Pihlanto Pekka 
Missä asioissa unioni antaa meille tukea ja turvaa?

Julkaistu Helsingin Sanomissa 8.2.2003

Yritysten strategioita mietittäessä on totuttu kiinnittämään huomiota niin sanottuihin heikkoihin signaaleihin ja pyritty niiden perusteella hahmottamaan kuvaa mahdollisista tulevista kehityskuluista. Viime aikojen uutistarjonnasta voidaan mainita seuraava esimerkki, jolla voi olla tiettyä signaaliarvoa maamme ulkopoliittisen tilanteen arvioinnin kannalta. 

Venäjältä öljyä Suomenlahden jäämassojen halki kuljettavan puutteellisesti jäävahvistetun tankkilaivan tapauksessa EU:n taholta annettiin sellainen viesti, että aluksen matka on pelkästään Suomen, Venäjän ja Viron välinen asia. Unioniin liityttäessä korostettiin sitä tukea ja turvaa, jonka unioni meille antaa. Tämä viesti tarjoaa hieman toisenlaisen kuvan. 

Vaikka EU:ssa on ryhdyttykin lainsäädäntöhankkeisiin öljyn kuljetusten rajoittamiseksi yksirunkoisilla aluksilla herää silti kysymys, tuleeko mahdollisiin isompiinkin ongelmiimme tulevaisuudessa samanlainen reaktio eli meidät jätetään yksin selvittelemään asiaa? Suomen poliittisen johdon tulisikin pyrkiä vaikuttamaan siihen, että EU toimisi aina määrätietoisesti ja johdonmukaisesti jäsentensä tukena. 

Pekka Pihlanto 
professori 
Turku 

 

Palautetta 

Asko Korpela: Kiitos kirjoituksesta Hesarissa

Asko:  Sen verran ajatuksella luinkin, että älysin Pekan taas tapansa mukaan teräväkatseisesti iskeneen oikeaan asiaan.

Kerronpa, että itse aikoinaan äänestin EUlle EI siitä syystä, että silloin katsoin, että ainoa syy miksi mennä mukaan oli Venäjä ja taas kysymykseen: Seisoisiko EU Suomen selän takana konfliktissa Venäjän kanssa? vastaukseni oli: ei missään tapauksessa [olisikin naurettavaa brittisotilaan lähteä Suomea puolustamaan esim talvisodan olosuhteisiin]. 

Kantani EUn suhteen ei ollut jyrkkä silloin eikä ole nyt. 

  • En osannut silloin kuvitella integroitumisen menevän niin pitkälle kohti Euroopan Yhdysvaltoja kuin mitä se on menossa. 
  • En myöskään osannut aavistella osakulttuurien säilyvän niin hyvin kuin näyttävät säilyvän. 
  • Enkä osannut aavistaa niin pikkutarkkaa ja ovelaa otetta maataloustuen kautta elintarviketuotantoon ja laajoihin kansanjoukkoihin (viljelijäväestöön) kuin mitä se nyt on. 
  • Voisiko tätä kautta toteutua se, että EU koetaan yhtä aidosti yhteiskuntasuvereniteetiksi kuin on tähän saakka koettu kansallisvaltio? Jos toteutuu, antaudun ehdoitta. 
  • Olen jo joskus 60-luvulla osallistunut WFA (siihen aikaan WAWF World Association of World Federalists) World Federalist Association kokoukseen Hollannissa. Ideana maailmanvaltio kansallisvaltion asemesta, mutta sitten asia aika pian osaltani lopahti.
196604 Shaping the World Economy - WAWF Meeting, den Haag
http://www.wfa.org/about/ http://www.worldfederalist.org/

Lähetä palautetta! 


Kirjoita otsikko palautteelle

Kirjoita palauteteksti tähän

Kirjoita nimesi tähän

..ja sähköpostiosoitteesi

Tämän palauteviestin saa Pekka Pihlanto ja kopion Asko KorpelaAsko Korpela 20030209 (20030208) o o AJK homepage