Pihlanto Pekka 
Omalaatuinen tutkintaprosessi

Julkaistu Suomen kuvalehdessä no 21 23.5.2003

Alpo Rusin tapausta koskevan jutun (SK 19/2003) julkaiseminen on arvostettava journalistiteko erityisesti vallitsevassa ilmapiirissä, jossa hänet on jo etukäteen leimattu syylliseksi. Juttu paljastaa, miten tutkinnan yksipuolinen salaus, viivyttely ja jutun vuodattaminen julkisuuteen voidaan kääntää kansalaisen oikeusturvaa loukkaavaksi. 

Vuosikymmenien takaisten suomettumisen ajan asioiden penkomisen yhteydessä ei pitäisi olla syytä aineiston salailuun tutkinnan kohteena olevan vahingoksi, eikä varsinkaan kansalaisoikeuksia loukkaavaan "puhekieltoon". Oikeuskansleriltakaan ei herunut apua. 

Tämä kaikki on sitäkin oudompaa, kun tavallisissa rikosjutuissa tutkittavina olevien oikeuksien puolustajista ei ole puutetta. Rusin ja hänen tukijansa päästyä puolustautumaan julkisuudessa, surkuteltiin vain tutkintaviranomaisten menetettyä "työrauhaa". 

Erittäin valitettavaksi tapauksen tekee se, että näyttäisi olevan aihetta uumoilla oikeusjärjestelmää käytetyn valikoivasti poliittisiin tarkoituksiin. Lainsäätäjän olisi syytä ottaa tapauksesta opiksi ja ryhtyä tukkimaan maanpetosoikeudenkäynteihin kätkeytyviä selviä oikeusturvan aukkoja. 

Pekka Pihlanto 
Turku

 

Palautetta 

Lähetä palautetta! 


Kirjoita otsikko palautteelle

Kirjoita palauteteksti tähän

Kirjoita nimesi tähän

..ja sähköpostiosoitteesi

Tämän palauteviestin saa Pekka Pihlanto ja kopion Asko Korpela



Asko Korpela 20030523 (20030523) o o AJK kotisivu