa väitöskirjassa on erityinen ongelma. Miten erottaa toisistaan tieteellinen ja vaikkapa poliittisesti tai kateudella motivoitu kritiikki? Julkisuudessa haukuttu työ ei ole välttämättä väitöskirjana huono, mutta ei välttämättä hyväkään. 

Odottakaamme siis kärsivällisesti julkisuusväitöskirjojen vastaväittäjien lausuntoja ja arvosanoja, jos arvosteluasteikkoa vielä käytetään. Joissakin yliopistoissa se on kutistunut vain pariin arvolauseeseen. Arvosana kertoo työstä paljon, mutta sekin on subjektiivisen arvioinnin tulos. Julkisuudessa suoritettu arviointi on yleensä akateemista paljon voimakkaammin intohimojen ja poliittisen tarkoituksenmukaisuuden ohjaamaa - siinäkin tapauksessa, että arvostelijat olisivat taustaltaan akateemisia. 

Pekka Pihlanto 
professori 
Turun kauppakorkeakoulu 

 

Palautetta 

Lähetä palautetta! 


Kirjoita otsikko palautteelle

Kirjoita palauteteksti tähän

Kirjoita nimesi tähän

..ja sähköpostiosoitteesi

Tämän palauteviestin saa Pekka Pihlanto ja kopion Asko KorpelaAsko Korpela 20021110 (20021110) o o AJK kotisivu